Ga naar hoofdinhoud

een positief zelfbeeld door complimentjes

Wist je dat je door het geven van complimentjes en het luisteren naar en praten met anderen zelf ook een goed gevoel krijgt? Tips voor een geslaagde dag!

met een vriendelijk woord kom je ver – met twee nog verder

Tevreden zijn met hoe je zelf in het leven staat, hangt ook in grote mate af van wat je voor een ander doet. In de spreuk ‘Als je voor een ander net zo blij kan zijn als voor jezelf, heb je zoveel meer blije momenten in je leven’ zit zeker een kern van waarheid. Dus zelfs als je je zelf wat minder goed in je vel voelt (al dan niet door je urineverlies) kom je met aandacht voor anderen al een fiks eind op weg om jezelf ook goed te voelen. Een win-winsituatie.

Als mens ben je een sociaal wezen. Dit betekent dat je sociale contacten nodig hebt. De een meer dan de ander, maar sociale contacten zorgen sowieso voor een beter zelfbeeld. Als je bewust met die contacten omgaat, kan je er veel energie uithalen.

 

iets doen voor een ander geeft een goed gevoel

Om sterke sociale relaties te onderhouden, maak je best voldoende tijd voor de mensen om wie je geeft. Maak jij voldoende tijd vrij?

  • Overloop ’s avonds je dag en denk aan de dingen die jij positief vond. Probeer elke avond twee positieve zaken te vinden die iemand voor jou heeft gedaan. Dit mogen heel kleine dingen zijn: een glimlach van een passerende fietser, een spontaan telefoontje van een van jouw kinderen of van een goede kennis, een buurman die jouw vuilniscontainer al terug bij jou heeft geplaatst … alles waar je blij mee was of spontaan een lach op je gezicht toverde dus.
  • Probeer ook minstens 1 voorbeeld te vinden van iets goeds dat jij voor een ander hebt gedaan. Een familielid geholpen, de deur opengehouden voor iemand die je niet kent, iemand opgebeld uit je kennissen- of vriendenkring om te vragen hoe het gaat … ook hier kunnen kleine dingen een groot gebaar inhouden.

Door die positieve gevoelens kan je je dag op een positieve noot afsluiten. Misschien dacht je wel dat je een gewone dag had meegemaakt. Het geven of krijgen van aandacht kan er mee voor zorgen dat jij goed in je vel zit. Zelfs kleine gebaren maken een groot verschil.

 

complimentjes … zalig toch?

Een complimentje geven is even deugddoend als een complimentje krijgen. Probeer het zelf maar uit. Probeer dagelijks een complimentje te geven aan iemand: een gezins- of familielid, een vriend, een kennis, een bedankje aan winkelpersoneel … Meen het altijd oprecht: van valse complimentjes ga je je zelf niet beter voelen en je gaat er geen goed gevoel door krijgen. Hoe echter en waarachtiger de emotie die je deelt, hoe beter je je zal voelen.

 

praten en luisteren

Communicatie is belangrijk in het leven van iedereen. De manier waarop je luistert en praat beïnvloedt de kwaliteit van je sociale relaties. Als je constant over jezelf praat en geen ruimte laat om de ander ook iets te laten vertellen, gaat je gesprekspartner dit niet zo tof vinden. Ook niet als hij of zij merkt dat je eigenlijk niet luistert naar wat hij of zij te vertellen heeft.

  • Een correcte balans tussen praten en luisteren is heel belangrijk. Ook voor jezelf: als je een verhaal vertelt en je weet dat iemand die je dierbaar is daar aandachtig naar luistert en je zelfs vragen stelt, ga je je daar goed bij voelen. En je zorgt er meteen ook voor dat je gesprekspartner zich goed voelt.
  • Aarzel niet om aan je gesprekspartner te zeggen dat je nood hebt aan een luisterend oor. Eerlijkheid en oprechtheid duren het langst.
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 – 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius