onderwerp:
6 tips om vallen te voorkomen
Wereldwijd valt er elke seconde een 65-plusser. En elke 11 seconden wordt een 65-plusser op spoed opgenomen na een val. Een valpartij kan leiden tot wonden, breuken of erger. Het belang van valpreventie valt daarom niet te onderschatten. Lees hier 6 handige tips om op oudere leeftijd vallen te voorkomen.
zorg voor een veilige thuis
Thuis vallen de meeste mensen respectievelijk in de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en hal. Bekijk op welke manieren je je thuisomgeving veiliger kan maken om het risico dat je struikelt of valt te verkleinen. Gebruik eventueel hulpmiddelen om het jezelf makkelijker te maken.
- Haal losse vloerkleden weg of bevestig ze met een antisliplaag.
- Voorzie goede verlichting zodat je beter ziet waar je stapt.
- Plaats veelgebruikte voorwerpen binnen handbereik zodat je er makkelijk aan kan.
- Zorg voor een stevige trapleuning en installeer eventueel een traplift.
- Gebruik een antislipmat en handgrepen of wandbeugels in de badkamer en het toilet.
draag de juiste schoenen
Een valpartij is snel gebeurd als je niet de juiste schoenen draagt. Draag geen schoenen die te groot zijn, en wees extra voorzichtig bij open schoenen zoals slippers en sandalen. Kies altijd voor de juiste schoenmaat en schoenen die je voeten goed omsluiten. Ook antislipsokken kunnen helpen om vallen te voorkomen.
Heb je graag extra ondersteuning bij het stappen? Loophulpen zoals een wandelstok of rollator zorgen voor extra grip en stabiliteit.
laat je ogen controleren
Wie een dagje ouder wordt, kan te maken krijgen met verminderd zicht. Met de leeftijd neemt vaak de scherpte van het zicht af en kan ook het dieptezicht verminderen. Laat je ogen checken en draag altijd een bril met de juiste sterkte. Ga zeker jaarlijks langs bij je oogarts zodat eventuele veranderingen in je zicht tijdig worden opgemerkt en aangepakt.
Zorg er ook voor dat je bril schoon is en dat die altijd ergens dicht bij jou in de buurt ligt.
blijf bewegen
Als oudere heb je mogelijk last van valangst. Dit is geen reden om je sociaal af te zonderen door minder te bewegen of meer binnen te blijven. Je doet er goed aan om actief te blijven. Zo blijf je beter in evenwicht en ontwikkel je meer spierkracht en lenigheid. Hierdoor zal het risico op vallen net verminderen in plaats van toe te nemen.
- Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen. Dit mogen lichte activiteiten zijn, zoals koken of afwassen, staand bellen, een korte wandeling of spelen met de (achter)kleinkinderen.
- Wissel af met matig en hoog intensieve activiteiten zoals een stevige wandeling, werken in de tuin, een fietstocht of zwemmen.
- Doe oefeningen om je evenwicht, spierkracht en lenigheid te verbeteren. Laat je eventueel bijstaan door een kinesist.
eet gezond
Op je voeding letten is ook een belangrijke tip om vallen te voorkomen. Gezonde voeding helpt namelijk om je spieren en beenderen sterk te houden.
Kies voor voeding die rijk is aan calcium, eiwitten en vitamine D.
- Calcium vind je o.a. in melkproducten, groene bladgroenten, broccoli, kolen, vijgen en amandelen.
- Eiwitten vind je o.a. in dierlijke producten (vlees, vis, eieren en melkproducten) en plantaardige producten (graanproducten, peulvruchten en noten).
- Vitamine D vind je o.a. in smeer- en bereidingsvetten, volle melkproducten, eigeel en vette vis. Je lichaam maakt ook vitamine D aan door contact met zonlicht buiten. Vandaar ook het belang om elke dag even naar buiten te gaan of een wandeling te maken.
Laat je indien nodig adviseren door je huisarts of een diëtist voor persoonlijke begeleiding en voedingsadvies.
let op je medicatie
Sommige medicatie vergroot het risico op vallen door bijwerkingen zoals duizeligheid, vermoeidheid of slaperigheid. Voorbeelden hiervan zijn antihypertensiva (geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen), anti-epileptica (medicatie om epileptische aanvallen te controleren) en slaapmiddelen.
Wil je weten of je medicatie een risico inhoudt? Bespreek je medicatiegebruik met je huisarts of apotheker. Een huisapotheker begeleidt je bij je medicatiegebruik door persoonlijk advies en kan jou bovendien ook helpen bij het afbouwen of stoppen van medicatie.
Goed-apotheker Lore geeft meer uitleg over de rol van medicatie bij vallen.
- Kan medicatie het risico op vallen vergroten?
- Bij welke medicatie moet je extra opletten?
- Welke rol kan je apotheker spelen om vallen te voorkomen?
laat je adviseren bij Goed thuiszorgwinkel
Wil je je huis veiliger maken om valpartijen te voorkomen, maar weet je niet welke hulpmiddelen je nodig hebt? Kom gerust eens langs bij Goed thuiszorgwinkel. Onze productspecialisten zoeken samen met jou naar praktische oplossingen op maat.