Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

hoorapparaten

artikel 23 november 2020

BrainHearing™

“Hallo, hersenen? Horen jullie mij?“ Wist je dat je eigenlijk niet hoort met je oren, maar tussen je oren?

BrainHearing™

hoe verwerkt je brein geluid?

Elk stel hersenen heeft een auditieve kwab, of gehoorschors. Deze verwerkt auditieve signalen of geluiden. Geluidsprikkels worden vanuit het slakkenhuis in het binnenoor via een aantal andere kanalen naar deze gehoorschors gestuurd. Ontdek hier hoe je gehoor juist werkt.

Je brein gaat op 4 manieren ‘luisteren’

 • Het oriënteert zich door beide oren te gebruiken en weet op die manier wat er gebeurt in de omgeving.
 • Aansluitend filtert of onderscheidt het hoofdgeluiden van eventuele achtergrondgeluiden, zodat je ook een gesprek kan volgen in een lawaaierige omgeving. 
 • Het focust vervolgens op deze hoofdgeluiden.
 • Als laatste stap herkent het brein deze geluiden. Een mooi voorbeeld hiervan is taal: mocht het brein geen talen (her)kennen, zou je wel klanken horen, maar niet begrijpen wat mensen tegen je zeggen. 

Als je weet dat al deze processen plaatsvinden in je oor en je brein, kan je je wel inbeelden hoe mentaal uitputtend slecht horen kan zijn.

Van deze processen zijn er twee subsystemen in de hersenen die samenwerken om geluid te begrijpen: het subsysteem voor oriënteren en het subsysteem voor focussen. Hoewel ze allebei verantwoordelijk zijn voor verschillende functies, is ons gehoor afhankelijk van hoe goed ze samenwerken.

 • oriëntatie-subsysteem
  Het subsysteem voor oriënteren scant voortdurend alle omringende geluiden – ongeacht hun aard en richting – om een volledig perspectief van de geluidsscène te creëren.
 • focus-subsysteem
  Het subsysteem voor focussen helpt mensen te selecteren naar welke geluiden ze willen luisteren.

wat doet de technologie “BrainHearing™”?

BrainHearing™ is eigenlijk een samenspel van een aantal technologieën die de 4 kernfuncties van het brein optimaal gaan ondersteunen. In tegenstelling tot bij andere gehooroplossingen gebeurt dit niet in je oren, maar in je brein.  

BrainHearing™ in de hoortoestellen van Oticon

De hoortoestellen van Oticon zijn ontwikkeld op basis van de BrainHearing-technologie: ze  zorgen ervoor dat het geluid dat je binnenkrijgt helder is en dat achtergrondgeluiden weggefilterd worden. Zo kan je brein aan het werk. 

De hooroplossingen in het gamma Oticon Opn bieden de gebruiker een buitengewone hoorervaring. Gesprekken volgen in rumoerige omgevingen wordt weer gemakkelijkereen fluitje van een cent. De toestellen scannen de omgeving maar liefst 100 keer per seconde, waardoor het beter het onderscheid kan maken tussen spraak en achtergrondgeluiden. Door zijn 360° setup hoor je ook beter vanuit welke richting het geluid komt. 

Daarnaast is de Oticon Opn draadloos verbonden met het internet, waardoor je het makkelijk aansluit op apparaten en apps, zoals een slimme deurbel, je mail of zelfs je mobiele telefoon. 

De oplaadbare batterij kan je ’s nachts opladen en heeft voldoende capaciteit om een hele dag mee te gaan. 

wil je graag meer informatie over de hoorapparaten van Oticon?

Kom eens langs bij een van onze ervaren audiologen in een Goed hoorcentrum bij jou in de buurt.

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius