Ga naar hoofdinhoud

Heb je een vraag? Onze klantendienst is bereikbaar op 03 205 69 29 of laat je gegevens hieronder achter en dan nemen we contact met je op.

vul hier het formulier in
artikel 17 mei 2021

10 tips bij de behandeling van COPD

COPD is een chronische ziekte en is dus niet te genezen. Eens je het hebt, geraak je er niet meer van af. Een goede behandeling verlicht wel je symptomen, helpt opstoten voorkomen en vertraagt de neerwaartse evolutie van de ziekte. Daar moet je zelf ook bewust aan meewerken. In dit artikel geven we je 10 tips voor een zo kwalitatief en actief mogelijk leven met COPD.

10 tips bij de behandeling van COPD

Er bestaan vandaag heel goede geneesmiddelen om de symptomen te verlichten, maar ze genezen je niet. Ze houden ook de verdere achteruitgang van je luchtwegen niet of nauwelijks tegen. Alleen stoppen met roken kan dat laatste doen. Daarnaast moet je je levensstijl aanpassen.

Naast de medicatie die je volgens de instructies van je behandelende artsen moet innemen, kunnen de volgende tips je ook helpen om zo goed en actief mogelijk om te gaan met je ziekte en de klachten te beperken of verlichten. Met stip op 1: 

1. stop met roken

Stoppen met roken is niet alleen belangrijk om COPD en andere longaandoeningen te voorkomen, ook wanneer de diagnose al is gesteld, is het cruciaal om sigaretten voorgoed links te laten liggen. Als je blijft roken of passief meeroken, gaat je longfunctie veel sneller achteruit en loop je meer kans op erge opstoten. Lees er alles over in ons dossier ‘Stoppen met roken’ en laat je begeleiden door je Goed (huis)apotheker. Ook op de website van Tabakstop vind je heel wat tips en hulpmiddelen.

2. vermijd giftige stoffen in je omgeving

Net als tabaksrook, zijn ook CO (koolstofmonoxide), schimmels, lijmen, parfums, drijfgas in spuitbussen en verflucht schadelijk voor je luchtwegen. Vermijd zoveel mogelijk stoffen, gassen en producten die je luchtwegen kunnen irriteren.

3. ventileer en verlucht je huis elke dag

Ventileer en verlucht je huis dagelijks, bijvoorbeeld elke morgen en avond. Zet alle ramen een tiental minuten wijd open. Zo zorg je voor een degelijke  “frisse” luchtstroom. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht. Dat kan via ventilatieroosters of door je ramen voortdurend op een kiertje open te zetten. Door op een goede manier te ventileren, verbetert de kwaliteit van de lucht binnenshuis.

4. laat je elk jaar inenten tegen de griep

Vraag elk jaar in oktober of november om een griepprik bij je huisarts. Je loopt dan veel minder risico op griep en de complicaties ervan (bijvoorbeeld een longontsteking). Heb je een ernstige vorm van COPD, dan is een vaccinatie tegen pneumokokken aangewezen. Bespreek dit met je huisarts, (huis)apotheker of behandelend longarts.

5. eet gezond

Ook eten vergt energie. Daarom is het beter om zes kleine maaltijden te spreiden over de dag dan drie uitgebreide maaltijden te nuttigen. Rust eventueel wat voor je gaat eten. Zorg voor een evenwichtig en gezond dieet en drink voldoende water. Ben je door je ziekte erg vermagerd of heb je een verminderde eetlust? Je arts kan je eventueel bijvoedingen voorschrijven als aanvulling op de gewone maaltijden.

6. blijf bewegen

Met een goede conditie verbruik je minder energie en verminder je je kortademigheid. Probeer je dagelijkse activiteiten te blijven doen en blijf bewegen in de mate van het mogelijke. 3x per week gaan wandelen, fietsen of zwemmen helpt goed om fit te blijven. Als je erg kortademig bent, kan je een revalidatieprogramma volgen bij een kinesist.

7. volg de instructies bij je behandeling goed op

Bij COPD worden geneesmiddelen stapsgewijs voorgeschreven. Hoe verder je ziekte gevorderd is, hoe meer geneesmiddelen je nodig hebt. Hou je strikt aan je medicatievoorschriften, zo beperk je het risico op een verminderde longfunctie en om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Je huisapotheker kan je helpen met een medicatieschema.

8. herken en vermijd opstoten

Bij een ernstige opstoot kom je mogelijk in ademnood en moet je naar het ziekenhuis. Om dit te vermijden, is het belangrijk om bovenstaande tips goed te volgen. Hoe fitter en gezonder je bent, hoe minder kans op een opstoot. Natuurlijk kan je een luchtweginfectie of zelfs eenvoudige verkoudheid niet altijd vermijden. Hou de signalen van een opstoot in het achterhoofd:

  • Je kan veel minder doen dan gewoonlijk.
  • Je bent ineens meer benauwd dan normaal.
  • Je hoest veel meer dan normaal.
  • Je hebt veel meer last van taai slijm dan anders.

Neem in dat geval contact op met je arts.

9. verbeter je kortademigheid

Er bestaan een aantal verschillende ademtechnieken om kortademigheid tegen te gaan. Bij een kinesist kan je leren hoe je het best ademt en hoe je moet hoesten. Deze oefeningen kan je ook thuis uitvoeren.

10. zoek steun bij lotgenoten

Leven met COPD is niet altijd evident. Soms stuit je op onbegrip, bijvoorbeeld bij mensen die de ziekte niet kennen of niet zien wanneer jij het lastig hebt. Vind steun bij lotgenoten, deel je ervaringen en ontdek de verhalen van andere patiënten, bijvoorbeeld via de vzw COPD.

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Je Goed apotheker begeleidt je graag in je rookstop en geeft advies over de verschillende producten zoals rookstopmiddelen en nicotinevervangers. Hij of zij kan je ook helpen met je medicatieschema.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius