Zowel steunkousen als medische compressiekousen zijn gemaakt om je benen fit en gezond te houden. Ze hebben allebei een andere samenstelling dan gewone kousen. Ze oefenen druk uit op je benen, zorgen voor een betere doorbloeding en voorkomen of verminderen spataderen. Toch zijn er een paar grote verschillen tussen beide soorten kousen.
medische compressiekousen
Medische compressiekousen of therapeutisch elastische kousen (TEK) draag je bij zwaar vermoeide of gezwollen benen, spataderen, lymfoedeem of een zware chronische veneuze aandoening. Compressiekousen oefenen niet overal evenveel druk uit. De druk is het hoogst rond je enkel en vermindert naar boven toe. De druk van een compressiekous maakt verwijde aders in je been terug nauwer. Hierdoor hoopt je bloed zich niet langer in je benen op, waardoor het ongehinderd naar je hart kan terugstromen. Ook de zwelling in je benen neemt af.
Bekijk hier ons aanbod compressiekousen.
Er bestaan vier drukklassen bij compressiekousen:
Drukklasse 1 en 2 oefenen een lichte tot matige druk uit. Deze kousen kan je in principe ook op eigen initiatief dragen, maar meestal is dit toch op advies van een arts.
- Kousen in klasse 1 zijn aangewezen bij:
- vermoeide en zware benen
- krampen 's nachts
- beginnende spataderen
- preventief bij zwangerschap
- lang staan of zitten (reiskousen)
- Kousen in klasse 2 zijn aangewezen bij:
- spataderen
- neiging tot oedeem
- gezwollen benen bij zwangerschap
- na sclerosebehandelingen en operaties
Maak hier je afspraak voor een maatname van kousen klasse 1 of 2 door een winkelmedewerker. Onze medewerker polst naar je persoonlijke voorkeuren (open/gesloten teen, kleur, zachtheid …). Je krijgt ook advies over wasvoorschriften en eventuele aantrekhulpen.
Drukklasse 3 en 4 oefenen een sterke druk uit. Ze worden hoofdzakelijk door een arts voorgeschreven om een gebrekkige bloeddoorstroming in dieper gelegen aders te behandelen. Dit kan nodig zijn bij lymfoedeem (problemen met klieren, na bestraling), veneuze problemen (wonde, trombose) en lipoedeem.
Maak hier je afspraak voor een maatname van kousen klasse 3 of 4 door een bandagist.
Je dokter vermeldt op het voorschrift voor je compressiekousen welke drukklasse compressiekous je moet dragen.
Dankzij het meten van de spanningsgraad en meerdere meetpunten kan onze bandagist een kous laten maken die volledig op maat is. De bandagist polst hierbij ook naar je persoonlijke voorkeuren (open/gesloten teen, noppenboord, kleur, zachtheid …)
Als je compressiekousen draagt op voorschrift, heb je in bepaalde gevallen recht op een financiële tegemoetkoming via je mutualiteit. Goed helpt je graag bij de opvolging hiervan.
steunkousen
Steunkousen zijn een aanrader als je lang zit of lang rechtstaat. Net als een zittend beroep is een staand beroep belastend voor de benen. Een steunkous zorgt voor een lichte druk over je volledige been, stimuleert je bloedsomloop en helpt tegen vermoeide of zware benen. Iedereen kan steunkousen dragen. Je hebt er geen doktersvoorschrift voor nodig.
Bekijk hier ons aanbod steunkousen.