Ga naar hoofdinhoud

HMC - alternatieve bedieningssytemen

Wil u graag meer weten over alternatieve bedieningssystemen? Vraag gerust vrijblijvend meer informatie.    

onze producten

hoofdbesturing

hoofdbesturing

De proportionele hoofdbesturing maakt het mogelijk de elektronische rolwagen en de omgeving met gedoseerde hoofdbewegingen te controleren.

De hoofdbesturing bestaat uit een proportionele joystick welke achteraan op de hoofdondersteuning gemonteerd is. Door met het hoofd achterwaarts links rechts te bewegen zullen deze richtingen geactiveerd worden. Hierbij zijn echter slechts 3 richtingen aanwezig, hetzij achteruit links rechts, hetzij vooruit links rechts. Door een modeschakelaar (aanraakcontact) te activeren zal de besturing elektronisch omschakelen tussen de vooruit en achteruit (rij)richting. De ene keer zal de gebruiker dus vooruit rijden als hij zijn hoofd achteruit tegen de hoofdondersteuning drukt en de volgende keer (na aanraken van de modeschakelaar) achteruit rijden als hij zijn hoofd achteruit tegen de hoofdondersteuning drukt. Deze softwarematige oplossing (standaard aanwezig in de Easy Rider) is hier noodzakelijk om met het hoofd te kunnen sturen maar kan ook een handig hulpmiddel zijn bij andere besturingen.

De werking van de besturing zelf is te vergelijken met de standaard proportionele joystick. Hoe verder de gebruiker het hoofd naar achteren brengt hoe sneller de rolwagen in de overeenkomstige richting zal rijden. De rijrichting wordt met behulp van een pijl op het grafische scherm gevisualiseerd.

Om uit de modus rijden te gaan dient de gebruiker het contact langere tijd aan te raken tot er een geluidssignaal gegenereerd wordt.

kinbesturing

kinbesturing

De kinbesturing bestaat in drie uitvoeringen, elektrisch en mechanisch wegzwenkbaar en op een schouderharnas:

  • De elektrisch wegzwenkbare kinbesturing is in functie van de zelfstandigheid het meest aangewezen. De gebruiker beschikt immers over de mogelijkheid om via een schakelaar of mode-aanraaktoets de kinbesturing te laten wegzwenken of terug op te roepen. De kinjoystick plaatst zich steeds op de correcte positie voor de kin terug. Bovendien is de montage van de joystick uiterst stabiel en niet overdreven onderhevig aan trillingen en schokken. HMC maakt deze besturingen zowel opwaarts als zijdelings wegzwenkbaar.
  • De mechanisch wegzwenkbare kinbesturing is de eenvoudige uitvoering zonder actuator van de elektrisch wegzwenkbare besturing. Deze heeft uiteraard het grote nadeel dat de gebruiker steeds aangewezen is op externe hulp om de besturing weg te zwenken.
  • De kinbesturing op harnas of schouderbevestiging heeft het grote voordeel dat de joystick steeds meebeweegt met het lichaam van de gebruiker. Het harnas is immers op de schouder bevestigd en steunt met de houder op de borst. Het harnas is aanpasbaar aan het lichaam van de gebruiker en is in hoogte en breedte regelbaar. De joystick is zoals bij alle drie de besturingen driedimensioneel regelbaar met behulp van een heel eenvoudig maar stevig klemmend montagesysteem.

Er kunnen uiteraard ook andere en speciale joysticks op de bevestigingen gemonteerd worden. Zo kan ook de mini-joystick of een compact light als kin- of lipsturing gebruikt worden.

Bovendien kan door in het menu van de Easy Rider de set-up voor de hoofdbesturing te activeren de sturing door de joystick beperkt worden tot drie richtingen. Door bijvoorbeeld de kin achterwaarts te bewegen zal de rolwagen eerst vooruit-links-rechts bewegen. Door een mode-schakelaar aan te raken schakelt de functie elektronisch om en zal de rolwagen nu achteruit-links-rechts bewegen wanneer de gebruiker de joystick met zijn kin achterwaarts beweegt. Deze functie is zeer handig voor mensen met beperkte bewegingsrichtingen en is uiteraard niet alleen van toepassing voor kinbesturingen.

joystick

mini joystick

De mini joystick is een zeer kleine, proportionele joystick die weinig kracht en beweging behoeft. De Mini Joystick is een kleine zuiver proportionele joystick die kan bediend worden met minimale kracht (<10 gram).De slag van de stick zelf is ook zeer klein waardoor hij uitermate geschikt is voor gebruikers met weinig kracht of met een beperkt bewegingsamplitude. 

De mini joystick kan bediend worden met de vinger, kin, tong, lip, ...
De ergonomische vorm laat ook toe de joystick in de handpalm te nemen en de stick te bedienen met de duim. Typische gebruikers zijn mensen met spierziekte, dikwijls in combinatie met een handverwarmer. Door de uitermate grote gevoeligheid is er steeds een zeer goede krachtdosering en coördinatie vereist, hoe klein of zwak de beweging ook moge zijn.

Er wordt standaard een montageset bijgeleverd waardoor de Mini Joystick in om het even welke positie kan gemonteerd worden (onderaan de joystick zijn er 4 bevestigingsgaten van M3). De elektronica van de Mini Joystick is volledig dichtgemaakt waardoor er geen problemen kunnen optreden met indringend vocht.

schakelaarbesturing

schakelaarbesturing

Indien het aansturen met een standaard joystick of met de andere beschreven proportionele joysticks niet mogelijk is, rest er ons nog een ruime waaier aan schakelaarbesturingen. In het set-up menu van de Easy Rider kunnen immers diverse doordachte besturingen en instellingen op basis van schakelaars geselecteerd worden. Zo wordt het technisch mogelijk om quasi iedereen terug een elektronische rolwagen of zijn omgeving te laten besturen van zodra er ook maar één controleerbare beweging of actie kan uitgevoerd worden. Zelfs een statische contractie van een spier (= door meting van de spanning of actiepotentialen van een spier zonder dat er een beweging visueel waarneembaar is) is voldoende om terug controle te krijgen over uw omgeving. Het uittesten, adviseren en uiteindelijk verstrekken van dergelijke hulpmiddelenconfiguraties vergt een verregaande deskundigheid, technische onderlegdheid, inventiviteit en expertise om tot een optimale oplossing te komen.

Schakelaarbesturingen bestaan in alle vormen, maten en combinaties van meerdere, enkele of uiteindelijk één schakelaar. Maatwerk is hier dikwijls onontbeerlijk en van cruciaal belang. Essentieel bij elke sturing van een elektronische rolwagen met schakelaars is de "Gyrostar" (zie Easy Rider Toebehoren). Zonder dit handige hulpje is recht rijden met schakelaars zonder continu te moeten stoppen en bij te sturen uitgesloten. Deze koerscorrectie voorkomt frustratie, ergernis, vermoeidheid en brengt de voldoening van het zelfstandig zijn een stapje dichterbij.

VIC CCD

VIC CCD

De VIC CCD vinger joystick is een volledig proportionele joystick met een ingewerkt aanraakcontact, die zonder enige kracht kan worden bediend.

De VIC vingerjoystick werd speciaal ontwikkeld voor mensen met een degeneratieve spierziekte en is aan zijn tweede editie toe. De VIC CCD vervangt de vroegere VIC vingerbesturing welke ook wel eens de MAGIC BOX genoemd werd. De VIC CCD heeft in tegenstelling tot zijn voorganger geen last meer van vocht en condens. Het principe is uiteraard hetzelfde gebleven. U brengt uw vinger in de opening, deze wordt door de VIC gedetecteerd. Van zodra u in een bepaalde richting beweegt zal de rolwagen proportioneel in de overeenkomstige richting gaan rijden (proportioneel = hoe verder u beweegt, hoe harder de rolwagen rijdt en dit in alle richtingen). En dit zonder ook maar aan of tegen iets te komen. U beweegt als het ware in het ijle.

In plaats van de vinger kan de gebruiker ook een uiterst licht staafje of een ander voorwerp gebruiken om de rolwagen te besturen. Op de foto hiernaast ziet u een gebruiker met een stuk van een zuigrietje aan zijn vinger bevestigd. De gebruiker kan het staafje in de hand houden of het kan aan de hand worden vastgemaakt met speciaal thermoplastisch materiaal, dat vaker door therapeuten wordt gebruikt. Essentieel bij dit alles is uiteraard de veiligheid. Aangezien de meeste gebruikers niet meer over de nodige kracht beschikken om hun vinger of staafje uit de vingerbesturing te brengen is het noodzakelijk om een aanraakschakelaar te voorzien die ten allen tijde kan aangeraakt worden met een ander lichaamsdeel (andere hand, wang, enz...).

De vingerbesturing wordt ook dikwijls gecombineerd met een handverwarmer en een plexi koepel om de warmte te behouden.

De VIC CCD wordt ook geleverd met een uniek installatieset. Zo kan de VIC in om het even welke richting worden geïnstalleerd. Zelfs ondersteboven blijft de besturing optimaal functioneren.

vijfwegbesturing

vijfwegbesturing

In principe is elke combinatie van schakelaars (mechanische of elektronische) hier mogelijk om tot een individuele oplossing te komen. Zo is de combinatie van 2 hoofdschakelaars, 2 knieschakelaars en 1 voetschakelaar reëel. Ook het gebruik van 2 hoofdschakelaars in combinatie met 2 handschakelaars en een wangschakelaar is een regelmatig voorkomende opstelling.

Het meest frequent wordt er echter in één vlak gewerkt (bv ingewerkt in een tafelblad) en dit in een individuele opstelling.

Maatwerk is hier een essentieel onderdeel van de kans tot slagen. Het is dan ook uiterst zelden dat er met de standaard meervoudige schakelaars zoals het  Tash Waferboard of de Tash minijoystick ( zie schakelaars) tot een werkende en optimale oplossing gekomen wordt.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van het 5-wegaanraakcontact daar dit zich uitermate goed leent om een besturing volledig op maat (qua vorm, grote en dikte) van de gebruiker te vervaardigen, al dan niet ingebouwd in een werkblad.

voetbesturing

voetbesturing

De voetbesturing bestaat uit een volledig proportionele joystickbesturing gemonteerd op een regelbaar en uiterst stevig bewegingsmechanisme.

De proportionele voetbesturing laat de gebruiker toe de rolstoel te besturen gebruikmakende van zijn voet. De voetbesturing werkt zoals een normale joystick.

De voetbesturing is volledig regelbaar naar kracht en afmetingen van de voet. De besturing is zowel links als rechts te monteren.

De proportionele joystick is door de mechanische inbouw slag beveiligd. Dit wil zeggen dat bij grote krachtontwikkeling er mechanische stops zijn ingebouwd om breuken te vermijden.

De constructie is heel sterk en gemaakt uit roestvrij staal en bevat een standaard joystick waardoor eventuele herstellingen heel eenvoudig kunnen uitgevoerd worden.

werkbladbesturing

werkbladbesturing

Een werkbladbesturing is een configuratie waarbij de standaard stuurkast ingewerkt wordt in een tafelblad, meestal in het midden. De ingebouwde stuurkast heeft de mogelijkheid om omgedraaid te worden. Deze staat dan ondersteboven om zo een plat vlak te verkrijgen. Interessant bij activiteiten. Deze configuratie is ook mogelijk met een mini-joystick, compact joystick (light), schakelaars, ed…

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius