Ga naar hoofdinhoud
artikel 12 maart 2021

een korstje of niet?

Wanneer de huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een snij- of schaafwonde, herstelt de huid zich meestal vanzelf. Door dit natuurlijk herstelproces kan er zich een litteken vormen, want de huid wordt opnieuw ingevuld met bindweefsel, meer bepaald elastine- en collageenvezels. Deze kunnen iets anders van vorm en van kleur zijn. Maar door een goede wondverzorging kan je (lelijke) littekens voorkomen. Lees hier onze tips.

een korstje of niet?

korstje of geen korstje?

Vroeger nam men aan dat de vorming van een korstje op de wonde (een opeenhoping van droge of dode cellen) noodzakelijk was voor de heling van de huid. Het was natuurlijk belangrijk om het korstje er niet af te krabben om het risico op een infectie of een lelijk litteken te beperken. Door nieuwe medische inzichten probeert men tegenwoordig om de vorming van een korst te vermijden om zo ook littekens te voorkomen.

gecontroleerde vochtige wondgenezing

Een wonde geneest het best in een gecontroleerde vochtige omgeving. Dat wil zeggen dat de wonde niet te vochtig mag zijn, anders wordt hij week en neemt het risico op infecties toe. Maar de wonde mag ook weer niet te droog zijn, want anders komt er een korstje op. En dat vertraagt de genezing dan weer. Dus:

  • De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren.
  • De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming.
  • Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
  • Wanneer er zich toch een korstje op de wonde vormt, hydrateer je deze het best met een hydraterende en huidherstellende verzorging.
  • Wanneer de wonde begint te infecteren, moet je naar de huisarts.

3 voordelen van vochtige wondgenezing

  1. Het versnelt het genezingsproces: met een hydrocolloïde pleister versnel je de groei van nieuwe huidcellen.
  2. Het voorkomt de vorming van een korstje: Met een pleister voor vochtige wondgenezing hou je de wonde soepel en voorkom je de vorming van een harde korst. Zo’n pleister zorgt ervoor dat belangrijke eiwitten voor het sluiten van de wonde blijven waar ze moeten zijn en het herstel van de huid in gang kunnen zetten.
  3. Het voorkomt littekenvorming: op de plaats van de wonde wordt je huid weer gaaf en glad.

nog enkele do’s-and-don’ts bij snij- en schaafwonden

niet krabben

Als zich toch een korstje heeft gevormd, weersta dan aan de verleiding om te krabben. Het korstje beschermt de wonde tegen bacteriën en bijgevolg ook infecties. Door het korstje er elke keer af te krabben, krijg je een (groter) litteken.

vochtige wondgenezing ≠ natte pleister

Een gewone pleister nat maken en zo aanbrengen op de wonde, dat is uiteraard niet de bedoeling. Zo maak je de wonde te week en valt het hele concept van vochtige wondgenezing letterlijk in het water. Je gebruikt beter speciale hydrocolloïde pleisters. 

verzorg de wonde tot in de puntjes

Hou de wonde schoon, of er nu een korstje op staat of niet. Ook door de wonde proper te houden beperk je de kans op een infectie en op littekens. Lees meer over wondverzorging.

smeer een littekencrème

Zodra de korst weg is, kan je beginnen met een littekencrème. Dit helpt de huid om mooi te genezen. 

kom eens langs bij je Goed apotheek

Vraag advies aan de Goed-apotheker bij jou in de buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius