Het maag- en darmstelsel zorgt ervoor dat afvalstoffen die ons lichaam binnenkrijgt via onze voeding worden verzameld en uitgescheiden. Sommige stoffen worden niet goed verdragen door je maag of darmen of prikkelen ze net. Een stuk van de darm wordt dan dichtgeknepen terwijl een anders stuk onder spanning komt te staan. We zien verschillende oorzaken:
Als je last hebt van maagzuur, maagpijn en gasvorming in de maag kan je ook krampen krijgen.
Je hebt last van krampen bij verstopping van de darmen of obstipatie, overtollige lucht in de darmen of een opgeblazen gevoel in de buik, prikkelbare darmen, buikgriep of een andere darminfectie, voedselvergiftiging.
Pikante voedingsmiddelen prikkelen de darm of zorgen voor veel gasvorming.
Sommige mensen krijgen buikkrampen als ze erg zenuwachtig zijn of veel stress ervaren. Zo creëren ze spanning in de buik, wat tot krampen kan leiden.
Vrouwen hebben soms veel last van krampen en pijn in de onderbuik tijdens hun menstruatie: dit is te wijten aan het samentrekken van de baarmoeder tijdens de menstruatie en niet van het maag-darmstelsel. Als dit elke keer zo is, bespreek je dit best eens met je huisarts.
In bepaalde gevallen is er meer aan de hand. Dan zijn de buikkrampen een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals de ziekte van Crohn, het prikkelbaredarmsyndroom, nier- of galstenen, blindedarmontsteking, blaasontsteking of ontsteking van de dikke darm, darmkanker …
Raadpleeg altijd je huisarts bij volgende bijkomende symptomen:
- koorts
- aanhoudende buikpijn die na meerdere dagen niet verdwijnt
- pijn bij het plassen en vaak moeten plassen
- bloed in je ontlasting
- als je bloed overgeeft
- als je zwanger bent
- als je misselijk bent en denkt dat je gaat flauwvallen
- als de krampen steeds erger worden
- als je niet meer kan blijven stilzitten of liggen van de pijn