Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

rolstoelen

artikel 8 maart 2021

het verhaal van ‘Gouden Peter’

Peter Genyn kende al meerdere grote tegenslagen in zijn leven, maar is totaal geen opgever. Hij maakte kennis met rolstoelrugby en rolstoelsprinten en werd een van de beste Paralympiërs die ons land ooit heeft gekend. Lees hier het inspirerende verhaal van ‘Gouden Peter’.

het verhaal van ‘Gouden Peter’

wie is Peter Genyn?

Peter Genyn brak op zijn zestiende zijn nek na een duik in ondiep water. Daardoor raakte hij verlamd aan zijn onderste en bovenste ledematen. De rest van zijn leven zou zich dus voorgoed in een rolstoel afspelen. Tijdens zijn lange revalidatie kwam Peter in contact met rolstoelrugby. Het smaakte onmiddellijk naar meer. Hij trainde en trainde, en in 2004 en 2012 nam hij als lid van de Belgische nationale rolstoelrugbyploeg deel aan de Paralympische Spelen van Athene en Londen.

Door een tweede grote tegenslag, een dijbeen- en heupbreuk, moest Peter het rolstoelrugby jammer genoeg vaarwel zeggen. Het was mentaal een zware klap om te incasseren, maar Peter gaf niet op. Om in vorm te blijven, ging hij wheelen (rolstoelsprinten). Parantee Psylos, de Vlaamse afdeling van het Belgian Paralympic Committee geloofde in hem. Hij mocht deelnemen aan topwedstrijden en jawel, ook daar bleven de resultaten niet lang uit. Op de 100 en 400 meter behaalde Peter al ettelijke medailles en werd hij ook wereldkampioen. En de kers op de taart? Twee gouden medailles op de Paralympische Spelen in Rio in september 2016.

enkele hoogtepunten uit zijn carrière

Peter behaalde al tientallen medailles op grote wedstrijden als het Europees Kampioenschap, het Wereldkampioenschap en de Paralympische Spelen. Een greep uit zijn topprestaties:
2009: Europees kampioen rolstoelrugby in Denemarken
2016: Gouden medaille op de 100 meter (met een recordtijd van 21’’15) en op de 400 meter op de Paralympics in Rio de Janeiro
2018: Peter breekt het wereldrecord op de 100 meter en is de eerste G-atleet ooit die onder de grens van 20” duikt: 19”89.
2017 en 2018: Peter wordt telkens Paralympiër van het Jaar.
2019: Wereldkampioen op de 200 meter.
2020: Peter breekt zijn eigen wereldrecord op de 100 meter en zet een absolute toptijd van 19”71 neer. En dat net op de dag waarop hij normaal gezien zijn wedstrijd had gereden op de Spelen.

Lees meer over zijn prestaties op de website van Parantee-Psylos.

Peter Genyn rolstoelatleet op training

gouden Peter gaat voor goud

In het voorjaar van 2020 spraken we Peter tijdens een stage op het vulkanische eiland Lanzarote. Het was de bedoeling dat hij zich daar zou voorbereiden op zijn deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio. Maar zoals we allemaal weten, strooide een virus roet in het eten en werden de Paralympics met een jaar uitgesteld. Peter is nu volop aan het trainen om ook in de zomer van 2021 weer de gouden plak binnen te halen. Ook al heeft hij al zoveel mooie overwinningen op zijn palmares, ‘gouden Peter’ gaat steevast voor goud, zowel op de 100 meter als op de 200 meter rolstoelsprint.

Peter gaat ook voor Goed

Met doordacht advies en hulp op maat ondersteunt Goed thuiszorgwinkel iedereen die zorg nodig heeft. Die zorg trekken wij zo ver mogelijk door, en daarbij stellen we de autonomie van de zorgbehoevende centraal. Vandaar onze keuze om organisaties te sponsoren die oog hebben voor de talenten en kwaliteiten van mensen met een beperking. Goed zet graag de schouders onder G-sporten in Vlaanderen. Sport - zowel op recreatief als professioneel niveau - is voor velen immers een uitstekende kans om zich gewaardeerd te voelen en te genieten van sociale activiteiten en hun eigen kunnen.

Voor Peter Genyn vertaalt deze sponsoring zich in concrete financiële steun: Goed bezorgde Peter een SmartDrive, een elektrische minifiets die hij achteraan zijn dagelijkse rolstoel kan hangen, waardoor zijn schouders en polsen ontlast worden. Zo komt hij niet vermoeid aan de start van zijn wedstrijden. Ook zijn gewone rolstoel komt van bij Goed thuiszorgwinkel. We helpen hem ook met het onderhoud en de zoektocht naar de perfecte positie in zijn wheeler. Voor 2021 werd afgesproken dat hij een Panthera X rolstoel kreeg van ons. Met zijn 2,1 kg is dit is de meest lichte rolstoel op de markt, een die hij dus supermakkelijk kan hanteren.

Goed is niet alleen trotse sponsor, maar ook partner en supporter. Juich Peter samen met ons naar Olympisch goud toe in Tokio!

ontdek waar Goed thuiszorgwinkel jou mee kan helpen

Ga eens langs bij een Goed thuiszorgwinkel in jouw buurt of maak kennis met ons aanbod online.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius