Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

trombose

artikel 26 januari 2023

6 tips om een trombose te voorkomen

Een trombose is het ontstaan van een bloedklonter in een bloedvat. Dit gebeurt in veel gevallen in het been en wordt daarom ook ‘trombosebeen’ genoemd. Een bloedklonter is vooral gevaarlijk wanneer een stukje losraakt en in je longen terechtkomt. Dit heet een longembolie. Verschillende risicofactoren kunnen een rol spelen bij een trombose, maar vaak gaat het om een samenloop van omstandigheden. Zes tips om een trombose te voorkomen.

6 tips om een trombose te voorkomen

vermijd te lang zitten

Je bloedsomloop wordt trager als je lang stilzit.. Bovendien wordt je bloedsomloop belemmerd wanneer je in een bepaalde houding zit, bijvoorbeeld als je je benen kruist. Heb je een zittend beroep? Sta dan regelmatig even recht en wandel rond. Ook in andere situaties kan je een trombose voorkomen door niet te lang in dezelfde houding te zitten, bijvoorbeeld na een operatie, maar ook als je zwanger bent of bij een lange auto- of vliegreis.

doe oefeningen

Met behulp van enkele eenvoudige oefeningen stimuleer je je bloedsomloop. Dit helpt om een trombose te voorkomen. Je kan oefeningen doen na een operatie of als je bedlegerig bent, maar je kan bepaalde oefeningen ook doen als je lang neerzit op een (bureau)stoel of in een vliegtuig. Bij het zitten kan je bijvoorbeeld afwisselend je linker- en rechterbeen heffen en cirkels draaien met je voeten. Of buig en strek je tenen wanneer je op bed ligt.

behoud een gezond gewicht

Overgewicht leidt vaak tot andere gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en diabetes. Allemaal factoren die de kans op een bloedklonter vergroten. Probeer daarom elke dag minstens een halfuur te bewegen. Dat helpt om een gezond gewicht te behouden, en heeft ook een gunstige invloed op je bloeddruk. Daarnaast kan ook gezonde voeding de kans op trombose verkleinen. Eet dus genoeg groenten en fruit en vermijd teveel ongezonde voeding.

stop met roken

Roken beschadigt je bloedvaten en laat je bloed sneller stollen. Je stopt dus beter met roken als je de kans op een trombose wilt verminderen. Zeker de combinatie met andere risicofactoren zoals overgewicht of het gebruik van anticonceptiepillen, vergroot de kans op een bloedklonter.

Wil je stoppen met roken? Via de CM kan je rekenen op rookstopbegeleiding en een CM-tegemoetkoming voor diverse rookstopmiddelen.

draag loszittende kledij

Strakke kleding is doorgaans niet zo goed voor je bloedcirculatie. Zeker bij een lange vliegreis wordt strakke kleding afgeraden. Dit heeft ook te maken met de lage luchtdruk in het vliegtuig en het feit dat je minder beweegt. Dit zijn factoren die een trombose in de hand kunnen werken. Draag daarom losse, comfortabele kledij en schoenen.

praat met je dokter

Heeft iemand in je familie al eerder een trombose of longembolie gehad? Dit kan het risico op een trombose bij jou vergroten. Hetzelfde geldt wanneer je een erfelijke bloedziekte hebt zoals Factor V Leiden. Laat dit zeker weten aan je huisarts. Indien nodig zal je arts preventieve maatregelen aanbevelen zoals compressiekousen of bloedverdunners.

evenementen

Momenteel zijn er geen gerelateerde evenementen.

ontdek alle evenementen
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius