Ga naar hoofdinhoud
artikel 1 maart 2023

handige tips en hulpmiddelen om je kousen vlot aan te trekken

Soms vergt het enige handigheid om je kousen vlot aan te trekken. Zeker bij compressiekousen. Er bestaan heel wat hulpmiddelen om je hierbij te helpen. Zo blijven de kousen stevig en comfortabel en verkleint de kans op vroegtijdige slijtage. Maar we beginnen met wat tips om je steun- of compressiekousen zonder hulp aan te trekken.

handige tips en hulpmiddelen om je kousen vlot aan te trekken

zo trek je je kousen makkelijk aan en uit

In het begin is het misschien wat zoeken om vlot je compressiekousen aan en uit te trekken. Oefening baart kunst, al dan niet met de hulp van handige aantrekhulpen. 

  1. Draai de kous binnenstebuiten, behalve het voetdeel. Blijf dit vasthouden.
  2. Hou de kous met beide handen stevig vast. Steek je voet tot aan de hiel in de kous.
  3. Keer de kous terug en trek ze gelijkmatig tot boven de hiel.
  4. Stroop de volledige kous voorzichtig naar de knie toe. Trek hierbij nooit aan de bovenste rand. Heb je minder kracht in je handen? Gebruik dan zeker een speciaal voor steunkousen gemaakte rubberen handschoen. Die zorgt voor extra grip. 
  5. Draai het overgebleven kousdeel om en stroop dit verder omhoog. 
  6. Trek het bovenstel deel omhoog tot aan de taille. 

Gebruikte je een blauwe glijkous? Trek ze er dan uit via de opening aan je tenen.

deze handige oplossingen helpen je bij het aantrekken van je kousen

Met een aantrekhulp zoals bijvoorbeeld de Arion heb je minder kracht nodig om de kous naar boven te trekken. De kous glijdt gemakkelijk over je been met minimale wrijving. Je loopt bovendien minder risico om de kous stuk te trekken. Je kan dit ook gebruiken om je kousen uit te trekken.

Daarnaast bestaan er ook kousenaantrekkers met lange handvatten, voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het metalen rekje trekt de kous open, zo schuift je voet gemakkelijker in de kous. De handvatten fungeren als verlengstuk van je armen en je beperkt het risico om de kous stuk te trekken. Ontdek ons aanbod aantrekhulpen.

Met een rubberen handschoen trek je je kousen gemakkelijker aan. De betere grip zorgt voor een betere verdeling van de kous over je been. Bovendien voorkom je schade aan de kous door je vingernagels of een ruwe huid.

Voor alle hulpmiddelen bestaan er verschillende technieken om ze correct te gebruiken. De productspecialisten in de Goed thuiszorgwinkel tonen jou graag hoe je te werk gaat.

tips voor zachte voeten

Gebruik goede verzorgingsproducten, zoals een pH-neutrale doucheolie en bodylotion. Smeer je benen in voor een gladde huid. Met een nagelknipper of nageltang hou je je teennagels kort en voorkom je gaatjes in je kousen. Voor het eelt op je hiel kan je dan weer een voetrasp gebruiken. Ontdek al onze producten voor voetverzorging en pedicuremateriaal.

Door je kousen voorzichtig aan- en uit te trekken en je voeten goed te verzorgen, help je de levensduur van je kousen in stand houden. Wat kan je nog doen om je kousen te onderhouden?

advies op maat?

Meer weten over ons assortiment steun- en medische compressiekousen? Kom eens langs bij de Goed thuiszorgwinkel in jouw buurt.

20% korting

Juzo compressiekousen

Juzo compressiekousen

Gemakkelijk aan en uit te trekken compressiekousen met ideale pasvorm. Actie geldig op klasse 1 en 2 bij Goed thuiszorgwinkel en webshop t.e.m. 30/04/2024.

20% korting

BOTALUX steunkousen

BOTALUX steunkousen

Verlicht vermoeide benen bij langdurig zitten of staan. Actie geldig bij Goed thuiszorgwinkel en webshop t.e.m. 30/04/2024.

20% korting

VenoTrain compressiekousen

VenoTrain compressiekousen

Zachte en doeltreffende compressiekousen, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Actie geldig op klasse I en II bij Goed thuiszorgwinkel t.e.m. 30/04/2024.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius