onderwerp:
incontinentie bij mannen: 5 vragen beantwoord
Uiteraard zit je met een heleboel vragen als je (tijdelijk) met incontinentie door het leven moet. In dit artikel geven we je graag een antwoord op de 5 meest gestelde vragen.
1. kan ik urineverlies voorkomen?
Ja en nee. Veelal is incontinentie een lichamelijke reactie die je niet in de hand hebt. Door je levensstijl aan te passen kan je risicofactoren wel verminderen, of de hoeveelheid urineverlies verminderen. Stel het plassen niet te lang uit. Neem steeds rustig de tijd om de blaas volledig te legen. Steun met beide voeten op de grond of op een voetenbankje. Probeer het plassen niet te onderbreken, want dat kan incontinentie juist in de hand werken.
2. kan ik genezen van urineverlies?
Incontinentie is niet altijd definitief. In sommige gevallen is het dat helaas wel. Matige incontinentie of druppelverlies is vaak tijdelijk: de kans dat je door bekkenbodemoefeningen na verloop van tijd je urineverlies ziet verdwijnen is vrij reëel. Bij zwaardere vormen, al dan niet op latere leeftijd, is de kans groter dat incontinentie permanent is. Je kan ook urineverlies hebben omdat je door immobiliteit niet meer snel naar het toilet kan. Laat je daar niet door ontmoedigen: er bestaan immers genoeg oplossingen waarmee je droog door de dag komt.
3. hoe verwerk ik mijn incontinentie?
Als je het echt moeilijk hebt om je incontinentie te aanvaarden, kan je op zoek gaan naar lotgenoten. Er bestaan verenigingen van lotgenoten waar je met je verhaal terecht kan. We raden je aan om in jouw regio op zoek te gaan, dan is de kans het grootst dat je geregeld naar de bijeenkomsten gaat en je werkelijk gesteund voelt. Ook de specialisten van Goed staan steeds voor je klaar met een luisterend oor.
4. wat is het verschil met een maandverband?
Incontinentieverbanden zijn speciaal gemaakt voor de opvang van zeer vloeibare urine. De urine wordt snel opgenomen om lekkages te vermijden. De verbanden bevatten een speciaal poeder dat urine omzet in gel. Die gel wordt vastgehouden diep in het verband en zo blijft de bovenlaag van het verband droog.
5. hoe vertel ik het aan anderen?
Doe dat op een manier waar jij je het best bij voelt. Als jij het liever niet vertelt aan familie of vrienden, is dat jouw goed recht. Zorg er echter voor dat ‘je geheim’ geen last is om te dragen. Vaak lucht het op om je verhaal te kunnen delen. En helpt het delen ervan ook om het zelf beter te kunnen plaatsen en te aanvaarden. Praat er zeker over met je huisarts. Die kan je tips geven en eventueel doorverwijzen naar een uroloog voor bijkomend onderzoek of een kinesist voor bekkenbodemtraining.
Goed luistert naar jou
Ook al hoeft urineverlies geen taboe te zijn, we begrijpen dat het vaak moeilijk is om er open en bloot over te praten. Bij Goed thuiszorgwinkel krijg je de kans om in alle discretie je verhaal te vertellen. We ontvangen je in een huiselijke ruimte, uit het zicht van de andere klanten in de winkel. We doen dit op afspraak, zodat je je steeds goed kan voorbereiden. In onze winkels staat het incontinentiemateriaal bovendien heel discreet geschikt in een aparte zone.
Ga naar een Goed thuiszorgwinkel in jouw buurt of neem alvast een kijkje in het online aanbod.
discreet advies nodig?
Kom eens langs bij een Goed thuiszorgwinkel. Onze adviseurs helpen je graag.