Ga naar hoofdinhoud
Advertorial 1 juli 2022

8 tips voor gezonde urinewegen

Heb jij soms last van een blaasontsteking? Met volgende tips zorg je voor het behoud van gezonde urinewegen.

8 tips voor gezonde urinewegen

tip 1: drink voldoende water

Drink voldoende water. Dat helpt om de bacteriën in je blaas te verdunnen en regelmatig weg tespoelen uit je plasbuis. Zo krijgen de bacteriën minder kans om op je blaaswand te komen.Derichtlijn is ongeveer 2 à 3 liter water per dag drinken–afhankelijk van hoeveel je sport of zweet.

tip 2: leeg je blaas volledig wanneer je naar het toilet gaat

Neem voldoende tijd wanneer je naar het toilet gaat, en zit rustig op het toilet met je voeten plat op de grond. Forceer en pers niet, maar plas op een ontspannen manier. Zo wordt je blaas volledig geleegd en spoelen de aanwezige bacteriën weg uit je plasbuis.

tip 3: hou je urine niet in voor lange periodes

Voel je de aandrang om te plassen? Wacht dan niet te lang en hou je urine zeker niet in voor lange periodes. Ga meteen naar het toilet wanneer je de nood voelt opkomen. Anders krijgen de bacteriën meer tijd om zich te vermenigvuldigen.

tip 4: veeg van voren naar achteren

Wanneer je van achteren naar voren veegt, loop je de kans dat er darmbacteriën (via de anus) in je plasbuis terechtkomen. Veeg daarom dus steeds op de juiste manier (van voren naar achteren) en gebruik ook steeds ander toiletpapier om je plasbuis of anus af te vegen.

tip 5: ga na de seks meteen naar het toilet

Plassen lijkt niet meteen het leukste om te doen wanneer je net gevreeën hebt, maar het is wel belangrijk. Anders loop je het risico dat er bacteriën in je plasbuis achter blijven en zich verder kunnen ontwikkelen.

tip 6: vermijd constipatie

Voeding met voldoende vezels (fruit, granen, groenten ...) zorgt voor een goede en regelmatige stoelgang. Daardoor heeft de blaas meer ruimte en is er ook minder kans op een ontsteking. Daarnaast ontwikkelen zich bij constipatie meer bacteriën in de endeldarm: dit vergroot de kans dat deze bacteriën in de urinebuis terechtkomen.

tip 7: was je schaamstreek met water

Je schaamstreek met zeep wassen is een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking bij vrouwen. Wanneer je dit regelmatig doet, kan de pH in je vagina stijgen waardoor je minder beschermd bent tegen bacteriën. Dan is het gemakkelijker voor bacteriën om naar de blaas te migreren. Een vagina is zelfreinigend, dus je hebt geen zeep nodig.

tip 8: geef je weerstand een boost

Bij een slechte weerstand loop je een hoger risico om een blaasontsteking te krijgen. Zorg dus dat je voldoende slaapt, gezond en gevarieerd eet en voldoende beweegt.

Urilys-Comfort, voor het behoud van je urinair comfort

Urilys-Comfort is een voedingssupplement dat helpt bij het behoud van urinair comfort. Het bevat een unieke combinatie van 3 ingrediënten:

  • gestandaardiseerd veenbessenextract
  • plantenextract guldenroede
  • vitamine D3

15% korting

Urilys Comfort en Forte

Urilys Comfort en Forte

Helpt bij het voorkomen of behandelen van blaasontstekingen. Actie geldig bij Goed apotheek en webshop t.e.m. 31/08/2022.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius