Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

incontinentie

artikel 5 november 2020

4 beweringen over incontinentie

Mythe of waarheid? Feit of fabel? Over incontinentie en incontinentiemateriaal hoor je al eens wat straffe uitspraken passeren. Maar die zijn daarom niet altijd waar. Tekst en uitleg van onze specialisten in incontinentiezorg.

4 beweringen over incontinentie

maandverband is even goed om mijn urineverlies op te vangen

NIET WAAR

Incontinentieverband bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een superabsorberend poeder dat urine omzet in gel. Hierdoor is de absorptie veel groter dan met een vulling die louter uit pulp bestaat en blijft het verband droog aanvoelen.

hoe dikker het verband, hoe beter

NIET WAAR

Wattenpulp zijn de watten die in incontinentiematerialen worden gebruikt. Watten kunnen een beetje urine opnemen, maar geven vooral dikte en structuur aan een product. Wattenpulp speelt tegenwoordig nauwelijks nog een rol bij de absorptie van urine. Dat wordt gedaan door de superabsorber (SAP). Dit zijn kunststofkorrels die zeer grote hoeveelheden vloeistof kunnen omzetten in een gel. Deze gel voelt droog aan en laat onder druk geen urine vrij. Ook geurtjes worden in de gel opgesloten. De dikte van een verband bepaalt dus niet het absorptievermogen.

incontinentie treft alleen oudere mensen

NIET WAAR

In België hebben ongeveer 600.000 mensen ongewenst urineverlies. 75% daarvan zijn vrouwen en zo’n 15% van de vrouwen met urineverlies is tussen 35 en 39 jaar. Wel is het zo dat vrouwen er gemiddeld vroeger last van hebben dan mannen.

huidverzorging gaat hand in hand met een goede aanpak van incontinentie

WAAR

Als je urine en/of ontlasting verliest, is het belangrijk wat extra aandacht te geven aan de verzorging van je huid. Urine bevat namelijk stoffen die de huid rood, schraal en pijnlijk kunnen maken. Ook ontlasting kan de huid rond de anus en op de billen aantasten. Dit kan je voorkomen door je huid goed te reinigen en te beschermen. 

Reinigen kan met speciale wasgels die pH-neutraal zijn. Een andere opties zijn vochtige washandjes waarmee je telkens bij het verschonen de huid kan reinigen. Meestal bevatten deze washandjes ook een balsem die de huid verzorgt. 

Met een barrièrecrème kan je de huid beschermen. Deze crème legt een laagje op de huid waardoor urine en ontlasting geen direct contact meer maken met de huid. Zo krijgt geïrriteerde huid de kans om te herstellen. 

vragen over incontinentie?

Kom langs in een Goed thuiszorgwinkel voor advies op maat.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius