Ga naar hoofdinhoud
artikel 14 mei 2021

10 tips voor een zorgeloze babymoon

Nog een laatste keer met zā€™n tweetjes op reis en volop genieten van de rust voor dat kleintje in je armen ligt. Een babymoon, zoals dit tegenwoordig genoemd wordt, is perfect mogelijk, maar zorg wel dat je de nodige voorbereidingen en voorzorgen treft. Goed geeft je graag wat tips om veilig op reis te gaan met je bolle buik.

10 tips voor een zorgeloze babymoon

beste moment om te reizen

Het beste moment om er nog even tussenuit te gaan is in het tweede trimester van je zwangerschap. In tegenstelling tot het eerste en derde trimester, ben je dan gewoonlijk minder moe, is de eventuele misselijkheid over en heb je weinig last van andere zwangerschapskwaaltjes. 

Vanaf het derde trimester heb je sowieso minder energie om volop te genieten van je vakantie, en tegen het einde van je zwangerschap, moet je extra voorzichtig zijn, want dan loop je meer kans op complicaties.

Als je van plan bent om met het vliegtuig te reizen, raadpleeg je best vooraf de richtlijnen van de vliegtuigmaatschappij. Bij sommige is het niet toegestaan om vanaf je 34ste week nog te vliegen, bij andere zelfs nog vroeger.

welke bestemming kies je?

Wil je nog een verre reis maken? Weet dat je dan misschien onnodig risico’s loopt. Als je zwanger bent, vermijd je sowieso beter tropische bestemmingen, niet alleen omwille van de genadeloze zon en de hitte, maar ook omdat de hygiënische omstandigheden er vaak anders zijn dan bij ons.

Het risico op infecties is hoger wanneer je zwanger bent, dus informeer je voor je vertrek goed over de kwaliteit van de gezondheidszorg in het land van bestemming en ga na of zwangerschapsziekten er degelijk behandeld kunnen worden en of er in de buurt van waar je logeert een ziekenhuis is.

Vermijd ook bestemmingen op grote hoogte, zeker tijdens het eerste trimester: zo loop je het risico dat de baby een zuurstoftekort krijgt.

De meeste artsen raden een vlucht van langer dan 6 uur af voor zwangere vrouwen. 

10 tips om comfortabel te reizen tijdens je zwangerschap

Of je nu met de auto, bus, trein of met het vliegtuig reist, volgende tips zijn nuttig voor elke reis:

 1. Zorg voor een goede reisbijstandsverzekering. Let op dat eventuele problemen als gevolg van de zwangerschap niet uitgesloten worden.
 2. Draag comfortabele kleding.
 3. Pauzeer genoeg, strek om het uur je benen en loop regelmatig een rondje.
 4. Specifieke steun- of reiskousen beperken het risico op een trombose.
 5. Drink genoeg en eet regelmatig iets kleins.
 6. Onderweg, maar zeker ter plaatse moet je goed op de hygiëne letten. Was altijd goed je handen en kies voor gekookte groenten en goed doorbakken vlees. Als je zwanger bent, mag je geen rauwe producten, (producten op basis van) rauwe melk, fijne vleeswaren en niet-gespoelde groenten en fruit eten. Ook gerechten waarin rauwe eieren verwerkt zijn, moet je links laten liggen.
 7. Neem geen geneesmiddelen (bijvoorbeeld tegen reisziekte, reizigersdiarree …) zonder vooraf een arts te raadplegen.
 8. Vermijd gewelddadige sporten en diepzeeduiken. Door te duiken kan een zuurstoftekort bij je ongeboren baby ontstaan.
 9. Las genoeg rustmomenten in. Luister naar je lichaam.
 10. Let op voor de zon. Als je zwanger bent, is je huid vaak gevoeliger, verbrand je gemakkelijker en droogt je huid sneller uit. Je moet zeker ook vermijden dat je oververhit of uitgedroogd geraakt. Smeer je dus altijd in met een hoge beschermingsfactor en zorg dat je voldoende water drinkt. Lees meer over zonbescherming.

reisapotheek

Bespreek je reisplannen met je gynaecoloog en/of vroedvrouw en neem ook je Zwangerschapsboekje van Kind & Gezin mee op reis. Kijk goed na wat er in je reisapotheek moet. Als je geneesmiddelen neemt, check dan ook op voorhand of je nog voldoende voorraad hebt en vraag eventueel een voorschrift in het Engels of Frans aan je huisarts. Lees meer over je reisapotheek.

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Onze apotheker helpt je graag met de samenstelling van je reisapotheek en adviseert je over de meest geschikte producten.

 • gratis verzending vanaf ā‚¬40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 ā€“ 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 ā€“ 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius