Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

gehoorverlies

artikel 10 februari 2022

10 tips tegen gehoorschade

Vanaf je 30e verjaardag gaat je gehoor achteruit en kan er al gehoorverlies (of ook wel slechthorendheid) optreden. Het is dus zeker niet zo dat slechthorendheid enkel bij oudere mensen voorkomt. Zoals bij de meeste aandoeningen geldt: ‘Beter voorkomen dan genezen”. Maar hoe doe je dat juist? We helpen je op weg met deze 10 tips om gehoorschade te voorkomen.

10 tips tegen gehoorschade

1. zet je radio of TV niet te luid

Hoe weet je dat het volume niet te hoog staat? Als iedereen rondom jou je nog verstaat zonder dat je je stem hiervoor moet verheffen, zit je goed.

2. hou voldoende afstand van de geluidsbron

Hoe dichter je je bij een geluidsbron bevindt, hoe schadelijker het lawaai voor je gehoor. Ga daarom nooit te dicht bij een geluidsbron zoals een radio, luidspreker of box staan en houd zeker een afstand van 2 meter. Bij grotere events of festivals is het ook aangewezen je regelmatig te verplaatsen, waardoor je telkens de afstand tot de geluidsbron wijzigt.

3. kies voor kwalitatieve gehoorbescherming

Op maat gemaakte oordoppen zijn iets duurder, maar de investering meer dan waard. Zeker als je een regelmatige concertbezoeker bent of vaak met lawaaierige machines moet werken, gaan je oren je dankbaar zijn. Daarenboven zijn ze ook een stuk comfortabeler dan gewone oordoppen.

4. vermijd lawaaierige plaatsen

Probeer zoveel mogelijk plekken met veel lawaai te vermijden. Kan je deze plaatsen niet vermijden? Zorg er dan voor dat je oren beschermd zijn met oordoppen.

5. geef je gehoor tijdig rust

Ook je oren hebben nood aan rust. Zorg er dus voor dat je ze minstens 24 uur rust gunt nadat je aan lawaai bent blootgesteld. Ga dan geen muziek beluisteren of plaatsen bezoeken met veel lawaai. Op festivals waar je misschien meerdere dagen vertoeft kan het helpen om geregeld een rustigere plek op te zoeken in combinatie met het gebruiken van oordoppen.

6. investeer in een goede hoofdtelefoon

Klassieke oortjes zitten erg dicht bij je trommelvlies, waardoor je gehoor sneller beschadigd raakt. Zet het volume ook niet hoger dan 60% van het maximumvolume en luister niet langer dan een uur aan een stuk. Een algemene richtlijn is dan ook: zorg dat je medereizigers op de bus/trein niet mee kunnen zingen met wat jij beluistert.

7. wees extra alert tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap moet je niet enkel je eigen gehoor beschermen, maar ook dat van je ongeboren baby. Je buik en vruchtwater dempen namelijk slechts 5 decibel, terwijl je op een concert makkelijk aan 100 decibel blootgesteld wordt. Voor het gehoor van je baby die zich nog volop aan het ontwikkelen is kan die overdaad aan decibels schadelijk zijn.

8. bescherm het gehoor van je kinderen

 Oordoppen zijn meestal minder geschikt voor kinderen. Oorkappen bieden een essentiele bescherming voor hun gevoelig gehoor.

9. roken kan gehoorschade verergeren

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar het roken van een sigaret kan gevolgen hebben voor je gehoor. Roken tast namelijk je bloedvaten aan, waardoor je een slechtere doorbloeding krijgt. Dit kan dan weer de last die je hebt door lawaaischade verergeren of ervoor zorgen dat je op termijn minder hoort.

10. wees alert voor de waarschuwingssignalen

Heb je langer dan 24 uur last van gehoorverlies, oorsuizen of fluittonen? Raadpleeg dan meteen een neus-, keel- en oorarts. Deze zal je symptomen nader onderzoeken en samen met jou de verschillende behandelingen van gehoorverlies  bespreken. Wacht niet te lang om medische hulp te zoeken: als je te lang wacht bestaat het gevaar dat therapie en medicatie je al geen hulp meer kunnen bieden.

laat je gehoor testen of maak een afspraak voor gehoorbescherming

Onze Goed-audiologen staan voor je klaar.

laat je gehoor testen of maak een afspraak voor gehoorbescherming
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius