Ga naar hoofdinhoud
artikel 14 september 2022

11 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Proficiat, je bent zwanger! Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven waarin veel verandert. Voor veel vrouwen gaat dit echter ook gepaard met kwaaltjes zoals misselijkheid. Wil je meer weten over zwangerschapsmisselijkheid en wat je ertegen kan doen? We geven je graag enkele handige tips mee.

11 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is natuurlijk niet aangenaam. Toch is dit een heel normaal verschijnsel. Het is zelfs een teken dat je zwangerschap goed verloopt. Wat natuurlijk niet betekent dat er iets niet ok is wanneer je geen last hebt van zwangerschapsmisselijkheid.

Zo’n 8 op de 10 zwangere vrouwen ervaren zwangerschapsmisselijkheid. De precieze oorzaak is niet bekend. De kans is groot dat het te maken heeft met hormonale veranderingen. Zo is het mogelijk dat het zwangerschapshormoon hCG een rol speelt. Misselijkheid kan ook te maken hebben met vermoeidheid, stress of erfelijke aanleg.

Zwangerschapsmisselijkheid treedt gewoonlijk op tijdens het eerste trimester en neemt vaak af na 12 tot 14 weken. Bij sommige vrouwen kan dit nog enkele weken aanslepen. Niet elke zwangere vrouw voelt zich op hetzelfde moment misselijk. Symptomen zijn vaak ‘s ochtends het ergst: daarom spreken we ook over ochtendmisselijkheid. Je kan je echter ook doorheen de dag nog misselijk voelen.  

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

sta niet op met een lege maag

Voor je opstaat, eet je best al een klein beetje zodat je bloedsuikerspiegel stijgt. Beschuitjes, rijstwafels, een potje yoghurt of zelfs een beetje chocolade kan helpen. Denk eraan om dit ‘s avonds al klaar te leggen naast je bed. Als je ‘s nachts last hebt van misselijkheid helpt het ook om voor het slapengaan iets lichts te eten.

eet regelmatig

Een lege maag maakt de symptomen vaak erger. Probeer daarom meerdere kleine maaltijden te eten doorheen de dag in plaats van drie stevige maaltijden. Zo blijft ook je bloedsuikerspiegel stabiel.

gebruik gember

Gember is een natuurlijk middel tegen misselijkheid. Voeg wat geraspte gember toe aan je eten of drink gemberthee om de symptomen te verlichten. Uit onderzoek blijkt dat citroen ook een handig middeltje is. De geur van citroen helpt, maar je kan ook wat citroensmaak zuigen op een citroenschijfje of wat water met citroensap drinken.

adem rustig

Een gecontroleerde ademhaling helpt je ontspannen en kan je misselijkheid verminderen. Doe af en toe ademhalingsoefeningen en denk eraan om in te ademen door de neus en uit te ademen door de mond.

rust voldoende

Vermoeidheid kan je misselijkheid erger maken. Probeer dus voldoende te rusten. Let er wel op dat je niet meteen gaat liggen nadat je hebt gegeten. Dit verhoogt de kans op maagzuur en bovendien neemt je lichaam voedingsstoffen beter op wanneer je nog even rechtop blijft staan.

blijf drinken

Moet je vaak overgeven? Hou dan zeker je vochtgehalte op peil. Water drinken is een goed idee, maar je mag gerust afwisselen met kruidenthee, waterijsjes of vochtrijke voeding zoals watermeloen of komkommer. Vermijd ook cafeïne om uitdroging te voorkomen. Voel je je plots misselijk? Dan kan het helpen om op een ijsblokje te zuigen.

ga in de frisse lucht

Wanneer je je misselijk voelt na het eten, helpt lichamelijke beweging om je voedsel beter te verteren. Een wandeling in de buitenlucht kan heel stimulerend werken. De frisse lucht is trouwens ook goed voor je algehele gezondheid.

eet gezond

Vermijd zware, vetrijke, gefrituurde en sterk gekruide of pittige voeding. Dit kan je maag irriteren en je misselijkheid verergeren. Kies in de plaats voor voedsel dat gemakkelijk verteerbaar en vetarm is. Dat is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je baby(‘s).

eet brood

Zacht, wit brood werkt als een spons en neemt het maagzuur op waar je zo misselijk van wordt. Eet bijvoorbeeld het binnenste van een stokbrood of pistolet om het gevoel van misselijkheid te verminderen. Een boterham met een beetje beleg kan ook helpen.

besteed aandacht aan een goede mond- en tandhygiëne

Wanneer je moet overgeven, is het belangrijk dat je je mond en tanden gezond houdt. Poets niet meteen je tanden na het overgeven. Je tanden zijn namelijk extra gevoelig door de zuren die bij het braken in de mond komen. Beter is om je mond goed te spoelen met water en minstens een halfuur te wachten met tandenpoetsen.

leer jezelf kennen

Iedere vrouw en elke zwangerschap is anders. Het is dus perfect mogelijk dat sommige tips jou niet helpen. Probeer voor jezelf uit te zoeken wat het beste werkt. Noteer wanneer je je misselijk voelt. Dit overzicht kan je helpen om beter te weten wat je verdraagt en wat je best vermijdt.

wanneer moet je naar een dokter?

Misselijkheid aan het begin van je zwangerschap is heel normaal. Als je er echter veel last van hebt, kan je arts of vroedvrouw medicatie voorschrijven. Laat je vooral goed informeren en neem nooit geneesmiddelen op eigen houtje.

Maak je je zorgen, bel dan gerust naar je vroedvrouw of arts. Je kan immers ook last hebben van extreme misselijkheid, ook gekend als hyperemesis gravidarum. Daar is een medische behandeling voor nodig om uitdroging te voorkomen. Neem zeker contact op als je volgende situaties herkent:

  • Je moet meer dan drie keer per dag overgeven.
  • Het overgeven houdt niet op na het eerste trimester.
  • Je kan zelf geen vocht meer binnenhouden.
  • Je hebt last van gewichtsverlies.
  • Je ervaart symptomen van uitdroging: minder plassen of pijn bij het plassen, donkere urine, duizeligheid.
  • Je voelt je flauw en futloos bij het wakker worden.
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius