Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

hoorapparaten

artikel 17 mei 2022

is het schadelijk om je hoorapparaat continu te dragen?

Je hebt last van gehoorverlies en draagt daarom een hoorapparaat. Een hele verademing. Maar mag je je hoorapparaat de ganse dag door dragen of geef je je oren beter af en toe wat rust?

is het schadelijk om je hoorapparaat continu te dragen?

feit vs. fabel

Ook bij mensen die een bril dragen treedt vaak verwarring op. Wie een bril draagt, heeft de neiging die af en toe af te nemen om de ogen wat te laten rusten. Maar dat hoeft niet. Als je een verslechterd zicht of gehoorverlies hebt zal je de ogen of oren niet gaan ‘trainen’ door de bril of het hoorapparaat even niet te dragen.

Wanneer je last hebt van gehoorverlies worden de auditieve banen in je brein minder gestimuleerd. Omdat je een hoorapparaat draagt, worden diezelfde banen net weer geactiveerd. Een hoorapparaat maakt je gehoor dus niet lui, maar gaat het net weer prikkelen. Daarom is het ook zo belangrijk om niet te lang te wachten om een hoorapparaat te dragen wanneer je last krijgt van gehoorverlies.

compensatiegedrag

Wanneer je progressief gehoorverlies hebt, ga je automatisch dat gehoorverlies proberen te compenseren. Door je bijvoorbeeld meer te focussen op de lippen van je gesprekspartner, maar ook door zelf een inschatting te maken in de context van je gesprek. Wanneer je start met het dragen van een hoorapparaat valt dat compensatiegedrag stilaan weg omdat je dan alles terug beter hoort. Wanneer je dan je hoorapparaat uitneemt valt dat compensatiemechanisme weer weg en is het plots moeilijker om een gesprek opnieuw goed te kunnen volgen.

gehoorverlies door ouderdom

Wanneer je ouder wordt, komt er slijtage op je trilhaartjes, trommelvlies of gehoorbeentjes. Je ervaart dus spontaan gehoorverlies. Hierdoor is het mogelijk dat je gehoor er op enkele jaren aanzienlijk op achteruitgaat. Dat gehoorverlies geldt ook nog steeds voor mensen met een hoorapparaat, maar de oorzaak ervan heeft dus niet te maken met het continu dragen van een hoorapparaat. Je gehoorverlies zal echter wel minder snel achteruitgaan wanneer je een hoorapparaat draagt omdat je auditieve banen meer worden geprikkeld.

draag je hoorapparaat niet ’s nachts

Neem je hoorapparaat uit om te slapen. Door erop te liggen kan je het beschadigen. Bovendien is ’s nachts ook een uitstekend moment om je hoorapparaat op te laden zodat je het de volgende dag weer volop kan gebruiken.

meer advies of een gratis hoortest?

Kom langs in een Goed hoorcentrum bij jou in de buurt. Onze audiologen adviseren je graag over gehoorverlies, hoorapparaten en hoorhulpmiddelen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius