De therapie hangt af van de vorm van incontinentie waaraan je lijdt. In eerste instantie zijn adviezen in verband met de levensstijl van belang. Als je last hebt van druppelverlies bij een inspanning, kan bekkenbodemtherapie als eerste behandeling worden gevolgd. Tot zo'n 70% van de patiënten met stressincontinentie is daarmee geholpen. Patiënten met aandrangincontinentie krijgen naast bekkenbodemtherapie soms ook medicatie toegediend. De meeste problemen kunnen met die twee behandelingen opgelost worden. Pas in laatste instantie gaan we over tot een operatie.
bekkenbodemtherapie
Bij stressincontinentie zijn je bekkenbodemspieren verzwakt na een zwangerschap of bevalling (of meerdere). Zelfs tot tien jaar na die gebeurtenis kan je nog ongewenst urineverlies ontwikkelen ten gevolge daarvan.
Om je bekkenbodemspieren en sluitspieren weer helemaal in topvorm te krijgen en hen weer aan te leren netjes je plas op te houden, wordt meestal bekkenbodemtherapie aangeraden. Je kan hiervoor terecht bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, maar je kan in principe zelf thuis (of waar en wanneer je maar wil!) je bekkenbodem trainen. Bekijk zeker eens het artikel ‘Bekkenbodemspieroefeningen voor beginners’, waar je alle voordelen en voorbeelden van bekkenbodemtraining terugvindt. Als je elke dag een paar minuten oefent en deze training integreert in je dagelijks leven, voelen de meeste vrouwen na een maand al een aanzienlijke verbetering in hun urineverlies.
medicatie
In sommige gevallen kan je behandelende arts beslissen dat er voor jouw type urineverlies medicatie nodig is. Zo bestaan er medicijnen die maken dat je minder vaak moet plassen, maar ook ontstekingswerende middelen die eventuele sluimerende infecties tegengaan.
operatie
Wanneer je met een blaasverzakking te kampen hebt, kan dit operatief verholpen worden. Hierover voorziet je arts je van alle nodige informatie.
aanpassingen in levensstijl
Een aantal gezonde veranderingen in je levensstijl aanbrengen kan een positief effect hebben op urineverlies bij vrouwen. Zo vermindert een gewichtsverlies van 5 à 10 % vaak al een groot stuk van de symptomen. Meer bewegen, op een correcte manier plassen, stoppen met roken en eventuele constipatie aanpakken kan helpen. Ook je alcoholverbruik beperken loont de moeite om te proberen.
absorberende hulpmiddelen
Speciaal voor vrouwen met urineverlies bestaat er een uitgebreid gamma aan discrete hulpmiddelen, zodat jij je nergens voor hoeft te schamen. Inlegkruisjes en maandverband zijn geen goed idee bij incontinentieproblemen. Die zijn niet gericht op de absorptie van urine en vergroten dus de kans op urineweginfecties.
Een greep uit ons aanbod:
Je kan al deze producten alvast bekijken in onze webshop. Voor aanvullend advies op maat ben je van harte welkom in je Goed thuiszorgwinkel, waar een bekwaam adviseur voor je klaarstaat.