Ga naar hoofdinhoud

Onderwerp:

diarree

Artikel 8 februari 2021

waarom diarree soms nuttig is

Gezonde ontlasting kenmerkt zich door een egale en bruine worstvormige stoelgang. Constipatie en diarree kunnen erop wijzen dat er (tijdelijk) iets mis is met je darmflora. Toch hoeft diarree niet perse iets negatiefs te zijn. Diarree kan ook voordelen hebben. Zo is diarree nodig om ‘grote schoonmaak’ te houden in je darmen bij een eventuele voedselvergiftiging. Diarree kan ook een goede graadmeter zijn voor stress.

waarom diarree soms nuttig is

Diarree is in veel gevallen het gevolg van een infectie (virus, bacterie), medische aandoening of medicatiegebruik. Bij diarree lopen je darmen helemaal of gedeeltelijk leeg. Soms gaat dat zo snel, dat je het gevoel hebt dat je naar het toilet moet spurten. Dit kan ook gepaard gaan met buikkrampen. De kans is zelfs groot dat je je slap en futloos voelt zolang je niet naar het toilet bent geweest. Op zulke momenten is het vaak een heuse verademing dat je je darmen kan leegmaken.

diarree als gevolg van voedselvergiftiging

Je lichaam reageert wanneer het voedsel ontdekt dat als giftig wordt beschouwd. Het eten van (een stukje) bedorven voedsel bijvoorbeeld zet als het ware een natuurlijke zuivering van je lichaam in gang. Bedorven voedsel bevat pathogenen. Dit zijn ziektekiemen van biologische oorsprong die infectieziektes kunnen veroorzaken. Je lichaam wil zo snel mogelijk van die ziektekiemen af en wekt daarvoor diarree op. Deze natuurlijke reflex gaat soms ook gepaard met overgeven. Laat je lichaam uitwerken en je zal zien dat je in de meest gevallen vrij snel zal herstellen eens het slechte voedsel uit je lichaam is. Lees meer over de behandeling van diarree

diarree bij stress en opgehoopte spanning

Diarree kan ook een mentale oorzaak hebben. Stress en spanningen hebben een weerslag op je buik en darmen. Een examen, een spreekbeurt, een taak of verplichting waar je tegen opziet … vaak voel je dat al in je buik en heb je het gevoel dat je je darmen voelt ‘rommelen’. Ook opgekropte emoties en sociale spanningen kunnen een effect op je darmen hebben en eventueel leiden tot diarree.
Houdt dat echter meer dan 2 tot 3 weken aan? Dan is er misschien sprake van chronische diarree.

tips van de huisapotheker bij diarree

Geneesmiddelen zijn meestal niet nodig. Wel kan je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen of loperamide om de veelvuldige stoelgang even te stoppen. Ook altijd nuttig om in je reisapotheek te hebben zitten wanneer je geveld wordt door reizigersdiarree.

advies nodig?

Kom eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt. Onze apotheker helpt je met plezier verder.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
Hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius