Ga naar hoofdinhoud
artikel 6 februari 2023

9 tips om een blaasontsteking te voorkomen

Een blaasontsteking is een aandoening die vooral bij vrouwen voorkomt. De oorzaak zijn meestal darmbacteriën die in de blaas terecht zijn gekomen. Hoewel een blaasontsteking doorgaans onschuldig is, kan de ontsteking vervelende en soms pijnlijke klachten met zich meebrengen. Gelukkig kan je de kans dat je een blaasontsteking krijgt verminderen. Door veel te drinken en verstandig naar het toilet te gaan bijvoorbeeld.

9 tips om een blaasontsteking te voorkomen

drink voldoende

Regelmatig en voldoende drinken is altijd een goed idee. Ook voor het voorkomen van een urineweginfectie is het belangrijk dat je minstens 1,5 tot 2 liter per dag drinkt. Hoe meer je blaas wordt gespoeld, hoe minder kans de bacteriën krijgen. Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze elke dag voldoende water drinken.

drink veenbessensap

Veenbessensap wordt vaak aangeraden bij blaasontstekingen. Veenbessen verminderen de kans dat bacteriën zich aan de blaaswand kunnen hechten. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat het drinken van veenbessensap helpt om een blaasontsteking te voorkomen. Alleszins kan het geen kwaad om veenbessensap te drinken. Je kan zelfs voor een ongesuikerde versie kiezen.

stel plassen niet uit

Voel je dat je moet plassen? Wacht daar dan niet mee. Bacteriën hebben een grotere kans om zich in je blaaswand te nestelen als je je plas ophoudt. Denk er ook aan om naar het toilet te gaan voor het slapengaan. Zo voorkom je dat bacteriën in je blaas achterblijven.

plas je blaas goed leeg

Door je blaas goed leeg te plassen, blijven er geen bacteriën achter. Neem daarom je tijd op het toilet en blijf ontspannen. Ga jezelf dus niet opspannen. Zorg ook voor een goede lichaamshouding: hou je voeten plat op de grond, rug recht en knieën losjes uit elkaar.

Ook voor je kind is het belangrijk om goed te plassen. Probeer dit samen te oefenen.

zorg voor een regelmatige stoelgang

Zorg voor een vlotte en regelmatige stoelgang zodat je blaas meer ruimte heeft in je onderbuik en zich gemakkelijker kan legen. Constipatie kan er toe leiden dat bacteriën zich vermenigvuldigen, wat het risico op een blaasontsteking vergroot. Kies voor vezelrijke voeding en drink voldoende water.

plas na het vrijen

Heb je als vrouw regelmatig last van een blaasontsteking? Dan kan het helpen om na het vrijen even naar het toilet te gaan. Bacteriën die mogelijk in je plasbuis zijn terechtgekomen, plas je dan zo weer uit. Daarnaast kan het helpen om zaaddodend glijmiddel te vermijden. Dit soort glijmiddel verlaagt namelijk de zuurgraad van je vagina. Bacteriën die je net beschermen tegen een infectie worden hierdoor belemmerd.

veeg van voor naar achter

Als vrouw is het belangrijk dat je van voor naar achter veegt nadat je je behoefte hebt gedaan. Zo komen darmbacteriën niet in je plasbuis terecht. Gebruik apart toiletpapier voor je vulva en anus.

kies voor correcte intieme hygiëne

Een correcte intieme hygiëne is belangrijk om een blaasontsteking te voorkomen. Vermijd gewone zeep. Die droogt de huid onnodig uit en verstoort de natuurlijke zuurtegraad. Dit belemmert de werking van goede bacteriën die je beschermen tegen een blaasontsteking. Was jezelf met lauw water en dep rustig droog. Als vrouw kan je ook kiezen voor pH-neutrale zeep.

spreek met je huisarts

Heb je regelmatig last van blaasontstekingen? Dan is het een goed idee om advies te vragen aan je huisarts. Het is mogelijk dat iets anders aan de oorzaak ligt van je infectie, zoals een verzakking van je baarmoeder of het gebruik van bepaalde medicijnen. Bij mannen kan een urineweginfectie wijzen op nierstenen of problemen met de prostaat. Omdat een blaasontsteking bij mannen vaak complexer is dan bij vrouwen, ga je als man best meteen naar de huisarts bij een blaasontsteking. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen.

toch een blaasontsteking?

Wanneer je last hebt van een infectie zal een Goed-apotheker jou graag advies geven. Kom langs bij een Goed apotheek in je buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius