Er zijn een aantal zaken die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Bepaalde factoren heb je zelf in de hand, andere zijn dan weer medisch van aard. Lees zeker ook wat je kan doen om een opgezette buik te vermijden of verlichten.
1. voeding en drank
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na het eten. Soms voel je je dan misselijk of heb je last van een benauwd gevoel. Iedereen zijn spijsvertering werkt natuurlijk anders, maar sommige voedingsmiddelen kunnen wel bijdragen aan extra gasvorming in de darmen:
- glutenrijke producten zoals witbrood en witte pasta
- groenten (prei, peulvruchten, kool, ui, spruitjes, radijs, knoflook) en fruit (pruimen, meloen, onrijp fruit)
- bereidingen met eieren
- grote hoeveelheden suiker en vet, maar ook light-producten
- pikante kruiden
- koolzuurhoudende dranken
2. slechte eetgewoontes
De vertering van je eten begint al bij het kauwen. Als je snel eet en niet goed kauwt, krijgen je maag en darmen het moeilijk om goed te verteren. Het duurt langer om grote stukken voedsel af te breken, waardoor ze gaan gisten onder invloed van aanwezige bacteriën. En dat zorgt voor gasvorming en bijgevolg een opgeblazen gevoel.
3. te veel lucht
Dit hangt samen met het vorige punt. Bij elke hap eten die je doorslikt, komt er een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen. Als je te snel eet, hap je vaak extra lucht binnen. Dat komt in je darmen terecht en kan leiden tot een opgezwollen buik. Hetzelfde gebeurt als je veel kauwgom gebruikt. Het is ook mogelijk dat je te veel lucht binnenkrijgt door ademhalingsproblemen.
4. stress
Stress is niet goed voor ons lichaam, dat weten we allemaal. Het kan ook een grote impact hebben op je maag en darmen. In periodes van stress ga je misschien onbewust sneller eten en onregelmatiger ademhalen. Zo slik je weer lucht in waardoor je achteraf met een opgezette buik zit.
5. roken
Ook wanneer je rookt, adem je zonder het te beseffen extra lucht in. Het teveel aan lucht stapelt zich op in je darmen en zorgt voor gasvorming, wat resulteert in een opgezwollen buik.
6. alcohol
Je lichaam heeft vocht nodig om goed te kunnen verteren. Maar alcohol drinken zorgt er net voor dat je vocht verliest. Daarnaast schakelt alcohol bepaalde darmbacteriën uit en vergroot het de doorlaatbaarheid van de darmwand waardoor schadelijke stoffen in je lichaam kunnen verspreiden. Dat allemaal kan leiden tot een opgeblazen gevoel in je buik.
7. hormonen
Bij vrouwen wordt een opgeblazen gevoel soms veroorzaakt door bepaalde hormonen die opspelen. Bijvoorbeeld vlak voor of tijdens je menstruatie, in de menopauze of tijdens de zwangerschap. Ook kunstmatige hormonen, zoals die in de anticonceptiepil, kunnen de boosdoener zijn. Als je zwanger bent, kan je last hebben van een opgezwollen buik doordat er meer lucht in je darmen zit of door een groeiende baarmoeder.
8. te weinig beweging
Als je de hele dag neerzit, moeten je darmen harder werken om je eten te verteren. Daardoor beginnen gassen dus ook op te hopen. Voor een goede darmwerking, waarbij gassen vanzelf verdwijnen, sta je dus best regelmatig eens recht om te bewegen.