Ga naar hoofdinhoud

lijkt een mobiele zorgwoning iets voor jouw situatie?

We begrijpen dat je nog met een aantal vragen zit.
Er zijn enkele praktische zaken waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van een zorgwoning. Lees hieronder waaraan je je kan verwachten en hoe je een mobiele zorgwoning kan aanvragen. Weet dat onze woningadviseurs ook altijd voor je klaar staan.

voorwaarden om een losstaande zorgwoning in de tuin te plaatsen

  • De zorgunit moet binnen een straal van 30 meter van de bestaande hoofdwoning staan, ofwel op hetzelfde perceel als de hoofdwoning ofwel op een aangrenzend.
  • Je kan de zorgwoning in de zijtuin tot op 3 meter van de perceelwand plaatsen of in de achtertuin tot op 1 meter van de perceelwand.

Belangrijk:

  • De zorgwoning mag niet in een ruimtelijk kwetsbaar gebied of in een overstromingsgebied staan.
  • Bij het plaatsen van de zorgwoning mag geen ontbossing of reliëfwijziging gebeuren.
  • Je mag enkel maar een bijkomende verharding aanleggen om de strikt noodzakelijke toegang tot de zorgunit te vergemakkelijken. 

hoe groot mag een zorgwoning in de tuin zijn?

De zorgwoning mag maximaal 3,5 meter hoog zijn en een maximale brutovloeroppervlakte van 50 m2 hebben.

hoe lang mag een zorgwoning blijven staan?

Een zorgwoning wordt voor een periode van maximaal 3 jaar geplaatst. Deze periode kan eenmalig worden verlengd met nog eens 3 jaar. Voor deze aanvullende periode moet je een nieuwe aanvraag indienen. Als je een zorgunit langer dan 6 jaar wil behouden, moet je een bijkomende omgevingsvergunning aanvragen.

is elke tuin geschikt voor een zorgwoning?

Neen. Een zorgwoning past niet in elke tuin. De tuin moet voldoende groot zijn voor de zorgwoning, rekening houdend met de wettelijke afstand die je moet bewaren van de perceelrand. Ook moet het mogelijk zijn om een zorgwoning in je tuin te plaatsen met een vrachtwagen en kraan die nodig zijn voor het transport en de installatie.

wat kost een mobiele zorgwoning?

De prijs kan naargelang de grootte, de wensen en omstandigheden ter plaatse variëren. Je krijgt steeds een gedetailleerde offerte.

kopen

Nadat alle wensen en mogelijkheden zijn besproken wordt er steeds een offerte gemaakt. Er is keuze tussen een oppervlakte van 30, 40 of 50 m2 in een casco, Comfort of Deluxe-uitvoering.

Voor de aankoop van een instapmodel Casco is de richtprijs 106.540 euro, inclusief btw. Deze prijs omvat de zorgwoning, het transport en de installatie, het aanleggen van de nutsvoorzieningen en de schroefpalen.

Het aanleggen van de ophoging, verharding voor de woning, graven van geulen voor de connectie met de hoofdwoning en de brandverzekering zijn niet inbegrepen in deze richtprijs. 

Bijkomende opties zijn mogelijk:

  • activatie van alarmsysteem Nobi-lamp bij valdetectie (abonnement eerste jaar inbegrepen)
  • plafondlift
  • oprijplatform

huren

  • Comfort 40 m2 = 1070 euro incl. btw
  • Deluxe 50 m2 = 1270 euro incl. btw

Bij huur betaal je 6000 euro voor het transport, de installatie, het aansluiten van de nutsvoorzieningen en de schroefpalen. Bij het beëindigen van het huurcontract betaal je apart voor het ophalen en transport.

Bijkomende opties mogelijk:

  • activatie van alarmsysteem Nobi-lamp bij valdetectie (abonnement eerste jaar inbegrepen)
  • plafondlift (95 euro per maand)
  • oprijplatform
  • zorgondersteuning 24/7 (1e jaar inclusief)  

heb ik recht op een premie of fiscaal voordeel bij een zorgwoning?

Voor zorgwonen zijn er geen specifieke premies of subsidies voorzien. Sommige Vlaamse instanties, provincies of gemeenten vaardigen wel steunmaatregelen uit om je woning aan te passen aan inwonende ouderen. 

wat zegt de wetgeving over zorgwonen?

  • De fiscus beschouwt de bewoners van de hoofdwoning en de zorgbehoevende in de zorgwoning als 2 aparte gezinnen. De inkomens worden niet samengeteld. Er zijn geen gevolgen voor uitkeringen zoals bijvoorbeeld studietoelagen, werkloosheidsuitkering, leefloon, inkomensgarantie voor ouderen ...
  • Ook het pensioen van de bewoner in de zorgwoning is veilig: je pensioen wordt niet berekend op basis van je gezinssituatie en of je alleenstaand of samenwonend bent.
  • Belangrijk: de bewoner van de zorgwoning moet zijn nieuwe domicilie melden aan de gemeente van zodra hij in de zorgwoning intrekt.
  • Als aan de voorwaarden is voldoen, zal de gemeente in het bevolkingsregister aanduiden dat je nieuwe woning een zorgwoning is. Alle instanties die gebruik maken van de gegevens van het rijksregister zijn zo ook op de hoogte van de nieuwe woonsituatie en houden hiermee rekening voor bijvoorbeeld de berekening van een premie of uitkering.
  • Er wordt geen bijkomend huisnummer aangemaakt voor de nieuwe wooneenheid. Beide gezinnen zijn op hetzelfde adres gedomicilieerd, maar de zorgwoning krijgt wel een aparte code in het register.

hoe kan ik een zorgwoning aanvragen?

Onze leverancier van de zorgwoning helpt je bij je aanvraag en het opstellen van de nodige documenten. We willen dat jij je zo min mogelijk zorgen moet maken en nemen maximaal alle administratie en technische aspecten voor ons rekening. Als aan alle voorwaarden voldaan is, moet de zorgwoning worden gemeld op www.omgevingsloketvlaanderen.be.

Goed ondersteunt je bij het hele traject

Ben je geïnteresseerd in een mobiele zorgwoning? Maak vrijblijvend een afspraak met onze woningadviseurs voor meer informatie, of voor begeleiding bij het aanvragen van je zorgwoning.

Wil je weten hoe het traject verloopt? Kijk even naar onderstaand filmpje.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius