Wie consistent is in zijn verzorging van het litteken kan een mooi resultaat verwachten. Lees ook ons artikel over vochtige wondgenezing: een korstje of niet?
behandeling tijdens het letsel
Maak eerst en vooral je handen proper en zorg voor een zuivere werkomgeving. Spoel de wonde met water of fysiologisch serum om alle vuil te verwijderen. Bij chronische wonden met zichtbare tekenen van infectie en bij erg vuile acute wonden gebruik je best een niet-gekleurd ontsmettingsmiddel. Van zodra de wonde is gespoeld, maak je ze droog met een kompres. Gebruik zeker geen watten. Bij een diepe wonde contacteer je de arts zodat die kan oordelen of ze al dan niet moet gehecht worden. De arts kan ook een pleister gebruiken om de spanning op de hechtingen te verminderen of om het letsel te immobiliseren.
tijdens de genezingsfase
Kort nadat je je verwond hebt, begint de huid zich opnieuw te herstellen. Toch blijft het belangrijk om in het begin de wonde dagelijks te wassen en het verband te vernieuwen. Omdat de herstellende huid zich niet in dezelfde mate kan bevochtigen als de niet-beschadigde huid is het belangrijk ze regelmatig voorzichtig in te wrijven met een vochtinbrengende crème. Dit kan aanvankelijk onaangenaam aanvoelen, maar dat zal geleidelijk aan verbeteren en werkt verzachtend.
tijdens de rijpingsfase
Van zodra de wonde gesloten is of de hechtingen worden verwijderd, begint de rijpingsfase van het litteken. Vanaf nu krijgt het litteken zijn uiteindelijke uiterlijk, een fase die tot twee jaar kan duren. Om het beste resultaat te bekomen is het raadzaam om gedurende twee tot drie maanden twee keer per dag een littekencrème op het gesloten, proper en droog litteken aan te brengen. Zo kun je de jeuk en pijn reduceren en blijven de littekens zacht, vlak, soepel en bleek.
Hou het litteken weg van de zon om te voorkomen dat er zich pigment in het litteken afzet. Het litteken bruint dan mee, maar verbleekt nadien niet meer mee met de rest van de huid. Voor de onbedekte lichaamsdelen, zoals het gezicht of de handen, gebruik je best een hoge zonnefilter gedurende het hele jaar. Zelfs op dagen met weinig zon.
Daarnaast kan je het litteken tot 2 keer per dag masseren. Zo verhoog je de kans op een mooie, gezonde genezing met een mooi, zacht litteken.