Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

bloeddruk

artikel 4 november 2021

5 tips om je bloeddruk zelf te meten

Na je veertigste is het een goed idee om je bloeddruk regelmatig te meten. Wist je dat je dat, mits de nodige materialen, ook gewoon van huis uit kan? Hier vind je tips om je meting correct uit te voeren.

5 tips om je bloeddruk zelf te meten

5 tips om je bloeddruk correct te meten

ontspan voor je meting

Zorg dat je een halfuur voor de meting niet rookt, geen koffie drinkt en geen grote inspanningen doet, want dit kan een effect hebben op je bloeddrukwaarden. Ga voor het meten minimaal vijf minuten zitten.

plaats je bloeddrukband

Zorg dat je je minst gebruikte arm meet – als je linkshandig bent neem je dus best je rechterarm. Trek vervolgens dikkere kledingstukken uit zodat je bovenarm ontbloot is - de bloeddrukband hoort ter hoogte van je hart of zo’n twee centimeter boven je elleboog te zitten. Steek een duim tussen de band en je arm bij het omwikkelen van de bloeddrukband, en zie dat het snoertje aan de binnenkant van je elleboog zit.

neem de juiste houding aan

Meet je bloeddruk al zittend, met je rechte rug tegen de leuning. Ondertussen zet je je beide voeten naast elkaar op de grond en leg de arm waaraan je gaat meten ontspannen op de stoelleuning of op tafel.

meet je bloeddruk

Druk op de startknop en laat je bloeddrukmeter automatisch je meting nemen. Zorg ervoor dat je niet tijdens je meting praat en neem achteraf een minuut rust voor je opnieuw een meting doet.

controleer je bloeddrukwaarden

Belangrijk om te onthouden is dat je bloeddrukwaarden zowel de bovendruk als de onderdruk aangeven. Die verwijzen respectievelijk naar de druk op het moment van je hartslag en de druk op het moment dat je hart weer volloopt met bloed. Doorgaans is de bovendruk hoger dan de onderdruk.

Je hebt een hoge bloeddruk als je bovendruk hoger is dan 140 en je onderdruk hoger dan 90. Een ernstig verhoogde bloeddruk is dan weer hoger dan 180/110. In dat geval contacteer je best zo snel mogelijk je huisarts.

Als je resultaten in de normale waarden vallen, zorg je best dat je je waarden duidelijk neerschrijft in een schriftje of opslaat in je telefoon. Zo kun je ze makkelijk voorleggen aan je arts of verpleegkundige.

Wil je je eigen bloeddrukmeter kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop!

heb je vragen of zorgen?

Twijfel niet om je dokter, verloskundige of je Goed-apotheker te consulteren.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is elke weekdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 en op zaterdag tussen 9:00 – 12:00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius