Ga naar hoofdinhoud
artikel 15 januari 2024

6 tips voor het gebruik van incontinentiemateriaal bij je kind

Er bestaat een ruim assortiment aan verbanden en broekjes voor urineverlies bij kinderen. Met of zonder kleefstrips, verschillende absorptiegraden, … Samen met de adviseur van Goed kan je ontdekken welk materiaal het beste past bij je kind. Ondertussen geven wij al een heleboel tips voor gebruik.

6 tips voor het gebruik van incontinentiemateriaal bij je kind

Je hebt de keuze tussen broekjes en verbanden met kleefstrips voor jongere kinderen of een verband met tailleband voor tieners. Best bekijk je samen met je kind met welk materiaal het zich het meest op zijn gemak voelt. En welke het best werken. Bij Goed kan je vooraf via gratis staaltjes uitzoeken met welk type verband of broekje je kind het best geholpen is.

Gebruik een broekje dat je uit en aan trekt zoals gewoon ondergoed als je kind volledig zelfstandig is. Kan je kind zich niet zelf behelpen? Gebruik een eendelig verband met kleefstrips of met een tailleband voor tieners.

Wil je zien hoe je het verband best aanlegt? Je vindt instructiefilmpjes van aanlegtechnieken in diverse houdingen bij de producten in onze webshop.

vraag hier je gratis stalen incontinentiemateriaal aan

Via de keuzewijzer kom je aan de hand van zes korte vragen te weten welk incontinentieproduct het best voor jou geschikt is.

hoe breng ik incontinentiemateriaal aan bij mijn kind?

kies de juiste maat

Een te groot verband zorgt voor lekkage. Het mooi aansluiten is belangrijker dan de grootte van het verband. Het is een misverstand dat grotere verbanden meer kunnen absorberen. 

Bij een verband met kleefstrips moeten de strips ter hoogte van je heupen zitten. Wanneer deze op de buik of over elkaar gekleefd zijn, is het verband te groot. Voor een verband met met tailleband moet de band mooi in het midden sluiten. Sluit je de tailleband meer aan de zijkant, dan is het verband te groot.

Is de urine-indicator nog niet volledig verkleurd en heb je toch lekkages? Dan sluit het verband niet mooi aan in de liesplooien. De oorzaak is vaak een te grote maat of een fout aangelegd verband. Zorg ervoor dat het verband steeds mooi aansluit tegen de huid en hoog genoeg opgetrokken is tegen de lies.

ververs tijdig

Bij sommige merken toont een urine-indicator je hoever het verband reeds verzadigd is. Heeft het verband een gele lijn over de lengte van het verband dan kleurt deze blauw. Indien de lijn ongeveer 80% verkleurd is, is het tijd om een nieuw verband aan te doen. 

check de urine-indicator voor het verversen

Misschien gooi je anders een half verbruikt verband in de vuilbak. Is de urine-indicator steeds maar een stukje verkleurd en wens je toch te verversen? Schakel dan over naar een lichtere absorptie.

vouw je verband vooraf

Vouw het verband voor je begint steeds in de lengte in een gootje. Zo komen de antilekrandjes mooi recht te staan de juiste spanning voor zitten. Gaat je kind nog zitten nadat je het verband al liggend hebt aangelegd? Zorg er voor dat je je vuist ter hoogte van de buik tussen het verband kan plaatsen. Dit biedt comfort bij het zitten.

bij stoelgangverlies kies je voor een zo licht mogelijke absorptie

Stoelgang wordt niet opgenomen door het verband. Ververs een verband met stoelgang zo snel mogelijk om irritatie van je huid te vermijden. Gebruik bij regelmatig stoelgangverlies een beschermende barrièrecrème of zinkcrème.

leg geen extra verband in de luier of broekjes

Doe je dit toch, dan zal de luier niet mooi aansluiten in de liesplooien met risico op lekkage. Neemt de luier niet voldoende op? Kies dan voor een zwaardere absorptie.

Extra tip: Op de meeste verpakkingen staat een QR-code. Scan de code en bekijk de aanlegtechniek van het verband op je smartphone.

het aanbrengen van pants of broekjes

Om een broekje aan te trekken, doe je eerst je kledij uit. De gekozen absorptie moet voldoende zijn voor de volledige dag of nacht. Vouw het broekje eerst in de lengte in een gootje. Zo komen de antilekrandjes mooi recht te staan. Trek het broekje aan zoals gewoon ondergoed. 

Bij het verwijderen kan je het broekje open scheuren aan de zijnaden. Trek vervolgens het broekje langs achter van tussen je benen.

Om de maat te bepalen steek je je rechterhand in het broekje en hou je het ter hoogte van de heupen. Steek vervolgens je linkerhand in het broekje en rek het helemaal uit naar je andere heup. Kom je voorbij de heupkam uit, dan is het broekje te groot en neem je best een kleinere maat.

gratis incontinentiegids voor oudere kinderen

Instructies over het aan- en uittrekken, liggend of staand, van de broekjes en verbandjes vind je terug in onze gids incontinentie bij kinderen. Nog meer oplossingen voor je kind? Ontdek ook onze overige hulpmiddelen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius