Ga naar hoofdinhoud

Heb je een vraag? Onze klantendienst is bereikbaar op 03 205 69 29 of laat je gegevens hieronder achter en dan nemen we contact met je op.

vul hier het formulier in
artikel 22 maart 2021

lentekriebels bij je huisdier

Als je huisdier kriebels heeft, is dit meestal geen goed teken. Want dan heeft het last van een of andere parasiet die hem of haar het leven zuur maakt. Met deze tips leer je parasieten ze herkennen, voorkomen en bestrijden.

lentekriebels bij je huisdier

wat is een parasiet?

Parasieten zijn heel kleine, soms zelfs niet voor het blote oog zichtbare, beestjes die zichzelf in leven houden met het bloed of het voedsel van dieren. Sommige veroorzaken jeuk of andere ongemakken. Maar er zijn ook gevaarlijke soorten die ziektes dragen. Door je hond of kat goed te verzorgen, te beschermen en regelmatig te controleren kan je al heel wat problemen voorkomen, maar parasieten helemaal uitsluiten is helaas niet altijd mogelijk. We zetten hieronder de meest voorkomende soorten  op een rijtje en leggen uit hoe je ze voorkomt of behandelt:

teken

Een typische parasiet die in het voorjaar weer de kop opsteekt, is de teek. Loopt je hond of kat door hoog gras of dichte bosbegroeiing, dan is het al gauw van dat. Teken zetten zich vaak vast op weinig behaarde delen van het lichaam, zoals de kop, oren, liezen en oksels. En ook bij dieren kunnen besmette teken de ziekte van Lyme veroorzaken. Check je huisdier regelmatig, want teken veroorzaken niet altijd duidelijke symptomen. Heb je er eentje gevonden, haal deze dan voorzichtig weg met een tekentang of -koevoetje. Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing, zodat er geen pootjes achterblijven in het lichaam. Nadien ontsmet je de plaats waar de teek vastzat. Lees meer over teken

vlooien

Ook vlooien zijn het hele jaar door actief. Buitensporig krabben is een duidelijk teken aan de wand. Je kan ze voorkomen met een vlooienbandje of een regelmatige verzorging met druppeltjes in de nek. Toch prijs? Start een behandeling met een antivlooienmiddel en kam de vacht van je huisdier regelmatig uit. Vergeet ook je leefomgeving niet grondig te reinigen om te vermijden dat vlooieneitjes nog uitkomen. Vlooien zijn daarenboven drager van de hondenlintworm. Bij de behandeling moet het dier daarom ook altijd ontwormd worden. De meeste preventiemiddelen tegen vlooien beschermen trouwens ook tegen vachtmijten, nog zo’n vervelende parasiet die je viervoeter beter kwijt dan rijk is.

giardia

Deze hardnekkige parasiet komt helaas heel vaak voor bij honden, maar ook bij katten en zelfs andere huisdieren. Meestal raken ze besmet wanneer ze iets eten of drinken van de straat of door aan de poten te likken. Giardia is een parasiet die zich in de darmen van je lievelingsdier nestelt en daar lelijke schade kan aanrichten. Het gevolg is slijmerige diarree waar soms zelfs bloed bij zit. Giardia is erg besmettelijk, zelfs voor de mens, en moet dus zo snel mogelijk opgespoord en behandeld worden. Heb je een vermoeden dat je hond of kat deze parasiet draagt? Maak dan onmiddellijk een afspraak bij de dierenarts.

wormen

Huisdieren, en dan vooral honden en katten, komen ook vaak in contact met wormen. Denk daarbij aan spoelwormen, lintwormen, haakwormen … Het contact is zeer moeilijk te vermijden omdat veel soorten gewoon in aarde of zand voorkomen.

Afhankelijk van het type besmetting kunnen huisdieren hierdoor lichte infecties zonder klachten krijgen tot een zeer uitgesproken ziektebeeld van diarree, gewichtsverlies, hoesten, benauwdheid … Belangrijk is dat spoelworminfecties ook aan mensen kunnen doorgegeven worden en met name aan jonge kinderen. Daarom wordt geadviseerd om bijvoorbeeld honden ouder dan 6 maanden minstens 4 keer per jaar te ontwormen. Dit kan zowel met pilletjes als met een ontwormpasta. Het is een standaard verzorging die zowel je dier als jezelf heel wat ellende kan besparen. 

gezond naar buiten met je huisdier

Behalve parasieten liggen ook andere gevaren op de loer wanneer je samen met je huisdier weer wat vaker het huis verlaat voor een frisse portie buitenlucht. Volg deze 4 tips om op een gezonde en veilige manier van de lente te genieten:

bouw rustig op

Neem je je hond mee als je gaat joggen, bouw het tempo en de afstand van jullie loopsessies dan rustig op na een winter met weinig beweging. Laat hem nadien voldoende rusten en water drinken om zijn lichaam te hydrateren. 

de weg kwijt

In al hun enthousiasme verliezen honden of katten die alleen op pad gaan wel eens de weg naar huis uit het oog. Zorg dat je viervoeter gechipt is en eventueel een adreslabel om de hals draagt. Zo komt hij weer netjes bij jou terecht wanneer iemand hem vindt.

let op met gif

Hou je viervoeter even binnen wanneer je pas gesproeid hebt tegen onkruid of beestjes in de tuin. Nieuwsgierige katten en honden durven al eens proeven van planten. Let op met giftige voorjaarsbloemen.

hooikoorts

Ook katten en honden kunnen last hebben van hooikoorts. Dit uit zich meestal in jeuk en huidproblemen. Vraag je dierenarts om een juiste diagnose te stellen en een behandeling voor te schrijven die het leed verzacht.

parasieten voorkomen of behandelen?

Vraag raad aan je Goed-apotheker voor een preventiemiddel of een behandeling die geschikt is voor jouw kat of hond.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius