Ga naar hoofdinhoud
artikel 19 juni 2023

checklist voor jonge ouders

Klaar om ouder te worden? Van zodra je besluit vast staat, stapelen de vragen en noden zich op. De adviezen vliegen in het rond en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je huisarts en apotheker staan samen op nummer één om je vragen aan te stellen, maar ook onderstaand lijstje helpt je om deze spannende tijd door te komen.

checklist voor jonge ouders

wil je zwanger worden?

  • Wanneer je probeert zwanger te geraken, kan je starten met het nemen van foliumzuur. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Om een voldoende hoge concentratie op te bouwen, start je er het best mee van zodra je stopt met anticonceptie.
  • Wanneer je kinderwens begint te kriebelen, is het goed dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt. Vermijd alcohol en nicotine en probeer een evenwichtig slaap-, voedings- en bewegingspatroon na te streven. 
  • Ook voor mannen is een gezonde levensstijl en het verminderen van alcohol aangewezen. Warmte in het kruis vermijden zou ook je kansen verhogen. (Vaarwel saunabezoekjes en spannend ondergoed!)
  • Weet bovendien dat de meeste koppels niet zwanger worden binnen de drie maanden. Bij 15% van de gezonde koppels duurt het zelfs meer dan een jaar. (bron: Sensoa)
  • Het geschikte moment van de vrijpartij speelt ook een rol. Een goede kennis van je eigen cyclus of het gebruik van ovulatietesten kunnen hierbij helpen. 
  • Blijft je menstruatie uit, dan kan een zwangerschapstest je vermoedens bevestigen. Contacteer daarna je huisarts, met een bloedafname kan hij of zij ook nagaan of je zwanger bent.

je bent zwanger

  • Blijf je foliumzuur trouw innemen en eet bovendien gezond en gevarieerd. Zo krijg je de broodnodige vitamines en voedingsstoffenbinnen. Indien nodig kan je arts of gynaecoloog je adviseren om supplementen te slikken. Tekorten kunnen vastgesteld worden in je bloed. 
  • Weldra zullen je buik (en je borsten) gaan groeien, hierdoor rekt je huid uit en kunnen zwangerschapsstriemen ontstaan. Hou je je huid graag soepel, dan kan je smeren met een hydraterende crème of verzorgende olie zoals zoete amandelolie of argan.
  • In de tweede helft van je zwangerschap kan je ook last krijgen van spataders. Omdat je meer bloed aanmaakt gaan je vaatwanden wijder openstaan. Probeer genoeg licht in beweging te blijven, maar vermijd om lang recht te staan. Heel spannende kleding laat je beter links liggen. Probeer uit de zon en andere warme plekken te blijven. Ook compressiekousen zijn een ideale manier om je doorbloeding te optimaliseren.
  • manier om je doorbloeding te optimaliseren. Naar het einde van je zwangerschap toe bereiden je melkklieren zich voor op de melkproductie, lekjes zijn soms een logisch gevolg. Haal alvast borstkompressen in huis, die zal je ook na de bevalling nodig hebben.

proficiat, net bevallen

  • Grote kans dat je je na de bevalling overdonderd voelt door het vele advies en evenveel vragen en twijfels. Vertrouw vooral op je instinct en raadpleeg gerust je arts of apotheker mocht je vragen hebben. Ook kan je bij je gynaecoloog en vroedvrouw terecht.
  • Essentiële zaken zoals talkpoeder en luierzalf, fysiologisch water en een thermometer zijn handig om in huis te hebben. Denk ook zeker aan een koortswerend middel (volg wel goed de bijsluiter of het doktersadvies op).
  • Of je nu borstvoeding geeft of kiest voor poedermelk, bij beiden kan je wel wat hulp gebruiken. Zowel voor flessen en het juiste melkpoeder als borstkompressen en lanolinecrème (tegen tepelkloven) zal je apotheker je kunnen helpen. 
  • Weet dat je voor borstvoedingsthee, fopspenen, badproducten en huidverzorging, vochtige doekjes en wegwerpslabbetjes ook altijd bij Goed terecht kan.
  • Overleg met je arts wanneer je kan starten met bekkenbodemtraining. Ontdek hier onze bekkenbodemspieroefeningen.

de peutertijd

  • Met een kruipende of lopende peuter in huis is een goedgevulde eerstehulpkit onmisbaar. Denk daarbij aan pleisters, verbandjes, ontsmettingsmiddel en een middel tegen pijn en koorts.
  • Vanaf de doorbraak van het eerste tandje moet je beginnen met poetsen. Tot 2 jaar gebruik je best een zachte tandenborstel met een rijstkorrel kindertandpasta. Probeer op dat moment ook het gebruik van de fopspeen af te bouwen omdat dit de vorm van het gebit mee zal bepalen.
  • Weet dat alles aan een baby en peuter nog heel fragiel is, zeker hun huid. Probeer daarom felle zon te vermijden. Ga je met je kindje naar buiten, zorg dan dat je hem/haar voldoende vaak en met een goede factor insmeert. Lees hier meer over zonbescherming.
  • Ook het gehoor van je kind is nog heel delicaat. Pik je al eens samen een concert of festival mee, denk er dan zeker aan om de oren van je kind te beschermen. Bij Goed vind je aangepaste oorbeschermers voor de allerkleinsten. 

babymateriaal huren?

Wist je dat je een melkafkolfapparaat en een babyweegschaal ook gewoon kan huren bij Goed thuiszorgwinkels? Die heb je maar voor een korte periode nodig. Kom gewoon langs of huur online via onze uitleendienst en doe geen onnodige investeringen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius