Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

hooikoorts

artikel 12 maart 2021

sporten zonder zorgen met hooikoorts

Sporten is soms moeilijk als je voortdurend moet niezen of je neus snuiten, als je last hebt van jeukende of tranende ogen of vermoeid bent door die vervelende pollenallergie. Toch blijft sporten goed, ook als je hooikoorts hebt. Met de volgende 5 tips blijft er geen reden meer over om niet naar buiten te gaan voor wat lichaamsbeweging.

sporten zonder zorgen met hooikoorts

kies de juiste dag

Een stralende, zonnige dag met een fris briesje. Klinkt perfect! Helaas niet echt voor mensen met hooikoorts. Op zonnige dagen en dagen met veel wind zit er meer stuifmeel in de lucht, wat de klachten van hooikoorts kan opwekken of verergeren. Baseer je op het weerbericht of kijk op een gespecialiseerde website om te zien op welke dagen er meer pollen in de lucht circuleren. Vanaf half mei tot en met half juli worden er dagelijks hooikoortsverwachtingen gemaakt op grond van de weersvoorspelling en de bloeiperiode van de grassen. 

kies het goede moment

Train bij voorkeur ’s ochtends vroeg of tijdens of net na een regenbui. Regen wast pollen en vervuilende stoffen uit de lucht, dus ideaal om dat toertje te gaan lopen of fietsen.

draag een zonnebril

Zo bescherm je je ogen tegen rondzwevend stuifmeel. Er bestaan speciale sportbrillen of je kan je zonnebril vastmaken aan een koordje.

stippel een strategische route uit

Kijk naar de locatie en stippel een goede loop- of fietsroute uit. Voor hooikoortspatiënten zijn een bosrijke omgeving of gebieden met veel gras geen goede plaatsen om te sporten. Aan zee en hoog in de bergen bevat de lucht minder stuifmeel dan in het binnenland. Ook in de stad ligt de pollenconcentratie in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. Probeer hier rekening mee te houden en plan je route strategisch.

steek je sportkleding meteen in de wasmachine

Was je sportkleding direct na het sporten. Pollen hechten zich namelijk snel aan vochtige of bezwete kleding. Hang de was nadien niet buiten om te drogen, maar droog hem binnenshuis.

Lees ook onze andere tips om contact met pollen te vermijden, zodat je ook in dagelijks leven zo weinig mogelijk last krijgt van je hooikoorts. 

kom eens langs bij je Goed apotheker

Onze apotheker helpt je graag verder met professioneel advies over de middeltjes die je mag gebruiken om je klachten te verminderen.