Ga naar hoofdinhoud

we schrijven over:

horen

artikel 20 april 2021

hoor jij de piep?

hoor jij de piep?

gehoorverlies, dat is toch iets voor oude mensen?

Dit klopt maar gedeeltelijk. Het is waar dat het aandeel 55+’ers groter is in het totale aantal mensen met gehoorverlies, maar toch treft gehoorverlies alle leeftijdscategorieën. Bovendien zien we dat er steeds meer jongeren zijn met gehoorverlies.

wanneer weet je dat het tijd is voor een hoortest?

Gehoorverlies treedt geleidelijk aan op. Je merkt het zelf ook niet meteen, omdat je brein gaat compenseren wat je niet hoort en dat op een bepaalde manier voor jou gaat aanvullen. Maar als je je herkent in een of meerdere situaties hieronder, is een hoortest toch aangeraden:

  • Je zet de radio of tv erg luid.
  • Het lijkt alsof mensen steeds onduidelijker praten.
  • Je begint onbewust te liplezen: je let op de mond van de persoon die aan het woord is om te begrijpen wat hij zegt.
  • Je moet vaak vragen om iets te herhalen.
  • Bij gesprekken in groep of met veel achtergrondlawaai en tijdens vergaderingen merk je dat je niet meer goed hoort wat er gezegd wordt.
  • Lees meer over de symptomen van gehoorverlies en slechthorendheid.

Gehoorverlies heeft echt een impact op je levenskwaliteit. Je gaat je sneller afzonderen in grote groepen of activiteiten mijden waarvan je weet dat je de mensen er moeilijker zal verstaan. Onze online hoortest kan een eerste stap zijn. Er bestaan immers heel wat hulpmiddelen om je er weer bij te laten horen!

wat kan je eraan doen?

Preventie is natuurlijk enorm belangrijk. Je oren beschermen tijdens festivals of in een omgeving met veel lawaai is essentieel om gehoorschade en -verlies te voorkomen. Als je echter merkt dat je bepaalde dingen of in specifieke situaties niet meer goed hoort, is een hoortest aangeraden. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter je geholpen kan worden. Hoorapparaten zijn tegenwoordig moderne, gesofisticeerde toestellen die je nauwelijks opmerkt. Ze worden bovendien helemaal op maat van jouw persoonlijke situatie en noden afgesteld. In onze Goed hoorcentra staan ervaren audiologen voor je klaar. 

hoor jij de piep?

Als je een vermoeden hebt van gehoorverlies kan je altijd onze gratis hoortest online uitvoeren. Die duurt maar twee minuutjes. Het resultaat geeft je een indicatie of verder onderzoek nodig is of niet. 

recent nieuws

hoe een mondmasker je gehoor beïnvloedt

slechthorend in tijden van mondmaskers

Slechthorend zijn is nu extra lastig door de vele mondmaskers en gedempte spraak om je heen. Ontdek bij Goed hoorcentrum hoe een hoorapparaat je kan helpen.

lees nieuwsbericht
resound_one

hoorapparaat met luidspreker én extra microfoon in je oor

Nog beter horen doe je met een hoogtechnologisch hoorapparaat. Bij ReSound One zitten de luidspreker en microfoon in je oor. Ontdek het bij Goed hoorcentrum.

lees nieuwsbericht
fietsen

goed horen is een zegen

Slechthorenden wachten gemiddeld 7 jaar voor ze hun gehoor laten testen. Ook Anna Maria liep te lang met gehoorproblemen rond. Op aanraden van haar dochters maakte ze toch een afspraak bij een hoorcen...

lees nieuwsbericht
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 – 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius