Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

voetverzorging

artikel 20 juli 2021

5 tips voor mooi verzorgde nagels

Wist je dat je om het half jaar een nieuw set handnagels hebt? Ze groeien namelijk 2 tot 3 millimeter per maand. Bij de teennagels gaat het iets trager. Deze groeien 1 tot 1,5 millimeter per maand en doen er bijgevolg ongeveer een jaar over om zich volledig te vernieuwen. Maar waarvoor dienen ze eigenlijk? Onze voorouders gebruikten hun nagels om te klimmen, eetbare wortels uit de grond te krabben of om te eten. Tegenwoordig is hun rol beperkt tot het beschermen van de broze huid onder de nagel tegen stoten en scherpe voorwerpen.

5 tips voor mooi verzorgde nagels

Om je nagels glad en glanzend te houden moet je ze ook regelmatig verzorgen. Volg onderstaande tips voor mooie nagels:

 1. hou je nagels regelmatig kort

  Niet alleen zijn lange nagels kwetsbaarder maar ze zijn ook vatbaarder voor aandoeningen. Knip ze daarom regelmatig bij. Maar let er op ze niet te kort te knippen. De teennagels kun je recht knippen zonder de nagelhoekjes te verwijderen. Bij een nagelinfectie reinig je best het nagelschaartje na het knippen. Zo’n schaartje knipt trouwens minder agressief dan een nagelknipper. Bekijk ons aanbod schaartjes en knippers.

 2. vijlen is beter

  Om de nagels te versterken kun je ze beter vijlen dan knippen. Door nagels te knippen veroorzaak je soms scheurtjes of scherpe randen. Die moet je dan toch weer wegvijlen. Vijl altijd met de nagelrichting mee en in ronde bewegingen. Vijl de nagel alleen vooraan en niet de zijkanten. Kies voor een kartonnen of houten vijl in plaats van een metalen vijl. Deze laatste is erg hard waardoor ze de nagel kan beschadigen. Bekijk ons aanbod vijlen.

 3. ingegroeide nagels vermijden

  Een ingegroeide nagel gaat normaal vanzelf over wanneer de nagel groeit. Knip de nagel niet, want dat maakt het net erger en kan bovendien infecties veroorzaken. Als je last ondervindt, ga je best naar de huisarts.

 4. nagels lakken

  Reinig de nagel eerst met een remover. Zo krijg je een mooi en effen oppervlak. Breng nu de nagellak in drie penseelstreken aan. De eerste in het midden van de nagel en de andere twee aan elke zijkant van de nagel. Maar vermijd hierbij de nagelriem. Dit is het huidrandje dat onderaan aan de nagel aansluit. De nagelriem beschermt de huid onder de nagel tegen bacteriën en ontstekingen. Kies voor nagellak die de nagel niet uitdroogt maar ze net voedt en hydrateert.

 5. nagellak verwijderen

  Gebruik daarvoor oplosmiddelen zonder aceton. Deze droogt immers de nagel uit. Dompel de nagels na het verwijderen van de nagellak in wat lauw water om ze iets zachter te maken. Beperk het gebruik van de remover tot hoogstens één keer per week.

Denk je dat je een schimmelnagel hebt? Ontdek wat je aan een schimmelnagel kan doen.

vragen over nagelverzorging?

Onze apothekers beantwoorden ze graag en adviseren je over het aanbod nagelverzorging.

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius