Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

rolstoelen

krijg advies van onze mobiliteitsverstrekker

maak een afspraak

alle soorten rolstoelen

Wanneer je voor de keuze van een rolstoel komt te staan, word je wellicht overrompeld door de vele verschillende soorten rolstoelen. Er bestaat namelijk voor elke soort aandoening of behoefte een aangepaste rolstoelen. Al deze soorten rolstoelen hebben hun eigenheden, specifieke kenmerken en specialiteiten. Hoe kan je een verstandige keuze maken uit al die verschillende soorten rolstoelen?

enkele aandachtspunten bij de keuze van je rolstoel

 • Zitcomfort is een belangrijke factor, zeker wanneer je je niet meer zonder je rolstoel kan verplaatsen
 • Kan je je rolstoel zelf nog voortbewegen, of zal je voortdurend geduwd moeten worden?
 • Wat wil je precies met je rolstoel doen? Voor welke situatie(s) moet hij het meest dienen? Sommige soorten rolstoelen zijn ideaal om je in je woning voort te bewegen, andere modellen zijn dan weer geschikt om lange afstanden af te leggen. 

In dit artikel overlopen we met jou alle soorten rolstoelen en hun specificaties.

15% korting

hulpmotor Empulse R20

15% korting

hulpmotor Empulse R20

Vouwbare duwondersteuning die mobiliteits-beperkingen voor zowel gebruiker als begeleider wegneemt. Actie geldig bij Goed thuiszorgwinkel t.e.m. 30/06/2024.

manuele rolstoelen

transportrolstoel

De naam geeft het al weg: een transport- duwrolstoel kan je niet zelf voortbewegen. Je hebt dus hulp nodig van iemand die je rolstoel vooruit duwt met de handvaten. Een transportrolstoel is meestal vrij licht (< 10 kg) gemakkelijk opplooibaar. Daardoor kan je hem eenvoudig meenemen in de wagen.

Een transportrolstoel wordt vaak gebruikt bij revalidaties na een ongeval als tijdelijke oplossing tot wanneer je terug mobiel bent.

standaard rolstoel

Andere rolstoelen die ideaal zijn om buiten te gaan en geduwd te worden zijn de standaard rolstoelen met grote wielen achteraan. Ook deze zijn makkelijk opplooibaar. Ze bieden iets meer comfort dan de transportrolstoel. 

Verder bestaat er ook nog een duwrolstoel  met kleine wielen achteraan maar deze is niet opplooibaar. Dit is een type rolstoel voor mensen met een totale passieve houding (zie ook “verzorgingsrolstoel”).

handbewogen rolstoel

Een handbewogen rolstoel is meestal licht en wendbaar. Je kan je als gebruiker zelf voortbewegen en zelfstandig verplaatsen door met je handen de hoepels aan de wielen te bewegen. Er zijn toch handvaten voorzien, zodat je je indien nodig alsnog door een begeleider kan laten voortduwen. Onder de handbewogen rolstoelen onderscheiden we nog verschillende soorten.

gebruik je je rolstoel dagelijks?

Deze rolstoel is volledig aangepast aan de noden van wie helemaal niet kan lopen. In dat geval heb je immers van ’s ochtends tot ’s avonds een rolstoel nodig. Door het intensieve gebruik zijn aanpassingen op maat meestal nodig, bijvoorbeeld om doorzitwonden te vermijden of om te zorgen voor een goed verdeelde druk tijdens het zitten.

heb je de rolstoel tijdelijk nodig?

Deze rolstoel gebruik je als je tijdelijk immobiel bent, bijvoorbeeld bij een gebroken been of kwetsuur waardoor je even niet kan of mag stappen. Een dergelijke rolstoel is minder op maat afgestemd dan eentje voor dagelijks gebruik. Hij is vooral bedoeld voor vervoer van bed naar toilet en zetel en omgekeerd. Het is niet de bedoeling dit soort rolstoel langer dan enkele weken na elkaar te gebruiken, dus je huurt hem via onze uitleendienst.

gebruik je je rolstoel maar af en toe?

Deze rolstoel gebruik je occasioneel: om boodschappen te doen bijvoorbeeld, of voor korte verplaatsingen buitenshuis. Zo’n rolstoel is handig als je bijvoorbeeld maar honderd meter kan stappen. Hij is niet geschikt voor intensief gebruik. Om het transport te vergemakkelijken is dit type rolstoel meestal gemakkelijk samen te plooien, zodat je hem in de auto kan meenemen.

verzorgingsrolstoel

 • Voor wie heel vaak en veel zorg nodig heeft, is de verzorgingsrolstoel ontwikkeld.
 • Bij het ontwerp hiervan en de mogelijkheid tot aanpassingen op maat, is er ook rekening gehouden met het comfort van de verzorger. 
 • Bij dit model kan je als verzorger de gebruiker/patiënt gemakkelijk verzorgen, rekening houdend met de handelingen die de gebruiker nog zelf kan uitvoeren.

modulaire rolstoel

Als je voor een groot deel van de dag rolstoelgebonden bent, is een modulaire rolwagen aangewezen. Dit type rolstoel is voorzien van een betere zitting en een comfortabelere rug. Hij is nog steeds makkelijk te transporteren, plooit ook samen zoals een standaard rolstoel.

actieve rolstoel

Een actieve rolstoel moet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van zijn gebruiker.

Mobiliteit, wendbaarheid, gewicht en functionaliteit zijn dan ook uiterst belangrijk.dagelijks gebruik door mensen die actief in het leven staan zeer veelzijdig, duurzaam en configureerbaar. Ze komen met een breed scala aan opties om aan uw wensen te voldoen. Lees hier meer over actieve rolstoelen en hun toebehoren.

sportrolstoel

Een sportrolstoel is compact en wendbaar, en meestal op maat gemaakt. Dit type rolstoel geeft je bovenlichaam veel bewegingsvrijheid.

Het ontwerp hangt af van de sport die je beoefent. Als je een sport uitoefent waarbij snelheid belangrijk is, kies je best een rolstoel met een lang frame en een groot voorwiel. Als de beweeglijkheid primeert op de snelheid, ga je beter voor een rolstoel met een kort frame en kleine voorwielen.

Een sportrolstoel is ontwikkeld om een sport mee te beoefenen, en is een aanvulling op een ADL-stoel of dagelijkse rolstoel. Gebruik je sportrolstoel dus niet om dagelijks in te zitten.

hulp bij de keuze van je rolstoel

Voor advies op maat of een voorstelling van het volledige gamma nodigen we je graag uit in een Goed thuiszorgwinkel. Daar kan je bij onze mobiliteitsverstrekkers terecht met al je vragen. Kom eens langs, wij helpen je graag verder.

elektrische rolwagens voor volwassenen

Een elektrische rolstoel wordt aangestuurd door een elektromotor. Zo kan je hem zelf aansturen met een joystick of bedieningspaneel, of zelfs met je kin of je hoofd.

Er bestaan verschillende types elektrische rolstoelen, voor zowel binnen- als buitengebruik. Je hebt de keuze tussen voor-, midden- en achteraandrijving.

elektrische rolstoel voor binnen

Dit type is compact en wendbaar. Zo kan hij zich vlot doorheen je woning manoeuvreren. De snelheid is doorgaans beperkt tot 6 km/uur

elektrische rolstoel voor binnen en buiten

Dit type komt het meest voor. Afhankelijk van het type aandrijving zijn de wielen achteraan groot, de wielen vooraan klein of omgekeerd. De snelheid ligt tussen 9 en 14 km/uur. Met uitzondering van onverharde wegen, kan je met deze rolstoel over alle wegen vlot rijden

elektrische rolstoel voor buiten

Een elektrische rolstoel met een avontuurlijk karakter? Deze ‘off road’ rolstoelen hebben vierwielaandrijving, waardoor je er ook op onverharde wegen of in het bos mee kan rijden. Enkel een omgeving met fijn zand is geen aanrader, omdat het zand de motor kan beschadigen.

rolstoelen voor kinderen

kinderrolstoel

Bij de keuze van een kinderrolstoel hou je best rekening met het groeiproces van je kind. Zo kan je voorkomen dat je elk jaar op zoek moet naar een andere rolstoel omdat je kind de vorige al ontgroeid is. Om die reden is een kinderrolstoel meestal op maat gemaakt.

Er bestaan standaard, actieve en elektrische kinderrolstoelen. Een handbewogen rolstoel voor kinderen onder de vijf jaar is best uitgerust met anti-kiepwieltjes achteraan. Deze geven de rolstoel extra stabiliteit, te vergelijken met zijwieltjes op een gewone kinderfiets.

Uit veiligheidsoverwegingen is een elektrische kinderrolstoel in snelheid beperkt: de gemiddelde snelheid bedraagt tussen 6 en 10 km/uur. Een elektrische kinderrolstoel is altijd aanpasbaar in de hoogte. Zo kan je kind comfortabel aan tafel zitten of zonder extra hulp zaken van een aanrecht, tafel of kast nemen.

duwwandelwagen of buggy

Neem je zoon of dochter mee naar buiten met een duwwandelwagen of grote buggy. Kinderen met een vertraagde psychomotorische ontwikkeling of waarvan de stapfunctie (nog) niet voldoende ontwikkeld is, kunnen ook geen echte rolstoel besturen. Dan is een duwwandelwagen een ideale oplossing. Modulaire duwwandelwagens worden ook vaak gebruikt door kinderen met een louter motorische beperking. Lees hier meer over wandelen met een duwwandelwagen.

rolstoel op maat

Ben je op zoek naar een rolstoel op maat met speciale besturingstechnologie? Dan kan je terecht bij onze partner HMC.

 

huur je rolstoel via de uitleendienst

Wil je een rolstoel huren? Bekijk dan zeker onze Goed-Uitleendienst. Zo huur je tijdelijk een rolstoel aan een voordelig tarief en hoef je deze niet aan te kopen.

evenementen

Momenteel zijn er geen gerelateerde evenementen.

ontdek alle evenementen

krijg advies van onze mobiliteitsverstrekker

Op zoek naar een mobiliteitshulpmiddel? Onze mobiliteitsverstrekkers kijken samen met jou welke rollator, scooter, rolstoel of fiets het best bij je past.

maak een afspraak

Hoe helpt een mobiliteitsverstrekker jou?

 • Zitcomfort is een belangrijke factor, zeker wanneer je je niet meer zonder je rolstoel kan verplaatsen
 • Kan je je rolstoel zelf nog voortbewegen, of zal je voortdurend geduwd moeten worden?
 • Wat wil je precies met je rolstoel doen? Voor welke situatie(s) moet hij het meest dienen? Sommige soorten rolstoelen zijn ideaal om je in je woning voort te bewegen, andere modellen zijn dan weer geschikt om lange afstanden af te leggen. 

In dit artikel overlopen we met jou alle soorten rolstoelen en hun specificaties.

transportrolstoel

De naam geeft het al weg: een transport- duwrolstoel kan je niet zelf voortbewegen. Je hebt dus hulp nodig van iemand die je rolstoel vooruit duwt met de handvaten. Een transportrolstoel is meestal vrij licht (< 10 kg) gemakkelijk opplooibaar. Daardoor kan je hem eenvoudig meenemen in de wagen.

Een transportrolstoel wordt vaak gebruikt bij revalidaties na een ongeval als tijdelijke oplossing tot wanneer je terug mobiel bent.

standaard rolstoel

Andere rolstoelen die ideaal zijn om buiten te gaan en geduwd te worden zijn de standaard rolstoelen met grote wielen achteraan. Ook deze zijn makkelijk opplooibaar. Ze bieden iets meer comfort dan de transportrolstoel. 

Verder bestaat er ook nog een duwrolstoel  met kleine wielen achteraan maar deze is niet opplooibaar. Dit is een type rolstoel voor mensen met een totale passieve houding (zie ook “verzorgingsrolstoel”).

handbewogen rolstoel

Een handbewogen rolstoel is meestal licht en wendbaar. Je kan je als gebruiker zelf voortbewegen en zelfstandig verplaatsen door met je handen de hoepels aan de wielen te bewegen. Er zijn toch handvaten voorzien, zodat je je indien nodig alsnog door een begeleider kan laten voortduwen. Onder de handbewogen rolstoelen onderscheiden we nog verschillende soorten.

gebruik je je rolstoel dagelijks?

Deze rolstoel is volledig aangepast aan de noden van wie helemaal niet kan lopen. In dat geval heb je immers van ’s ochtends tot ’s avonds een rolstoel nodig. Door het intensieve gebruik zijn aanpassingen op maat meestal nodig, bijvoorbeeld om doorzitwonden te vermijden of om te zorgen voor een goed verdeelde druk tijdens het zitten.

heb je de rolstoel tijdelijk nodig?

Deze rolstoel gebruik je als je tijdelijk immobiel bent, bijvoorbeeld bij een gebroken been of kwetsuur waardoor je even niet kan of mag stappen. Een dergelijke rolstoel is minder op maat afgestemd dan eentje voor dagelijks gebruik. Hij is vooral bedoeld voor vervoer van bed naar toilet en zetel en omgekeerd. Het is niet de bedoeling dit soort rolstoel langer dan enkele weken na elkaar te gebruiken, dus je huurt hem via onze uitleendienst.

gebruik je je rolstoel maar af en toe?

Deze rolstoel gebruik je occasioneel: om boodschappen te doen bijvoorbeeld, of voor korte verplaatsingen buitenshuis. Zo’n rolstoel is handig als je bijvoorbeeld maar honderd meter kan stappen. Hij is niet geschikt voor intensief gebruik. Om het transport te vergemakkelijken is dit type rolstoel meestal gemakkelijk samen te plooien, zodat je hem in de auto kan meenemen.

verzorgingsrolstoel

 • Voor wie heel vaak en veel zorg nodig heeft, is de verzorgingsrolstoel ontwikkeld.
 • Bij het ontwerp hiervan en de mogelijkheid tot aanpassingen op maat, is er ook rekening gehouden met het comfort van de verzorger. 
 • Bij dit model kan je als verzorger de gebruiker/patiënt gemakkelijk verzorgen, rekening houdend met de handelingen die de gebruiker nog zelf kan uitvoeren.

modulaire rolstoel

Als je voor een groot deel van de dag rolstoelgebonden bent, is een modulaire rolwagen aangewezen. Dit type rolstoel is voorzien van een betere zitting en een comfortabelere rug. Hij is nog steeds makkelijk te transporteren, plooit ook samen zoals een standaard rolstoel.

actieve rolstoel

Een actieve rolstoel moet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van zijn gebruiker.

Mobiliteit, wendbaarheid, gewicht en functionaliteit zijn dan ook uiterst belangrijk.dagelijks gebruik door mensen die actief in het leven staan zeer veelzijdig, duurzaam en configureerbaar. Ze komen met een breed scala aan opties om aan uw wensen te voldoen. Lees hier meer over actieve rolstoelen en hun toebehoren.

sportrolstoel

Een sportrolstoel is compact en wendbaar, en meestal op maat gemaakt. Dit type rolstoel geeft je bovenlichaam veel bewegingsvrijheid.

Het ontwerp hangt af van de sport die je beoefent. Als je een sport uitoefent waarbij snelheid belangrijk is, kies je best een rolstoel met een lang frame en een groot voorwiel. Als de beweeglijkheid primeert op de snelheid, ga je beter voor een rolstoel met een kort frame en kleine voorwielen.

Een sportrolstoel is ontwikkeld om een sport mee te beoefenen, en is een aanvulling op een ADL-stoel of dagelijkse rolstoel. Gebruik je sportrolstoel dus niet om dagelijks in te zitten.

hulp bij de keuze van je rolstoel

Voor advies op maat of een voorstelling van het volledige gamma nodigen we je graag uit in een Goed thuiszorgwinkel. Daar kan je bij onze mobiliteitsverstrekkers terecht met al je vragen. Kom eens langs, wij helpen je graag verder.

Een elektrische rolstoel wordt aangestuurd door een elektromotor. Zo kan je hem zelf aansturen met een joystick of bedieningspaneel, of zelfs met je kin of je hoofd.

Er bestaan verschillende types elektrische rolstoelen, voor zowel binnen- als buitengebruik. Je hebt de keuze tussen voor-, midden- en achteraandrijving.

elektrische rolstoel voor binnen

Dit type is compact en wendbaar. Zo kan hij zich vlot doorheen je woning manoeuvreren. De snelheid is doorgaans beperkt tot 6 km/uur

elektrische rolstoel voor binnen en buiten

Dit type komt het meest voor. Afhankelijk van het type aandrijving zijn de wielen achteraan groot, de wielen vooraan klein of omgekeerd. De snelheid ligt tussen 9 en 14 km/uur. Met uitzondering van onverharde wegen, kan je met deze rolstoel over alle wegen vlot rijden

elektrische rolstoel voor buiten

Een elektrische rolstoel met een avontuurlijk karakter? Deze ‘off road’ rolstoelen hebben vierwielaandrijving, waardoor je er ook op onverharde wegen of in het bos mee kan rijden. Enkel een omgeving met fijn zand is geen aanrader, omdat het zand de motor kan beschadigen.

kinderrolstoel

Bij de keuze van een kinderrolstoel hou je best rekening met het groeiproces van je kind. Zo kan je voorkomen dat je elk jaar op zoek moet naar een andere rolstoel omdat je kind de vorige al ontgroeid is. Om die reden is een kinderrolstoel meestal op maat gemaakt.

Er bestaan standaard, actieve en elektrische kinderrolstoelen. Een handbewogen rolstoel voor kinderen onder de vijf jaar is best uitgerust met anti-kiepwieltjes achteraan. Deze geven de rolstoel extra stabiliteit, te vergelijken met zijwieltjes op een gewone kinderfiets.

Uit veiligheidsoverwegingen is een elektrische kinderrolstoel in snelheid beperkt: de gemiddelde snelheid bedraagt tussen 6 en 10 km/uur. Een elektrische kinderrolstoel is altijd aanpasbaar in de hoogte. Zo kan je kind comfortabel aan tafel zitten of zonder extra hulp zaken van een aanrecht, tafel of kast nemen.

duwwandelwagen of buggy

Neem je zoon of dochter mee naar buiten met een duwwandelwagen of grote buggy. Kinderen met een vertraagde psychomotorische ontwikkeling of waarvan de stapfunctie (nog) niet voldoende ontwikkeld is, kunnen ook geen echte rolstoel besturen. Dan is een duwwandelwagen een ideale oplossing. Modulaire duwwandelwagens worden ook vaak gebruikt door kinderen met een louter motorische beperking. Lees hier meer over wandelen met een duwwandelwagen.

rolstoel op maat

Ben je op zoek naar een rolstoel op maat met speciale besturingstechnologie? Dan kan je terecht bij onze partner HMC.

 

huur je rolstoel via de uitleendienst

Wil je een rolstoel huren? Bekijk dan zeker onze Goed-Uitleendienst. Zo huur je tijdelijk een rolstoel aan een voordelig tarief en hoef je deze niet aan te kopen.

evenementen

Momenteel zijn er geen gerelateerde evenementen.

ontdek alle evenementen

krijg advies van onze mobiliteitsverstrekker

Op zoek naar een mobiliteitshulpmiddel? Onze mobiliteitsverstrekkers kijken samen met jou welke rollator, scooter, rolstoel of fiets het best bij je past.

maak een afspraak

Hoe helpt een mobiliteitsverstrekker jou?

15% korting

hulpmotor Empulse R20

15% korting

hulpmotor Empulse R20

Vouwbare duwondersteuning die mobiliteits-beperkingen voor zowel gebruiker als begeleider wegneemt. Actie geldig bij Goed thuiszorgwinkel t.e.m. 30/06/2024.

onderwerp:

rolstoelen

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius