Ga naar hoofdinhoud
artikel 13 maart 2023

hoe worden oordoppen op maat gemaakt?

Voor de speciaal op maat gemaakte oordoppen werkt onze partner Audika samen met Comfoor, een leverancier van gehoorbescherming en gehooroplossingen. Comfoor ziet erop toe dat de oordopjes met de grootste precisie worden geproduceerd. Kijk mee hoe dat in zijn werk gaat.

hoe worden oordoppen op maat gemaakt?

in 6 stappen naar oordoppen op maat

stap 1: afspraak voor een afdruk

Tijdens een gesprek met een audioloog wordt er gekeken wat jij van je oordoppen verwacht. Wil je rustiger slapen? De zware machinerie in de fabriek niet meer horen, maar je collega’s nog wel? Zwemmen zonder oorproblemen of misschien een Bluetooth-speaker onder je motorhelm? Voor elke specifieke situatie bestaan er oordoppen. Elke oordop wordt speciaal vervaardigd voor het doel waarvoor jij de oordop wil gebruiken. De audioloog bespreekt samen met jou je doelen en wensen, en maakt van beide oren een afdruk met een siliconenpasta.

Maak hier je afspraak voor oordoppen op maat.

afspraak audioloog
3D scan

stap 2: de 3D-scan

We sturen de oorafdruk op naar Comfoor. Ze maken een 3D-scan van de afdruk. De scan blijft een jaar in het systeem zitten. Zo kan je bijvoorbeeld nog een tweede paar akoestische doppen bestellen of zwemdoppen. Nieuwe afdrukken zijn in dat geval niet nodig.

stap 3: in dialoog 

Comfoor beschikt over een berg aan kennis over gehoorbescherming. En geeft ook opleidingen over het maken van oorafdrukken, de Europese wetgeving of de mogelijkheden van gehoorbescherming. Het bedrijf denkt ook mee na over de materiaal- en filterkeuze voor het doel van de gehoorbescherming. Samen met een audioloog zorgt Comfoor voor het beste materiaal en de goede filterkeuze.

stap 4: het printen

Dan is het tijd om de oordoppen te modelleren. Daarbij wordt rekening gehouden met het uitzetten en krimpen van het lichaam en de nodige marges om de oordoppen gemakkelijk in te brengen en er weer uit te halen. Ook de dikte van de laklaag die er later nog opkomt, is belangrijk. Het overgrote deel van de oordoppen wordt geprint met 3D-printers die een precisie hebben van 70 micron. Een heus detailwerkje, als je weet dat een micron een duizendste van een millimeter is.

printen
afwerking

stap 5: de afwerking

Een 3D-printer werkt erg precies, maar sommige dingen worden nu eenmaal nauwkeuriger door mensen gezien en gemaakt. Daarom gebeurt alle afwerking bij Comfoor met de hand. Bijvoorbeeld een handgreepje dat er nog wordt opgezet of een flexibel flapje bij de siliconen zwemdoppen. Bij motoroordoppen wordt er een klein gleufje aan de onderkant gefreesd om de oordoppen met de vingernagel uit het oor te kunnen halen. De juiste filter wordt erin gezet en tot slot worden de nieuwe oordoppen gelakt.

stap 6: de controle 

De oordoppen zijn bijna klaar om opgestuurd te worden. Vooraleer de oordoppen jouw richting uitkomen volgt een laatste controle. We kijken of de laklaag overal netjes uitgehard is. Daarna verpakken we ze in duurzaam plastic en gerecycleerd papier en voegen we de gebruiksaanwijzing toe. Een audioloog zal ook nog een lekdichtheidstest uitvoeren om zeker te zijn dat de doppen volledig afsluiten.

Op zoek naar oordoppen op maat?

De audiologen van onze partner Audika brengen graag in kaart wat je noden zijn en stellen het aanbod gehoorbescherming aan je voor.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius