frontend.core.general.skipToMainContent.label frontend.core.general.skipToMainContent.label

onderwerp:

griep

artikel 14 januari 2021

het is nog niet te laat voor de griepprik

2020 was een raar jaar op zowat alle fronten, ook wat betreft de jaarlijkse wintergriep en bijhorende griepprik. Door de verhoogde hygiƫnemaatregelen is er momenteel nog geen sprake van griep. Dat wil zeggen dat het nog steeds nuttig is om je te laten inenten. Voor wie is vaccinatie nu eigenlijk noodzakelijk? En wanneer kan je je laten inenten? Voor het antwoord op deze en nog andere vragen, gingen we te rade bij Cindy Dewachter, apotheker van het Expertisecentrum bij Goed.

het is nog niet te laat voor de griepprik

laten we ons best elk jaar inenten tegen de wintergriep?

Ja. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus verandert voortdurend. Het is dus perfect mogelijk dat het vaccin waarmee je vorig(e) ja(a)r(en) gevaccineerd bent, je niet beschermt tegen het griepvirus van dit griepseizoen. Bovendien werkt het vaccin maar 6 maanden tot 1 jaar. Nadien is het uitgewerkt. Je moet dus jaarlijks de vaccinatie herhalen, mét het juiste griepvaccin.

 

wie moet zich laten vaccineren?

De Hoge Gezondheidsraad bepaalt de risicogroepen voor griepvaccinatie. Dat zijn er 3. Bij groep 1 zien we personen met risico op complicaties, zoals chronisch zieken, zwangere vrouwen, 65-plussers, personen in een instelling en kinderen jonger dan 6 maand die een langdurige aspirinetherapie ondergaan. Groep 2 omvat de personen werkzaam in de gezondheidszorg. Groep 3 bestaat uit de personen die onder hetzelfde dak wonen als de risicogroepen uit groep 1 en kinderen jonger dan 6 maand.

Daarnaast is het ook zinvol dat alle personen tussen 50 en 65 jaar een griepprik krijgen, omdat ze door hun leeftijd meer risico lopen op complicaties. Eén op drie vertoont nog een bijkomende risicofactor doordat ze roken, overmatig drinken en/of zwaarlijvig zijn (dat wil zeggen dat ze een BMI hebben hoger dan 30).

 

en wat als je niet tot deze groepen behoort?

Dan kan je ook een griepprik krijgen. Op dit moment zijn er nog meer dan voldoende griepvaccins op voorraad. Je beschermt hiermee niet alleen jezelf, maar ook je omgeving.

 

wanneer laat je de griepprik zetten?

De ideale vaccinatieperiode was van midden oktober tot midden december 2020. Ook al is deze periode voorbij, toch blijft het interessant om je te vaccineren zolang de grieppiek nog niet bereikt is. Zelfs nadien kan het nog zijn nut hebben omdat het griepvaccin al na 10 tot 15 dagen bescherming biedt.

 

waarom is het belangrijk om nu nog te vaccineren?

Gezien de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk om alle risicopersonen (ook 50-plussers) te vaccineren tegen de griep. Door griepvaccinatie beperken we samen de ziekenhuisbezetting wanneer een eventuele coronapiek in het griepseizoen zou vallen. 

 

kan je toch nog de griep krijgen, ook al ben je gevaccineerd?

Ja, omdat het 10 tot 15 dagen duurt voordat je voldoende antistoffen hebt aangemaakt. Als je echt pech hebt, en kort na de vaccinatie griep oploopt, dan kan je ziek worden. Bovendien bestaan er verschillende types van het griepvirus. Het vaccin bevat de belangrijkste stammen, maar je kan nog steeds griep krijgen door een variant die niet in het vaccin zit. Je bent dan meestal wel minder ziek.  

 

wat kan je nog doen om de griep te vermijden?

Door enkele hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen beperk je de kans op besmetting:

  • vermijd contact met zieken
  • was je handen regelmatig met zeep (of gebruik alcoholische gel)
  • hoest of nies in je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes die je meteen weggooit
  • vermijd contact tussen je handen en mond, neus of ogen
  • maak deurklinken regelmatig schoon
  • zorg voor voldoende verluchting

Zo bescherm je jezelf, ook tegen andere virussen.

 

wat moet je doen voor een griepprik?

Vraag een voorschrift bij je huisarts. Daarmee kan je het vaccin bij je apotheker halen. 50-plussers hebben geen voorschrift nodig, maar kunnen het vaccin gewoon komen kopen in de apotheek. Bewaar het vaccin in de koelkast en maak zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts om het toe te dienen. 

Laat je nu nog inenten!

 

Lees ook onze veelgestelde vragen over griepvaccinatie.

wil je ons volgen?
meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang promoties en advies op maat over jouw gezondheid.