Ga naar hoofdinhoud
artikel 1 februari 2021

enkele tips voor een goede weerstand

De winter is de ideale periode om het nog eens te hebben over onze weerstand en hoe we die op peil kunnen houden of verbeteren. In de winter circuleren er immers meer virussen en andere ziekteverwekkers, blijven we vaker binnen en halen we dus bijvoorbeeld minder vitamine D uit zonlicht. Is het dan aangewezen om supplementen te nemen? Goed legt uit wat je kan doen om je natuurlijke weerstand te boosten.

enkele tips voor een goede weerstand

wat is je weerstand?

Je natuurlijke weerstand, ook afweersysteem of immuunsysteem genoemd, probeert te voorkomen dat je ziek wordt. Het beschermt je lichaam tegen indringers of ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Eigenlijk is het een verzameling van verschillende afweermechanismen, met in de hoofdrol je witte bloedcellen of immuuncellen. Die verdedigen het lichaam tegen aanvallen van vreemde cellen door er antistoffen tegen aan te maken.

Er zijn echter nog heel wat andere factoren die samenhangen met je weerstand, waardoor die eigenlijk niet meetbaar is. Wanneer je veel of snel ziek wordt, spreken we wel soms van een verminderde weerstand, maar je kan evengoed ziek worden wanneer je afweersysteem perfect in orde is. Soms zijn de ziekteverwekkers gewoon nu eenmaal te sterk.

In periodes zoals de winter, kan het echter nooit kwaad om even stil te staan bij je weerstand en wat je eventueel kan doen om die op peil te houden.

 

je weerstand een boost geven

Een goede weerstand begint altijd met een gezonde levensstijl. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon vormt de hoeksteen van een goede levensstijl. Normaal gezien haal je alle nodige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uit je eten. Als je bovendien voldoende beweegt en niet rookt of drinkt, zit het wel snor met dat immuunsysteem van jou.

Wil je je weerstand verbeteren? Dan kijk je best eens naar onderstaand lijstje om uit te vinden of er nog dingen zijn die je kan aanpassen in je levensstijl:

  • stoppen met roken
  • gezond eten, volgens de richtlijnen van de omgekeerde voedingsdriehoek
  • een gezond gewicht aanhouden of nastreven, dat wil zeggen een BMI onder 25
  • niet teveel stilzitten
  • voldoende bewegen: elk half uur eens rechtstaan, elke dag licht intensief bewegen (wandelen, trappen nemen in plaats van de lift, stofzuigen), elke week minstens 2 keer een half uur actief bewegen (zwemmen, fietsen, joggen …)
  • je alcoholinname beperken
  • stress vermijden

Als je (een van) deze dingen wil aanpakken, kan het handig zijn om – al dan niet in overleg met je huisarts – een plan op te stellen dat haalbaar is voor jou en in jouw situatie.

Bij sommige mensen wordt ondanks een gezond voedingspatroon en goede levensstijl toch een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen vastgesteld. In dat geval kan het nuttig zijn om supplementen te nemen. Dit altijd als aanvulling op de voeding, nooit ter vervanging van bijvoorbeeld groenten of fruit!

Selenium, zink en vitamine D worden vaak genoemd wanneer het over ons immuunsysteem gaat. Daarom lijkt het ons een goed idee om deze van naderbij te bekijken.

de rol van vitamine D

Vitamine D zorgt voor sterke botten en stevige tanden, maar speelt ook een rol in de werking van onze spieren en ons immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, geen wonder dat heel wat mensen er in de herfst- en wintermaanden te kort van hebben. Een kwartiertje per dag in de zon met je gezicht en handen kan echter al veel goedmaken.

Vitamine D haal je ook uit vette vis, zoals zalm, makreel of uit witte vis, champignons, eieren, margarine of verrijkte voedingsmiddelen zoals melk en zuivelproducten, ontbijtgranen …

Jonge kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen hebben vaak een tekort aan vitamine D. Als je een matig tot uitgesproken chronisch tekort heb, mag je vitamine D-supplementen innemen. Vraag altijd advies aan je apotheker of huisarts.

Met een kuur van D-Pearls kan je een tekort aan vitamine D verhelpen. Deze supplementen bevatten natuurlijke vitamine D opgelost in extra vierge olijfolie, in makkelijk door te slikken pareltjes zonder suiker of zoetstoffen.

de rol van selenium

Selenium is een mineraal dat functioneert als een antioxidant. Dat betekent dat het optreedt tegen vrije radicalen die cellen en weefsels in je lichaam willen binnendringen en beschadigen. Selenium speelt een rol in de immuunfunctie, is belangrijk voor de werking van je schildklier en zorgt voor een gezonde groei van je nagels en haar.

Normaal gezien krijg je genoeg selenium binnen als je een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon aanhoudt. Selenium vind je in vlees, vis, eieren, granen, peulvruchten, spruitjes, broccoli, melk en melkproducten.

de rol van zink

Zink vormt net als selenium een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. Zink draagt bij tot de opbouw van nieuw weefsel en is dus essentieel voor de groei van kinderen. Het is betrokken bij de vertering en de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten en stimuleert ons immuunsysteem doordat het de ontwikkeling van bepaalde witte bloedcellen bevordert en die verdedigen ons tegen virussen en bacteriën. Zink helpt ook bij de genezing van wonden en is in het algemeen goed voor de huid. Normaal gezien haal je genoeg zink uit je voeding. Net als bij selenium heb je maar een kleine hoeveelheid per dag nodig om gezond te zijn. Zink zit in zeevruchten, vlees, melkproducten, eieren en brood.

Wanneer je toch een tekort zou hebben, kan je eventueel kiezen voor Selenium+Zinc, een orgaangebonden voedingssuplement.

advies nodig?

Kom eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt en vraag advies aan je apotheker. Hij of zij helpt je met plezier verder.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius