Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

stoma

artikel 5 maart 2021

blijf fit met je stoma

Werk als stomadrager sportief en gezond aan je lichaam en conditie. Net na de operatie kan je al onder begeleiding lichte buikspier- of bekkenbodemoefeningen doen. Langzaamaan zal je lichaam meer aankunnen, en is op eigen tempo thuis fitnessen een goede manier om je conditie te onderhouden. Dat kan zowel met een hometrainer als met kleinere fitnesstoestellen.

blijf fit met je stoma

mag je sporten met je stoma?

Bijna alle sporten zijn mogelijk met een stoma, maar je moet wel op enkele zaken letten. Sowieso zijn intensieve contactsporten of sporten waarbij je je buikspieren erg belast niet echt aangeraden. Na je operatie wacht je best enkele maanden, maar nadien kan je weer zorgeloos aan je conditie werken. Kies een activiteit of sport die je leuk vindt en die je aankunt. Samen sporten is motiverend en gezellig. Bouw het sporten rustig op en laat je begeleiden. Overleg met je stomaverpleegkundige of behandelend arts welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen en waar je extra op moet letten. Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt, kies daarom het juiste materiaal:

  • Met een comfort- of beschermingsband kan je gemakkelijk bewegen zonder je stomazakje af te knellen of samen te drukken.
  • Er bestaan ook aangepaste steunhemden, boxershorts en slips. Deze kan je trouwens ook dragen in het gewone, dagelijkse leven.
  • Alle stomamaterialen zijn waterbestendig. Zwemmen is dan ook geen enkel probleem met behulp van een zwemband. De stevige zwemstof daarvan geeft genoeg mee zodat je stomazakje kan uitzetten. Je stoma zit in het interne zakje en komt niet in contact met je huid. 
    Tip: Als je wil zwemmen of sporten, breng dan je stomaplaatje minstens een uur vooraf aan. Zo kan het zich goed aan je huid hechten. 

fit met je stoma

Om na je operatie thuis wat aan je conditie te werken kan je terecht bij Goed thuiszorgwinkels. Een greep uit ons gamma aan hulpmiddelen:

trainingshalters

Het gewicht van trainingshalters varieert van 2 x 0,5 kg tot 2 x 2 kg. Ideaal voor dagelijks gebruik en om verschillende spiergroepen te trainen.

ministepper

Stap jezelf fit met een ministepper. Op de monitor hou je je eigen vorderingen bij. Je kan ook zelf een trainingsprogramma instellen.

hometrainer

Een hometrainer is ideaal om je conditie te verbeteren, calorieën te verbranden of gewicht te verliezen. We hebben verschillende modellen in ons aanbod, zowel voor beginners als voor meer getrainde sporters, met heel wat functionaliteiten, zoals een hartslagmeter, tal van weerstandsprogramma’s, mogelijkheden om er apps aan te koppelen ...

kom langs voor professioneel advies

Ons team van erkende bandagisten en stoma-referentieverpleegkundigen bundelen hun expertise op het vlak van stoma- en incontinentiezorg in Goed stomahuis. Goed stomahuis staat garant voor professioneel advies, ondersteuning en bezoek aan huis.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 – 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius