De behandeling en overlevingskans bij dikkedarmkanker is afhankelijk van een aantal factoren. Bij een kleine tumor die vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing reëel.
De arts kijkt ook naar mogelijke uitzaaiingen, je leeftijd, je algemene gezondheidstoestand, de grootte en de agressiviteit van je tumor.
Bij kanker spreekt men in medische termen over de ‘vijfjaarsoverleving’. Dit is het gemiddelde percentage mensen dat vijf jaar na de gestelde diagnose genezen is. Dit cijfer ligt bij een patiënt met dikkedarmkanker zonder uitzaaiingen vrij hoog. Bij uitzaaiingen naar de lymfeklieren of andere organen ligt de vijfjaarsoverleving lager.
soorten behandelingen van darmkanker
Een multidisciplinair team van artsen stelt een individueel begeleidingstraject op om darmkanker te behandelen. Dit traject kan bestaan uit een heelkundige ingreep, chemo- of radiotherapie of een combinatie van beide.
operatie
Een heelkundige ingreep komt veel voor bij darmkanker. De tumor en naburige weefsels worden uit de darm verwijderd. Na analyse van het verwijderde weefsel beslist de arts of een aanvullende behandeling nodig is. Dit kan in de vorm van chemotherapie of radiotherapie. De kans bestaat dat er na de darmoperatie een stoma wordt geplaatst. Die kan zowel tijdelijk als permanent zijn.
chemotherapie
Chemotherapie wordt toegepast na de heelkundige ingreep aan de dikke darm. Deze therapie richt zich op achtergebleven kankercellen. Het doel is om de kans op een herval te verminderen. Dit noemt men adjuvante chemotherapie.
Bij uitzaaiingen wordt chemotherapie ingezet om deze te verkleinen of de symptomen van een gevorderde kanker te verlichten.
radiotherapie
Deze therapie door middel van bestraling wordt enkel bij rectumtumoren toegepast, meestal voor de operatie. De therapie verkleint de tumor zodat hij beter te verwijderen is tijdens de operatie. Radiotherapie wordt vaak gecombineerd met chemotherapie om de efficiëntie te verhogen. Deze combinatie wordt chemoradiatie genoemd.
Hoe vroeger de ziekte wordt vastgesteld, hoe groter de overlevingskans. Zit je zelf met bepaalde klachten of vragen rond darmkanker? Richt je dan tijdig tot je huisarts. Ben je 50+? Neem dan gratis deel aan het Bevolkingsonderzoek DikkeDarmkanker.