Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

rugpijn

artikel 15 november 2021

7 tips om rugpijn te verhelpen

Er bestaan heel wat hulpmiddelen die je helpen om je rug te ontlasten bij rugpijn. Maar wat kies je best en in welke situatie? Onze productspecialisten helpen je graag. Kom eens langs, en laat je adviseren.

7 tips om rugpijn te verhelpen
 1. kies voor een relaxzetel op maat

  Zie je zetel niet als zomaar een meubelstuk, maar als een goede huisgenoot wiens gezelschap je graag opzoekt.

  Als je al wat moeilijker te been bent, is een liftzetel een grote hulp. Met de handbediening bedien je zowel de rug- als beensteun. Je kan zowel zitten als volledig liggen. Met een zetel die volledig op maat is, ben je nog meer geholpen.

  Laat je informeren over ons uitgebreid gamma relaxzetels op maat.

 2. slaap ergonomisch

  Heb jij het juiste bed en de juiste matras? Check. Maar hoe weet je welk hoofdkussen het best bij je past?

  Bij je keuze hou je best rekening met je ligpositie: als je op je rug slaapt, kies je best voor een ander kussen dan als je op je zij of buik slaapt. Met een positioneringskussen met microkorrels kan je je rug extra ondersteunen.

 3. ondersteun met een korset

  Rugkorsetten heb je zowel prefab als op maat. Volg het advies van je arts, draag geen korset op eigen houtje. Een arts beoordeelt of het dragen van een korset is aangewezen. Met een voorschrift kan je bij onze verstrekkers terecht die het korset volledig op jouw maat opmeten. We volgen steeds je volledig dossier op: met een medisch voorschrift heb je immers normaal gezien ook recht op een tegemoetkoming door je mutualiteit.

 4. je voeten ondersteunen je rug

  Rugpijn kan een gevolg zijn van een afwijking aan je voeten. Verkeerd stappen kan nefast zijn voor je rug. Of je nu veel stapt of rechtstaat, het loont om na te gaan of het aangeraden is om steunzolen te dragen.

  Als je al een doktersvoorschrift hebt, kunnen we je direct steunzolen aanmeten. Heb je geen voorschrift, dan kan je je voeten laten opmeten tijdens een dynamische voetscan.

 5. zonder rugpijn in de auto

  Ook als je in de wagen zit - als chauffeur of als passagier - zorg je best voor een goede zithouding. Dat kan bijvoorbeeld op een zit- en rugsteun met een voorgevormd houten frame en een hoogwaardige vinylschuimvulling. Goed voor je rug én je houding. Ontdek onze andere tips voor ergonomie in de auto.

 6. ontdek de helende kracht van warmte

  Stramme spieren kan je behandelen met een warmtezalf, warmtepleister, warmtepack of warmtekussen. Mogelijkheden genoeg, afhankelijk van je eigen voorkeur. Er zijn zelfs kersenpitkussens die je met een klittenband rond je rug kan bevestigen. Warmtepleisters geven dan weer voor een paar uur warmte af. De warmte zet je bloedvaten wijder open en verbetert je bloedsomloop.

 7. actief zittend door de dag

  Vermijd om halfliggend of onderuitgezakt te zitten. Actief zitten is de boodschap: dan beweeg je eigenlijk gewoon terwijl je zit en verminder je de statische belasting van je rugspieren.

  • Op een zitschijf verandert je zithouding continu. Je kan de schijf ook gebruiken om je rugspieren te trainen.
  • Een zitspie doet je bekken kantelen, waardoor je rug automatisch rechter komt.
  • Een zitbal biedt een welgekomen afwisseling met je bureaustoel. De correcte zithouding van 90° versterkt je rugspieren.
  • Een rugsteun plaats je tussen je rug en de leuning van je stoel of zetel: dit zorgt voor ondersteuning bij lumbale spanningen of bij letsels aan je wervelkolom.
  • Zitten op een zadelzit is ook een aanrader: het anatomisch gevormd zadel doet je bekken kantelen en zorgt voor een ontspannen rughouding.

  Lees hier onze tips om actief te zitten of oefeningen voor een sterkere rug

vragen over rugpijn?

Kom eens langs bij een Goed thuiszorgwinkel in je buurt. Onze productspecialisten kijken graag samen met jou hoe je elke dag beter ergonomisch kan bewegen.

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 – 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius