Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

zonbescherming

artikel 23 maart 2021

staycation? bescherm je tegen de zon en tegen insecten

Genieten van de zon en vakantie in eigen land, dat hoeft niet altijd aan het coronavirus te liggen. Een staycation kan even leuk zijn als een verre reis naar een exotische bestemming. Ook in ons land zijn heel wat toffe en mooie plekjes te ontdekken. Maar dat betekent niet dat zonbescherming niet nodig is, integendeel. Hetzelfde geldt voor insecten. Goed geeft je graag wat tips.

staycation? bescherm je tegen de zon en tegen insecten

smeren is nodig, altijd en overal

Je insmeren met zonnecrème zou een automatische reflex moeten zijn, ook als je niet op vakantie bent. Zelfs in ons eigen land, zelfs op bewolkte dagen, kunnen zonnestralen ongenadig zijn. Je beschermen tegen de zon is een absolute must. Smeer je gezicht ‘s morgens al eens in, en opnieuw wanneer je in de zon komt. Ontblote lichaamsdelen, zoals armen en benen natuurlijk ook. Ga je een dagje naar zee of naar een zwemvijver? Zoek toch liever een plekje in de schaduw en smeer je om de 2 uur in met een dikke laag zonnecrème, of elke keer nadat je uit het water komt. Lees al onze tips om veilig te zonnen, voor jou en voor je (klein)kinderen.
 

tropische temperaturen in ons landje

Een hittegolf op komst? Ook bij ons kan het erg warm worden, record na record wordt verbroken. Het is dan aangewezen om je goed te beschermen. Door je goed in te smeren met zonnecrème voorkom je ernstige zonnebrand en verklein je het risico op de ontwikkeling van huidkanker later, maar ga je ook huidveroudering tegen. Daarnaast is het even belangrijk om je te beschermen tegen de hitte. Drink genoeg, blijf uit de zon op de warmste uren van de dag en plan je activiteiten in de ochtend of vanaf de late namiddag. Vermijd zware inspanningen en rust voldoende. Lees meer over hittebescherming.

 

bescherm je tegen insecten


Heb je een uitstapje gepland in de natuur? Het is altijd leuk om samen met je kinderen of kleinkinderen een avontuurlijk blotevoetenpad te volgen, te genieten van een dagje waterpret aan een mooie zwemvijver of op trektocht te gaan door bossen, weilanden, beken en moerassen. Denk er echter aan dat er ook bij ons heel wat vervelende insecten leven. Een wespensteek of tekenbeet kan de pret wel eens bederven. Zorg daarom ook voor de gepaste bescherming tegen insecten:

  • Controleer jezelf en je kinderen na een uitstap in de natuur altijd op teken. Hoe kan je een tekenbeet herkennen en hoe moet je een teek verwijderen?
  • Vertoef je in de buurt van water? Smeer je dan in met een insectenwerend middel, onder meer om muggen- en dazenbeten te vermijden.
  • Gebruik datzelfde middel eender waar, vanaf de avond valt.
  • Zo’n repellent beschermt je meestal trouwens even goed tegen andere insecten, zoals vliegen, wespen, bijen, teken.
  • Draag lichte kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen wanneer je gaat wandelen in een bos, door gebieden met hoge grassen of met veel begroeiing.
  • Zorg voor muggenramen in de slaapkamers en vliegenramen aan de deuren en ramen die je overdag graag openzet.

Lees meer over het voorkomen en verzorgen van insectenbeten. Wat smeer je eerst, zonnecrème of muggenmelk

Met deze tips kan je zorgeloos genieten van avontuurlijke uitstapjes in eigen land, van je staycation aan het openluchtzwembad in de buurt of gewoon, van zalige zomerdagen op je eigen terras. 

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Onze apotheker helpt je met plezier verder en geeft je advies over de producten die je nodig hebt.