Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

hoorapparaten

artikel 16 mei 2022

16 reistips voor je hoorapparaat

Vakantie in zicht … heerlijk. Al zorgt vakantie voor mensen met gehoorverlies misschien voor wat extra stress. Dat is echter niet nodig: je kan zorgeloos op vakantie gaan als je een hoorapparaat draagt. Lees onze tips om onbezorgd van je deugddoende vakantie te genieten met een hoorapparaat, ook als je met de auto of het vliegtuig op reis gaat.

16 reistips voor je hoorapparaat

tips voor je hoorapparaat voordat je op reis vertrekt 

1. maak een afspraak bij je audioloog

Een goede voorbereiding is essentieel. Zowel voor je vakantieplannen als voor je hoorapparaat. Maak enkele weken voor je vertrekt een afspraak met je Goed-audioloog. Die zal je hoorapparaat extra controleren, indien nodig bijstellen en grondig reinigen. Je krijgt ook extra tips rond nuttige accessoires zoals reinigingsmiddelen, een droogdoosje of droogcapsules.
  
2. vertrek met opgeladen batterij

Heb je een oplaadbaar hoorapparaat? Vertrek best met een volledig opgeladen batterij. Ook je oplader voor je hoorapparaat is onmisbaar. Informeer of je voor je vakantiebestemming geen aangepaste reisstekker moet voorzien.
 
3. sluit een verzekering af voor je hoorapparaat

Ook op vakantie is een ongelukje helaas snel gebeurd. Zeker als je beweging, een fietstocht of stevige wandeling op het programma hebt staan. Een verzekering afsluiten voor je hoorapparaat bij aankoop daarvan is geen overbodige luxe. De verzekering zorgt ervoor dat je ook op reis bent gedekt bij verlies of beschadiging van je hoorapparaat.
 
4. ontdek je vakantiebestemming vooraf

Zoek vooraf informatie op over de trekpleisters die je wil bezoeken. Zo weet je vooraf al welke toeristische plaatsen aangepaste hoorondersteuning bieden. Sommige musea of theaters zetten hier op in met bijvoorbeeld bluetoothgeleide rondleidingen waardoor je bezoek nog een stuk aangenamer wordt.

tips voor je hoorapparaat op de luchthaven

5. hou je hoorapparaat in

De luchthaven is een van de meest drukke plekken waar je kan vertoeven. Er is enorm veel omgevingsgeluid en rumoer, en de akoestiek is ook niet altijd goed. Geen aangename omgeving om te vertoeven wanneer je gehoorverlies hebt. Hou toch maar best je hoorapparaat in. Sommige informatie mag je immers niet missen. Denk aan bepaalde vluchtinformatie, je paspoortcontrole enz. Zorg er dus voor dat je die informatie goed hoort.

6. meld je gehoorverlies vooraf

Het kan nuttig zijn om bij het inchecken aan te geven dat je gehoorverlies hebt. Zo kan het boordpersoneel daar rekening mee houden door je bijvoorbeeld niet op een extra rumoerige rij te laten plaatsnemen.
 
7. geen impact van metaaldetectoren

Als je een hoorapparaat draagt hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheidscontroles op de luchthaven. Een metaaldetector heeft geen enkele impact op je hoortoestel, je batterijen of je oplader. Je kan dus met een gerust hart door de veiligheidscontrole met je hoorapparaat.  

tips voor je hoorapparaat in een vliegtuig

8. hou tijdens de vlucht je hoorapparaat in

Zo blijf je op de hoogte van bepaalde aankondigingen van het personeel door de intercom en tijdens de maaltijden. Tijdens het opstijgen of het landen kan je wel je toestel even uitzetten of in vliegtuigmodus plaatsen als je toestel hierover beschikt. Dat is wat aangenamer omdat het vliegtuig op die momenten veel lawaai produceert. Stop zeker ook je batterijen, oplader en eventueel reinigingsmiddelen voor je hoorapparaat in je handbagage. Dan heb je deze meteen binnen handbereik indien je ze nodig hebt.

9. check je hoorapparaat voor entertainment aan boord

Wil je een film meepikken tijdens je vlucht? Daar zijn vaak geschikte koptelefoons of headsets voor aan boord. Als je je hoorapparaat tijdens de vlucht wil verbinden via bluetooth durft dat in vliegtuigmodus wel eens problemen veroorzaken. Check dit zeker vooraf bij je audioloog. 

tips voor een autovakantie met je hoorapparaat

Neem je de wagen om op vakantie te vertrekken? Dan gelden eigenlijk dezelfde tips als tijdens een vliegreis. Hou je hoorapparaat zeker in zodat je alle communicatie via tol- of tankstations kan volgen. Denk er vooraf aan om je hoorapparaat volledig op te laden en je batterij en oplader in je buurt te hebben.

10. vermijd direct zonlicht

Je hoorapparaat is erg gevoelig aan hitte. Zorg er dus zeker voor dat het in de auto niet in direct zonlicht komt te liggen of aan hitte wordt blootgesteld. Daar kan je hoorapparaat door oververhit geraken. Laat je hoorapparaat dus zeker niet in een warme wagen liggen wanneer je een pauze neemt of de auto verlaat.

11. connecteer je hoorapparaat met bluetooth

Als je aan het rijden bent wil je je kunnen focussen op de weg. Daarom kan het nuttig zijn om je hoorapparaat via bluetooth te verbinden met je auto als het die functie ondersteunt. Eventuele telefoontjes of gps-instructies kan je op die manier een stuk makkelijker opvolgen. 

tips voor je hoorapparaat op vakantie

12. zorg voor opgeladen batterijen

Ook op je vakantiebestemming zelf is het handig om steeds op pad te gaan met volledig opgeladen batterijen. Je kan natuurlijk ook altijd je oplader meenemen voor het geval dat je batterijen van je hoorapparaat zouden leeglopen.

13. hou je hoorapparaat droog

Vooral op exotische oorden kan het best vochtig zijn. Voorzie daarom een droogbox met extra droogtabletten. Zo kan je ‘s nachts je toestel beschermen tegen vocht. Ga zeker niet zwemmen met je hoorapparaat. Denk er dus aan om je hoorapparaat te verwijderen voor je een verfrissende duik neemt. Ook waterbestendige hoorapparaten zijn niet geschikt voor lange zwembeurten, enkel voor een kortstondig contact met water.

14. vermijd hitte

Stel je hoorapparaat best niet bloot aan hitte of direct zonlicht gedurende lange periodes. Het kan je apparaat verhitten waardoor het niet meer naar behoren werkt. Wees hier extra attent op als je een reis hebt geboekt naar een warme of zonnige bestemming.

15. pas op met zonnecrème

Net zoals andere cosmetische producten kan ook zonnecrème schadelijk zijn voor je hoorapparaat bij direct contact. Was dus eerst altijd zeker je handen of zuiver ze met vochtige doekjes nadat je je hebt ingesmeerd en vooraleer je je hoorapparaat vastneemt.

16. vermijd zweet en zand

Transpireer je snel door de warmte? Droog dan regelmatig je oren af. Zo vermijd je mogelijke irritatie door zweet. Zorg er ook voor dat je hoorapparaat zeker niet in het zand komt te liggen op het strand. Reinig regelmatig je gezicht om je hoorapparaat zandvrij te houden. We raden aan om je hoorapparaat op vakantie dagelijks minstens een keer te reinigen met de juiste producten, zoals reinigingsspray, reinigingstabletten of doekjes.  

op zoek naar meer advies?

Spring gerust eens binnen bij een Goed hoorcentrum in je buurt. Onze audiologen adviseren je graag over jouw hoorapparaat.

op zoek naar meer advies?
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius