Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

fietsen

artikel 18 november 2020

op weg met je elektrische fiets

Met een elektrische fiets is het heerlijk fietsen, ook wanneer je spierkracht niet meer helemaal is wat ze geweest is. Goed informeert je graag over alle pro’s en contra’s van de elektrische fiets en hoe je vlot en veilig de weg op kan.

op weg met je elektrische fiets

waarom een elektrische fiets?

Een elektrische fiets of e-bike mag gerust een waardevolle rage genoemd worden. Wanneer je graag lange fietstochten maakt zonder jezelf nodeloos uit te putten of slecht ter been bent, is een elektrische fiets een fijne investering. Doordat je met minder inspanning een heel eind kan fietsen vergroot je je mobiliteit aanzienlijk.

Net zoals met alles heeft ook de elektrische fiets een aantal voor- en nadelen. Zo zijn ze milieuvriendelijk, zijn ze snel en bijzonder comfortabel. Daartegenover staat dat een elektrische fiets niet goedkoop is en je door de oplaadbare accu natuurlijk ook enigszins beperkt bent. Niet tijdig opladen betekent immers nog steeds zelf trappen.

voordelen elektrische fiets

het comfort

Dankzij de elektrische ondersteuning ga je met een minimale inspanning toch vlot vooruit. Daardoor fiets je licht en comfortabel, ook wanneer je tegen de wind in of bergop moet.

lange afstanden

Trappen moet je nog steeds zelf doen, maar er wordt veel minder druk en spierkracht van je gevergd. Daardoor geraak je niet zo snel vermoeid en kan je langer blijven fietsen. Met een goede accu kan je dus gemakkelijk grote afstanden afleggen en prachtige, uitgebreide fietstochten maken.

de snelheid

Dankzij de elektrische aandrijving kan je met een kleine inspanning behoorlijke snelheden halen. Met een gewone elektrische fiets haal je zonder moeite rond de 25 kilometer per uur en kan je dat ook nog eens lang kan houden. Daardoor verkort je je reistijd aanzienlijk, wat de elektrische fiets ook nog eens interessant maakt voor woon-werkverkeer.

Er bestaan nog snellere elektrische fietsen die we de speed pedelec noemen, waarmee je maar liefst snelheden tot 45 km/u haalt.

een milieuvriendelijk alternatief

Doordat je de auto of brommer thuis laat staan, draag je bij tot een verminderde CO-2-uitstoot, wat zeker in de stad de moeite loont. Bovendien kan de accu van je elektrische fiets meestal gerecycleerd worden.

nadelen elektrische fiets

  • een elektrische fiets is niet goedkoop, ondanks het feit dat er enorme onderlinge prijsverschillen zijn. De prijzen variëren van iets minder dan € 1000 tot over de € 3000, afhankelijk van voor welk merk en model je kiest.

  • Let op je accu. Wanneer de capaciteit van de batterij van je elektrische fiets ietwat krap is, is je actieradius uiteraard beperkt. Hou er ook rekening mee dat de accu van een elektrische fiets door intensief gebruik verslijt. Wanneer je je elektrische fiets moet gebruiken zonder de elektrische ondersteuning omdat je accu uitviel, valt dat vaak zwaarder dan trappen op een gewone fiets.

  • Ook onderhoud en reparaties van elektrische fietsen zijn relatief duur door de elektrische component.

  • Een elektrische fiets is al gauw zo’n 5 kg zwaarder dan een gewone fiets. Velen beschikken daarom over een loop/duw-assistentie zodat je hem eenvoudiger uit een berging kan halen. Ook wanneer je je elektrische fiets op de fietsdrager van je auto wil bevestigen, moet je rekening houden met extra gewicht. 

gewone of elektrische fiets?

Nu de elektrische fiets zo in opmars is, kan je je afvragen of dit ook niets voor jou is. Die beslissing is in de eerste plaats afhankelijk van de kilometers die je aflegt, je fysieke conditie en je eigen wensen. Maak je graag langere fietstochten? Dan kun je misschien ook een speed pedelec aanschaffen die tot 45 kilometer per uur haalt. Voor dit type heb je wel een helm en verzekering nodig.

Vervoer je regelmatig spullen of neem je de kindjes mee? Dan kan een elektrische bakfiets ook heel handig zijn. Zeker in de stad is dit een handig alternatief voor de auto. Geen parkeerstress, fileleed, en minder uitstoot. 

veilig de weg op met je elektrische fiets

Of je kiest voor korte afstanden of lange tochten, heb steeds oog voor je veiligheid. Door te fietsen met een fluohesje of achteruitkijkspiegel bijvoorbeeld. Op een elektrische fiets moet je net als op een gewone fiets de verkeersregels respecteren. De regels zijn niet altijd even logisch in het gebruik van bepaalde borden en zorgen daardoor voor problemen en onduidelijkheid bij elektrische fietsers. Soms moet je met een speed pedelec van het fietspad op de weg, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De snelste elektrische fietsen staan in het verkeersreglement genoteerd als “bromfiets”. Omdat een snelle elektrische fiets toch meer heeft van een fiets dan een bromfiets, heeft men in België een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de “bromfiets klasse P” (voor “speed Pedelec”). We spreken dan over fietsen met een maximaal vermogen van 4Kw en snelheden tot maximaal 45 km/u.

Voor de gewone elektrische fietsen – waarvan de trapondersteuning stilvalt boven 25km/u – gelden deze regels niet.

wat zijn de verplichtingen van een speed pedelec?

  • Nummerplaat: dit soort fiets moet je net als een auto inschrijven bij de (DIV), De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen.
  • Fietshelm: op een speed pedelec is het dragen van een fietshelm verplicht. Met dergelijke snelheden is dat maar verstandig ook. 
  • Rijbewijs: voor een speed pedelec moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Dat kan een rijbewijs voor een bromfiets of voor een ander voertuig zijn.
  • Onderdelen: een ‘toeter’, achteruitkijkspiegel, stoplicht maken deel uit van de vaste uitrusting van je speed pedelec. 

vanaf welke leeftijd mag ik een elektrische fiets gebruiken?

Voor een gewone elektrische fiets bestaat er geen leeftijdsgrens. Voor de elektrische vrachtfietsen (met een vermogen tussen 250 en 1000 watt waarvan de ondersteuning uitvalt bij 25 km/u) hanteert men dezelfde leeftijdsgrens als die van een bromfiets. Voor deze snelle elektrische fietsen heb je immers een rijbewijs nodig, dat je sowieso niet voor 16 jaar kan behalen.

heb je nog andere vragen over het gebruik van een elektrische fiets?

Of ben je benieuwd naar de verschillende modellen? Kom eens langs in je Goed thuiszorgwinkel.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 – 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius