onderwerp:
de verborgen kracht van je bekkenbodem
Als je door verzwakte bekkenbodemspieren last hebt van urineverlies, zul je waarschijnlijk niet zo geneigd zijn om die spieren als positief te ervaren. Toch doe je dat beter wel. Niet alleen heeft je bekkenbodem een belangrijke lichamelijke functie, het is ook een bron van emotioneel en spiritueel welzijn. Genieten van het hangmatje van spieren in je onderbuik is de boodschap! En dat kan met bekkenbodemyoga.
Je bekkenbodemspieren ondersteunen je seksorganen. Ze ondersteunen dus ook je vermogen om leven door te geven. Alleen daarom al: applaus. Je bekkenbodem ondersteunt daarnaast alle organen in je onderbuik.
slangen en draken
Het is belangrijk dat je bekkenbodemspieren hun ondersteunend werk kunnen doen. Te strak gespannen is niet goed, en verslapte bekkenbodemspieren zijn dat zeker niet. Een van de middelen om je bekkenbodem sterk te houden is yoga. De oorsprong hiervoor is te vinden in andere culturen. Seksuele energie wordt vaak voorgesteld als een slang of een draak. In de Oosterse filosofie ziet men die energie als een heilige slang die drie en een halve keer onderaan je ruggengraat ligt opgerold. Met yoga en ademoefeningen kan je die slangenenergie omhoog trekken naar wat ze daar het kruinchakra noemen. Indiase heiligen en goden hebben vaak ook een slangenkop of een slangenlijf. Ook deze symboliseren diezelfde energie.
knijpen is weten
Hoe beter de staat van je bekkenbodemspieren is, hoe beter je je voelt. Zowel lichamelijk als geestelijk. Je conditie van je bekkenbodem kan je checken door bij het plassen even halverwege te stoppen. Knijp je bekkenbodem dicht. Als je spieren goed functioneren, zal je urinestraal ook stoppen. Blijft het druppelen, dan is het een goed idee om je bekkenbodem te trainen. Al kan je ook trainen als de urinestraal toch stopt: er is immers niets mis mee om contact te zoeken met het meest intieme gebied in je lichaam.
oefenen maar
Op de webshop van Goed vind je verschillende bekkenbodemtrainers (voor vrouwen). Aarzel zeker niet ons te contacteren als je daar meer informatie over wil.
Maar ook zonder hulpmiddelen kan je je bekkenbodemspieren trainen.
oefenen op een stoel
Een goede oefening om exact te weten waar je bekkenbodemspieren zich bevinden.
- Ga op een stoel zitten met je knieën en voeten wijd uit elkaar.
- Plaats je ellebogen op je knieën.
- Je voelt nu je ontspannen bekkenbodemspieren licht tegen de stoelzitting drukken.
- Span ze aan, en je zal voelen dat ze wat losser van de zitting komen.
- Knijp je billen niet dicht, trek je buik niet in, druk je benen niet tegen elkaar en hou je adem niet in: probeer enkel maar om je urinebuis en anus op te trekken en af te sluiten.
bekkenschommel
Een goede oefening om te ervaren hoe prettig je bekkenbodemspieren kunnen aanvoelen. Je maakt van je bekken een schommel die aangenaam heen en weer schommelt.
- Sta rechtop en plaats je voeten stevig op de grond. Laat wat ruimte tussen je beide benen.
- Zorg dat je in evenwicht staat met je nek en schouders ontspannen.
- Leg een hand op je onderbuik en laat de pink op je schaambeen drukken.
- Leg je andere hand op je onderrug.
- Adem hoorbaar uit terwijl je je bekken naar voren duwt.
- Span enkel je bekkenbodem aan, niet je billen.
- Adem in terwijl je je rug hol maakt.
- Schommel een tiental keer heen en weer.
brug
Een goede oefening om je bekkenbodemspieren niet te laten verslappen.
- Ga op je rug liggen.
- Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond op de breedte van je heupen.
- Leg je armen langs je lichaam, met je vingers naar voren.
- Breng je billen langzaam omhoog en span je bekkenbodemspieren.
- Hou dit een paar tellen vast en ontspan je bekkenbodem terwijl je zachtjes terug naar de grond terugzakt.
- Herhaal deze oefening vijfmaal.
Geniet van je bekkenbodemyoga!
discreet advies op maat
Geconfronteerd met urineverlies? Aarzel niet. Maak een afspraak in een Goed thuiszorgwinkel met onze specialisten in de incontinentiezorg.