Ga naar hoofdinhoud
artikel 25 januari 2021

10 tips tegen jeuk

Als het jeukt, moet je … vooral niet krabben. Wie last heeft van eczeem, psoriasis of couperose, weet wat het is om verschrikkelijke jeuk te hebben en niet te mogen krabben. Bij jeuk die ontstaat door een huidaandoening is het natuurlijk belangrijk om de aandoening zelf aan te pakken en een goede behandeling te zoeken. Gelukkig zijn er daarnaast ook een aantal zaken die de jeuk kunnen verlichten. Goed geeft je 10 tips.

10 tips tegen jeuk

1. hydrateer je huid

Een droge huid verergert vaak de jeuk. Om een droge huid te vermijden, moet je ze zo goed mogelijk hydrateren. Zeker bij eczeem en psoriasis is het belangrijk om je huid steeds te beschermen, bijvoorbeeld met een ongeparfumeerde, pH-neutrale douchegel onder de douche en een goede vochtinbrengende crème net na het douchen. Vraag advies bij je Goed apotheker. 

2. neem een verzachtend bad

Te lang douchen met heet water droogt je huid uit en doet de jeuk toenemen. Ga eens voor een relaxerend bad in lauwwarm water. Niet alleen helpt het je ontspannen, wat sowieso goed is voor je huid, het houdt je huid ook zacht en gehydrateerd. Je kan eventueel een niet-geparfumeerde badolie of een snuifje zeezout toevoegen. Dep erna je huid droog met een zachte handdoek.

3. kies voor katoen

Je draagt het best luchtdoorlatende, katoenen kleding in laagjes. Knellende kleding of bepaalde stoffen, zoals wol, denim of nylon, kunnen je huid gaan irriteren, waardoor ze begint te jeuken. In de winter duffel je je in met zachte laagjes, die je een voor een kan uitdoen als je het te warm krijgt. Ook door te zweten verliest je huid vocht, waardoor ze uitdroogt en de jeuk vrij spel krijgt.

4. wassen en goed spoelen

Zorg ervoor dat je kleren na het wassen zeer goed gespoeld worden, zodat er geen zeepresten meer overblijven die je huid kunnen irriteren.

5. ventileer

Ook droge lucht kan je huid droger maken. Daarom is het belangrijk dat je de ruimtes in je huis goed ventileert. Je kan eventueel ook een luchtbevochtiger in je slaapkamer zetten ‘s nachts of kleine bakjes water aan de verwarming hangen.

6. drink veel water en weinig alcohol

Als je voldoende water drinkt, zoals de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1,5 l tot 2 l per dag, zal je huid minder snel uitdrogen. Beperk je inname van alcohol, want alcohol dehydrateert.

7. draag handschoenen

Bij jeuk wil je natuurlijk krabben. Dat is omdat krabben de jeuk initieel verlicht. Maar door te krabben maak je misschien wondjes die de uitslag doen verergeren of infecteren. Wie krabt, belandt uiteindelijk in een vicieuze krab- en jeukcirkel. Probeer elke keer dat je wil krabben aan iets anders te denken of draag handschoenen zodat je geen letsels kan veroorzaken.

8. hou je nagels kort

Dit hangt samen met de vorige tip, hou je nagels altijd zo kort mogelijk zodat je geen letsels maakt wanneer je toch eens krabt.

9. koud kompres

Bij hevige jeuk biedt een koud kompres soelaas. Wikkel het in een handdoek en leg het zo op de plek(ken) op je lichaam waar het jeukt.

10. anti-jeukmiddelen

Er bestaan anti-jeuksprays of -zalven. Sommige zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek, andere - zoals cortisonehoudende crèmes - schrijft je arts je voor in de behandeling van bijvoorbeeld psoriasis of een vorm van eczeem. Je apotheker geeft je hier met plezier advies over. 

heb je last van jeuk?

Ga zeker eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt. Als je een huisapotheker hebt, weet die bovendien ook of er bij de geneesmiddelen die je moet innemen dingen zijn die jeuk kunnen veroorzaken.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius