Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

incontinentie

artikel 20 november 2020

de invloed van je leefstijl op incontinentie

Je eet-, drink- en rookgedrag kan je incontinentie beïnvloeden. Lees hier hoe je je leefstijl kan aanpassen voor een gezonde blaas.

de invloed van je leefstijl op incontinentie

stop met roken

Dat roken slecht is voor je gezondheid, zal je wel weten. Er is nog een reden om te stoppen met roken. Tabak doet de symptomen van incontinentie immers nog toenemen. En door het hoesten als gevolg van het roken, loop je een grotere kans op stress- of aandrangincontinentie.

weet wat je eet

Pittige voedingsmiddelen zoals specerijen of pikante sausen branden naast je tong ook je blaas. Hierdoor neemt je plasaandrang toe. Dat is ook zo bij sauzen als mosterd, azijn of ketchup. Uiteraard hoef je deze smaken niet te laten bij incontinentie. Je zal misschien wel wat vaker naar het toilet moeten, maar uiteraard mag dit je niet belemmeren om van je leven te genieten of dingen te eten die je graag eet. Alles met mate en gezond verstand aanpakken is de boodschap.

drink voldoende

Logischerwijs zou je denken dat je minder moet drinken bij incontinentie. Dat is niet zo. Integendeel. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Door veel te drinken voorkom je dat je urine te geconcentreerd wordt. En dat is belangrijk: te geconcentreerde urine kan ook leiden tot een blaasinfectie. Drink dus zeker 1 tot 1,5 liter per dag, gespreid over de volledige dag.

weet wat je drinkt

Als je een gevoelige blaas hebt, drink je best niet te veel cafeïnehoudende dranken zoals koffie, cola of energiedranken. Deze stoffen kunnen je blaaswand prikkelen zodat je nog meer naar het toilet moet. Ook citrusvruchten zorgen voor extra prikkelingen. Koolzuur (te vinden in frisdranken, spuitwater en mousserende wijn) drink je best niet te veel. Met alcohol ben je beter helemaal voorzichtig. Door alcohol maken je nieren immers meer urine aan. Ook registreren je hersenen door (overmatig) alcoholgebruik veel minder snel dat je blaas vol zit. Ook dat werkt incontinentie in de hand.

beweeg

Sport en beweging is sowieso gezond, dat wist je al. Misschien houdt je probleem je tegen om te gaan sporten, maar er bestaan heel wat hulpmiddelen om ongestoord aan lichaamsbeweging te doen. Wandelen, fietsen of stretchen zijn altijd een goed idee. Regelmatig bewegen helpt ook om je beter in je vel te voelen: je stimuleert je spijsvertering en bloedsomloop en voelt je fitter. Bovendien ga je zo overwicht tegen, een risicofactor bij incontinentie.

zet je goed

Zorg voor een goede toilethouding. Neem je tijd om naar het toilet te gaan en zet je goed rechtop met je voeten op de grond. Best met een holle rug voor het plassen en een bolle rug voor het ontlasten. Je bekkenbodem kan je lichtjes kantelen. Op die manier kan je je blaas en darmen goed legen, waardoor het langer duurt voor je weer naar het toilet moet.

discreet advies op maat

Geconfronteerd met urineverlies? Aarzel niet. Maak een afspraak in een Goed thuiszorgwinkel met onze specialisten in de incontinentiezorg.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius