Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

mantelzorg

wat Goed voor een mantelzorger kan doen

Als mantelzorger neem je de zorg van een dierbare die ziek is of medische of lichamelijke hulp nodig heeft op jou. Dat kan best zwaar zijn. Dus je kan zeker ook zelf ondersteuning gebruiken om die zorgtaak draaglijker te maken. Zodat het ook voor jouzelf leefbaar blijft. Goed helpt je hier graag bij.

wanneer ben ik een mantelzorger?

  • Je bent mantelzorger als je zorg biedt aan een persoon die door ouderdom, een ziekte of een handicap ondersteuning nodig heeft. Dit kan ook gaan om hulp bij een psychische kwetsbaarheid of bij een verslaving.
  • De affectieve band die je hebt met de persoon voor wie je zorgt hoeft niet familiaal te zijn. Je kan voor je partner, kind of ouder zorgen maar het kan ook om een buur of vriend gaan.
  • Je verleent die hulp en zorg op een regelmatige en constante basis.

Mantelzorg mag je niet verwarren met professionele zorg. Professionele diensten die aan huis komen zoals gezinszorg of thuisverpleging geven de hulp beroepsmatig en worden hiervoor betaald. Mantelzorg is geen beroep dat je uitoefent, en het is ook geen vrijwilligerswerk.

erkenning als mantelzorger

Via je ziekenfonds kan je een erkenning aanvragen als mantelzorger en/of mantelzorger met sociaal recht. Hierdoor heb je recht op een aantal rechten, in bepaalde gevallen zelfs op een mantelzorgpremie of mantelzorgverlof. Ook via CM kan je deze erkenning aanvragen.

heb ik recht op een premie als mantelzorger?

Om mantelzorgers te ondersteunen bij hun taak  bestaan er verschillende premies. Deze kan je via de zorgkas of via je gemeente aanvragen. Informeer je vooraf om te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op een premie. Meer informatie hierover vind je ook bij Steunpunt Mantelzorg en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg.

hulpmiddelen voor mantelzorgers

De persoon waar je voor zorgt heeft mogelijk nood aan bepaalde hulpmiddelen. Veel van die hulpmiddelen zijn ook voor jou een enorme hulp omdat ze je zorgtaak en je gemoedsrust aanzienlijk verlichten. Goed heeft heel wat van die handige hulpmiddelen in het gamma.  

1. duwondersteuning en aankoppelwielen voor rolstoelen
Zorg je voor iemand die in een rolstoel zit? Dan is het fijn om samen een wandeling te kunnen doen. Een tochtje in de buitenlucht is zowel lichamelijk als mentaal een opkikker. Het kan echter vrij zwaar zijn om de rolstoel vooruit te duwen, zeker over een stoep, oneffenheden in de weg of op een ruwere ondergrond. In dat geval biedt een duwondersteuning voor een rolstoel een oplossing. Een hulpmotor of een aankoppelwiel zorgt dat je minder moet duwen en is minder belastend voor je lichaam. Deze duwondersteuningen zijn heel gemakkelijk los- en vast te koppelen.

2. personenalarm (PAS)
Heel wat mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen, ook als ze zorgbehoevend zijn. In dat geval kan de persoon voor wie je zorgt een persoonlijk alarm dragen. Dit personenalarm wordt meestal om de hals gedragen en is voorzien van een drukknop. Wanneer de persoon dringend hulp nodig heeft, kan hij de zenderknop indrukken. Dat alarm wordt opgepikt door een zorgcentrale die onmiddellijk de geregistreerde mantelzorgers of familieleden verwittigt. Goed werkt hiervoor samen met de zorgcentrale Gerust.     

3. til- en transfersystemen
Soms is het niet meer mogelijk om een persoon met enkel maar je eigen lichaamskracht te verplaatsen. Daarvoor bestaan er gelukkig enkele handige hulpmiddelen die het voor jullie beiden toch net iets aangenamer maken.Zo bestaan er heel wat transferhulpmiddelen die het verplaatsen , positioneren van de zorgvrager vereenvoudigen en de fysieke arbeid die de zorgverlener moet uitvoeren tot een minimum beperkt wordt.

Met een passieve of actieve tillift kan je de patiënt van een zetel of rolstoel naar een bed brengen en omgekeerd. Een passieve tillift gebruik je wanneer de persoon zelf niet meer kan steunen, bij een actieve tillift kan de persoon zelf wel nog wat mee steunen. Let op: het gebruik van een tillift vraagt enige behendigheid. Zowel voor jou als voor de persoon die wordt opgetild. Het is aangeraden om je in het begin te laten begeleiden en adviseren. Als je een tillift maar tijdelijk nodig hebt, kan je er een huren via onze uitleendienst. Onze medewerkers daar adviseren je graag over het juiste gebruik.

Wanneer de persoon zich niet meer kan verplaatsen van het gelijkvloers naar een hogere verdieping in het huis, kan je de installatie van een traplift overwegen. Die kan eenvoudig op de bestaande trap in je huis worden geïnstalleerd. Jij of de persoon die hulp nodig heeft kan die bedienen met een drukknop. Een veiligheidsgordel zorgt ervoor dat de persoon op het stoeltje veilig vastzit. 

Met een draaischijf help je een persoon bij het in- of uitstappen van een wagen. De persoon gaat op de schijf zitten en kan zo volledig rechtop zittend een comfortabele zitpositie innemen in een autozetel.

Om een persoon te draaien in bed kan je een glijdlaken gebruiken. Je hoeft dan niet meer aan de persoon zelf te duwen of te draaien om hem te verzorgen of mooi in bed te positioneren. Het laken laten ‘glijden’ volstaat. Je kan ook een steeklaken gebruiken: deze zijn vochtabsorberend en houden de matras droog bij incontinentie of onvoorzien urineverlies.

Voor erg bedlegerige mensen met kans op doorligwonden kan je bij onze uitleendienst het TOTO wisseldruksysteem huren. Dit antidecubitussysteem beweegt automatisch waardoor de gebruiker regelmatig van ligpositie verandert volgens vooraf ingestelde tijdstippen. Laat je hierover zeker informeren door onze productspecialisten.

4. comfortabel zitten, slapen en leven
Het is zowel voor jou als voor de persoon waar je voor zorgt belangrijk dat zorg in en aan bed zo comfortabel kan gebeuren. In een gewoon bed is dat soms moeilijk. Een zorgbed maakt het jou en de patiënt gemakkelijker. Je kan een zorgbed immers gemakkelijk in hoogte aanpassen. Onrusthekkens zorgen er dan weer voor dat de persoon niet uit bed kan vallen.

Ook een aangepaste stoel met ergonomische armleuningen of comfortzetel op maat met liftfunctie kan wonderen verrichten . Een aangepaste stoel houdt rekening met de lichaamsbouw van de patiënt en is extra stevig en robuust. Een comfortzetel kan je manueel of via een elektrische motor verschillende posities laten aannemen. Zo kan de persoon afwisselen tussen zitten of liggen in zijn zetel. Een zetel met een elektrische motor zorgt er vaak ook voor dat de gebruiker nog zelfstandig in en uit de zetel kan.

Om de zelfstandigheid van de persoon voor wie je zorgt te vergroten, bestaan er heel wat handige hulpjes voor dagelijks gebruik. Aangepast bestek om te zelfstandig eten gemakkelijker te maken bijvoorbeeld. Maar ook in de badkamer kunnen hulpmiddelen wonderen doen: je helpt zowel jezelf als de persoon voor wie je zorgt met een toiletverhoger, een badplank of een douchestoel. Een houdgreep aan de badkamermuur zorgt voor extra stabiliteit. Op heel wat van deze hulpmiddelen krijg je als CM-lid 35% korting bij de aankoop ervan. 

5. medicatieschema en IMV
Moet de persoon voor wie je zorgt veel medicijnen nemen? Dan is het handig dat je een oogje in het zeil houdt zodat je zeker weet dat de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheid op het juiste moment worden genomen. Dit kan via individuele medicatievoorbereiding. Je kan bij onze IMV-apotheker de medicijnen laten voorverpakken in de juiste dosis. Dit verkleint de kans dat de medicijnen niet of verkeerd worden genomen.

Je kan er ook voor kiezen om van je Goed-apotheker je huisapotheker te maken. Die houdt dan voor jou het medicatieschema bij van de persoon voor wie je zorgt: zo weet je altijd welke medicijnen er zijn genomen, wat de eventuele bijverschijnselen zijn en welke medicijnen wel en niet samen mogen worden genomen. Dit medicatieschema kan je eenvoudig delen met andere zorgverleners, zoals de huisarts van de persoon voor wie je zorgt. Ook het verplegend personeel krijgt zo een nuttig overzicht bij een eventuele ziekenhuisopname.

6. hulp bij contact en bereikbaarheid
Voor sommige mensen is een gewone telefoon niet meer handig om te gebruiken. In het aanbod van Goed vind je heel wat aangepaste vaste en mobiele telefoons. Die zijn heel eenvoudig te bedienen, hebben grote en praktische toetsen en vaak zelfs de mogelijkheid om foto’s te bevestigen op voorgeprogrammeerde toetsen. Deze visuele steun helpt de persoon bij het bellen en is vooral bij (opkomende) dementie een grote steun.

Goed is er voor jou

Kom zeker langs in een Goed thuiszorgwinkel in je buurt en laat je adviseren over deze en nog veel meer andere hulpmiddelen. We tonen je graag hoe alles werkt en wat de praktische voordelen van deze hulpmiddelen zijn, zowel voor jou als voor degene voor wie je zorgt. Ook in het gamma op onze webshop vind je heel wat van deze hulpmiddelen terug.

meer info over hoe we jou kunnen helpen als mantelzorger?

Kom langs in een Goed thuiszorgwinkel of Goed apotheek. We helpen je graag verder.

meer info over hoe we jou kunnen helpen als mantelzorger?
  • Je bent mantelzorger als je zorg biedt aan een persoon die door ouderdom, een ziekte of een handicap ondersteuning nodig heeft. Dit kan ook gaan om hulp bij een psychische kwetsbaarheid of bij een verslaving.
  • De affectieve band die je hebt met de persoon voor wie je zorgt hoeft niet familiaal te zijn. Je kan voor je partner, kind of ouder zorgen maar het kan ook om een buur of vriend gaan.
  • Je verleent die hulp en zorg op een regelmatige en constante basis.

Mantelzorg mag je niet verwarren met professionele zorg. Professionele diensten die aan huis komen zoals gezinszorg of thuisverpleging geven de hulp beroepsmatig en worden hiervoor betaald. Mantelzorg is geen beroep dat je uitoefent, en het is ook geen vrijwilligerswerk.

Via je ziekenfonds kan je een erkenning aanvragen als mantelzorger en/of mantelzorger met sociaal recht. Hierdoor heb je recht op een aantal rechten, in bepaalde gevallen zelfs op een mantelzorgpremie of mantelzorgverlof. Ook via CM kan je deze erkenning aanvragen.

Om mantelzorgers te ondersteunen bij hun taak  bestaan er verschillende premies. Deze kan je via de zorgkas of via je gemeente aanvragen. Informeer je vooraf om te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op een premie. Meer informatie hierover vind je ook bij Steunpunt Mantelzorg en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg.

De persoon waar je voor zorgt heeft mogelijk nood aan bepaalde hulpmiddelen. Veel van die hulpmiddelen zijn ook voor jou een enorme hulp omdat ze je zorgtaak en je gemoedsrust aanzienlijk verlichten. Goed heeft heel wat van die handige hulpmiddelen in het gamma.  

1. duwondersteuning en aankoppelwielen voor rolstoelen
Zorg je voor iemand die in een rolstoel zit? Dan is het fijn om samen een wandeling te kunnen doen. Een tochtje in de buitenlucht is zowel lichamelijk als mentaal een opkikker. Het kan echter vrij zwaar zijn om de rolstoel vooruit te duwen, zeker over een stoep, oneffenheden in de weg of op een ruwere ondergrond. In dat geval biedt een duwondersteuning voor een rolstoel een oplossing. Een hulpmotor of een aankoppelwiel zorgt dat je minder moet duwen en is minder belastend voor je lichaam. Deze duwondersteuningen zijn heel gemakkelijk los- en vast te koppelen.

2. personenalarm (PAS)
Heel wat mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen, ook als ze zorgbehoevend zijn. In dat geval kan de persoon voor wie je zorgt een persoonlijk alarm dragen. Dit personenalarm wordt meestal om de hals gedragen en is voorzien van een drukknop. Wanneer de persoon dringend hulp nodig heeft, kan hij de zenderknop indrukken. Dat alarm wordt opgepikt door een zorgcentrale die onmiddellijk de geregistreerde mantelzorgers of familieleden verwittigt. Goed werkt hiervoor samen met de zorgcentrale Gerust.     

3. til- en transfersystemen
Soms is het niet meer mogelijk om een persoon met enkel maar je eigen lichaamskracht te verplaatsen. Daarvoor bestaan er gelukkig enkele handige hulpmiddelen die het voor jullie beiden toch net iets aangenamer maken.Zo bestaan er heel wat transferhulpmiddelen die het verplaatsen , positioneren van de zorgvrager vereenvoudigen en de fysieke arbeid die de zorgverlener moet uitvoeren tot een minimum beperkt wordt.

Met een passieve of actieve tillift kan je de patiënt van een zetel of rolstoel naar een bed brengen en omgekeerd. Een passieve tillift gebruik je wanneer de persoon zelf niet meer kan steunen, bij een actieve tillift kan de persoon zelf wel nog wat mee steunen. Let op: het gebruik van een tillift vraagt enige behendigheid. Zowel voor jou als voor de persoon die wordt opgetild. Het is aangeraden om je in het begin te laten begeleiden en adviseren. Als je een tillift maar tijdelijk nodig hebt, kan je er een huren via onze uitleendienst. Onze medewerkers daar adviseren je graag over het juiste gebruik.

Wanneer de persoon zich niet meer kan verplaatsen van het gelijkvloers naar een hogere verdieping in het huis, kan je de installatie van een traplift overwegen. Die kan eenvoudig op de bestaande trap in je huis worden geïnstalleerd. Jij of de persoon die hulp nodig heeft kan die bedienen met een drukknop. Een veiligheidsgordel zorgt ervoor dat de persoon op het stoeltje veilig vastzit. 

Met een draaischijf help je een persoon bij het in- of uitstappen van een wagen. De persoon gaat op de schijf zitten en kan zo volledig rechtop zittend een comfortabele zitpositie innemen in een autozetel.

Om een persoon te draaien in bed kan je een glijdlaken gebruiken. Je hoeft dan niet meer aan de persoon zelf te duwen of te draaien om hem te verzorgen of mooi in bed te positioneren. Het laken laten ‘glijden’ volstaat. Je kan ook een steeklaken gebruiken: deze zijn vochtabsorberend en houden de matras droog bij incontinentie of onvoorzien urineverlies.

Voor erg bedlegerige mensen met kans op doorligwonden kan je bij onze uitleendienst het TOTO wisseldruksysteem huren. Dit antidecubitussysteem beweegt automatisch waardoor de gebruiker regelmatig van ligpositie verandert volgens vooraf ingestelde tijdstippen. Laat je hierover zeker informeren door onze productspecialisten.

4. comfortabel zitten, slapen en leven
Het is zowel voor jou als voor de persoon waar je voor zorgt belangrijk dat zorg in en aan bed zo comfortabel kan gebeuren. In een gewoon bed is dat soms moeilijk. Een zorgbed maakt het jou en de patiënt gemakkelijker. Je kan een zorgbed immers gemakkelijk in hoogte aanpassen. Onrusthekkens zorgen er dan weer voor dat de persoon niet uit bed kan vallen.

Ook een aangepaste stoel met ergonomische armleuningen of comfortzetel op maat met liftfunctie kan wonderen verrichten . Een aangepaste stoel houdt rekening met de lichaamsbouw van de patiënt en is extra stevig en robuust. Een comfortzetel kan je manueel of via een elektrische motor verschillende posities laten aannemen. Zo kan de persoon afwisselen tussen zitten of liggen in zijn zetel. Een zetel met een elektrische motor zorgt er vaak ook voor dat de gebruiker nog zelfstandig in en uit de zetel kan.

Om de zelfstandigheid van de persoon voor wie je zorgt te vergroten, bestaan er heel wat handige hulpjes voor dagelijks gebruik. Aangepast bestek om te zelfstandig eten gemakkelijker te maken bijvoorbeeld. Maar ook in de badkamer kunnen hulpmiddelen wonderen doen: je helpt zowel jezelf als de persoon voor wie je zorgt met een toiletverhoger, een badplank of een douchestoel. Een houdgreep aan de badkamermuur zorgt voor extra stabiliteit. Op heel wat van deze hulpmiddelen krijg je als CM-lid 35% korting bij de aankoop ervan. 

5. medicatieschema en IMV
Moet de persoon voor wie je zorgt veel medicijnen nemen? Dan is het handig dat je een oogje in het zeil houdt zodat je zeker weet dat de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheid op het juiste moment worden genomen. Dit kan via individuele medicatievoorbereiding. Je kan bij onze IMV-apotheker de medicijnen laten voorverpakken in de juiste dosis. Dit verkleint de kans dat de medicijnen niet of verkeerd worden genomen.

Je kan er ook voor kiezen om van je Goed-apotheker je huisapotheker te maken. Die houdt dan voor jou het medicatieschema bij van de persoon voor wie je zorgt: zo weet je altijd welke medicijnen er zijn genomen, wat de eventuele bijverschijnselen zijn en welke medicijnen wel en niet samen mogen worden genomen. Dit medicatieschema kan je eenvoudig delen met andere zorgverleners, zoals de huisarts van de persoon voor wie je zorgt. Ook het verplegend personeel krijgt zo een nuttig overzicht bij een eventuele ziekenhuisopname.

6. hulp bij contact en bereikbaarheid
Voor sommige mensen is een gewone telefoon niet meer handig om te gebruiken. In het aanbod van Goed vind je heel wat aangepaste vaste en mobiele telefoons. Die zijn heel eenvoudig te bedienen, hebben grote en praktische toetsen en vaak zelfs de mogelijkheid om foto’s te bevestigen op voorgeprogrammeerde toetsen. Deze visuele steun helpt de persoon bij het bellen en is vooral bij (opkomende) dementie een grote steun.

Kom zeker langs in een Goed thuiszorgwinkel in je buurt en laat je adviseren over deze en nog veel meer andere hulpmiddelen. We tonen je graag hoe alles werkt en wat de praktische voordelen van deze hulpmiddelen zijn, zowel voor jou als voor degene voor wie je zorgt. Ook in het gamma op onze webshop vind je heel wat van deze hulpmiddelen terug.

meer info over hoe we jou kunnen helpen als mantelzorger?

Kom langs in een Goed thuiszorgwinkel of Goed apotheek. We helpen je graag verder.

meer info over hoe we jou kunnen helpen als mantelzorger?

onderwerp:

mantelzorg

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius