Ga naar hoofdinhoud
artikel 20 november 2020

urineverlies is geen normaal ouderdomsverschijnsel

Urine-incontinentie is geen normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd.

urineverlies is geen normaal ouderdomsverschijnsel

Door de afname van vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze verzwakken onder andere ook de bekkenbodemspieren wat tot urineverlies kan leiden.

Tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar neemt de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron af. Daardoor verloopt de menstruatie veel minder regelmatig tot het moment waarop ze helemaal stilvalt. Die laatste menstruatie noemt men de menopauze en de periode erna is de postmenopauze. Die overgang is één van de meest ingrijpende periodes in het leven van een vrouw en gaat vaak gepaard met de zogenaamde opvliegers, een verhoogd risico op osteoporose en bij sommige vrouwen ook ongewild urineverlies

oorzaak in het verleden

Toch betekent dit zeker niet dat urine-incontinentie een normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd. Zowel de zwangerschapsperiode als een bevalling kunnen redenen zijn waarom vrouwen later last krijgen van urineverlies, zelfs als die periode zonder al te veel problemen verliepen. Zwangerschap en bevalling zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren verzwakken en dat wordt versterkt tijdens de menopauze door de daling van de vrouwelijke hormonen.

oefen je bekkenbodemspieren

De beste manier om urineverlies op latere leeftijd te voorkomen is regelmatig de bekkenbodemspieren te oefenen. We gebruiken ze immers vaak fout en/of onbewust. Gelukkig is het trainen van de bekkenbodemspieren op elke leeftijd mogelijk en nuttig.

Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, kan een inlegverband je perfect helpen om je comfortabel te voelen. Gebruik in ieder geval geen gewoon maandverband want dat kan zorgen voor infecties. Zo’n inlegverband kun je in je gewone slip leggen maar let er wel op dat het kruis tussen de benen breed genoeg is zodat je het verband volledig in de slip kunt kleven. Er bestaat ook absorberend en uitwasbaar ondergoed. Onopvallend en zeer aangenaam om te dragen.

discreet advies op maat

Vragen over urineverlies en mogelijke hulpmiddelen? Maak een afspraak of kom langs in een Goed thuiszorgwinkel. Onze incontinentiespecialisten helpen je graag verder.

incontinentie bij vrouwen
23 februari 2023
incontinentie bij vrouwen
1 oktober 2021
incontinentie bij vrouwen
20 november 2020
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius