Om te weten welke loophulp je nodig hebt, bekijken we eerst waarvoor je de loophulp juist wil gebruiken.
Heb je nood aan meer ondersteuning binnenshuis, of ben je vooral op zoek naar extra ondersteuning buitenshuis?
We onderscheiden 2 soorten loophulpen: enerzijds heb je loophulpen zonder wielen (krukken, een wandelstok of een looprek), anderzijds heb je loophulpen met wielen (beter gekend als een rollator).
looprek zonder wielen
Deze worden voornamelijk binnenshuis gebruikt en kunnen erg handig zijn bij bijvoorbeeld parkinson of multiple sclerose. Het voordeel hierbij is vooral dat je zelf niet moet remmen, wat bij een loophulp met wielen in combinatie met spierspasmen voor een hoop ongemak kan zorgen. Loophulpen zonder wielen zijn zeer licht en vaak ook opplooibaar, zodat je ze gemakkelijk kan meenemen. Daarnaast zijn ze ook in de hoogte verstelbaar, voor een optimaal gebruikscomfort.
looprekken met wielen
Deze loophulp is ontwikkeld voor gebruik binnenshuis én buitenshuis.
- Een loophulpmiddel voor binnen is doorgaans smaller, zodat je je probleemloos door alle deuropeningen kan bewegen. Ook is dit type loophulp vaak voorzien van een dienblad.
- Een rollator voor buiten zal doorgaans iets bredere wielen hebben, zodat die ook op een minder effen ondergrond voldoende ondersteuning biedt. Daarnaast heeft een loophulpmiddel voor buiten vaak ook een opbergmandje en eventueel een zitje, wat het aanschuiven aan de kassa bij de supermarkt al een stuk aangenamer maakt. Ze zijn meestal makkelijker opvouwbaar en mee te nemen van loophulpen voor binnen.