Ga naar hoofdinhoud
artikel 25 november 2021

jouw eerste hulp bij najaarskwaaltjes?

De gezelligste seizoenen zijn ongetwijfeld de herfst en winter. Sfeervolle verlichting, heerlijk wandelen met muts en sjaal, daarna een warme kop chocolademelk in de knusse sofa … Maar omdat virussen die najaarskwaaltjes veroorzaken goed gedijen in koude, droge lucht én we vaker binnen zitten, duiken er tussen al die gezelligheid makkelijk verkoudheden, hoestbuien of keelpijn op. Ongemakken waar je je gelukkig kan tegen wapenen! Je Goed-apotheker helpt je alvast op weg met handige tips en hulpmiddelen.

jouw eerste hulp bij najaarskwaaltjes?

het begint met een goede weerstand

Regel nummer 1 om je weerstand op peil te houden: zet veel groenten en fruit op je menu. Ook voldoende beweging én nachtrust zijn essentieel. Toch een dipje? Dan kan bijvoorbeeld echinacea in thee-, druppel- of pilvorm je weerstand kunnen versterken.

weg met die loopneus

Last van een loop- of verstopte neus? Spoelen met een zoutoplossing werkt reinigend en bevochtigend. Een neusspray met bijvoorbeeld xylometazoline kan ook soelaas bieden door de ontzwellende werking. Gebruik de spray wel niet langer dan 5 dagen. Er bestaan daarnaast ook zoutoplossingen die ontzwellend werken en die je veilig langdurig kan gebruiken.

verzacht je keelpijn

Moeilijk slikken of pijnlijke keel? Tijdens koudere maanden komen een keelspray of -pastilles goed van pas. Verkrijgbaar in diverse sterktes en smaken: van munt tot honing. Ook gorgelen met een ontsmettend mondspoelmiddel kan verzachten. 

zo breng je koorts omlaag

Paracetamol is je eerste en beste hulp bij koorts en pijn. Ibuprofen werkt zowel koortswerend als ontstekingsremmend, maar belast wel meer de maag. Gebruik het middel dus niet langdurig zonder medisch advies. Goede tip? Vraag altijd raad aan je Goed-apotheker bij gebruik van pijnstillende medicijnen.

last van droge handen en voeten?

Bescherm je handen en voeten tijdens koudere maanden. Met een hydraterende hand- of voetcrème voorkom je alvast een ruwe of droge huid. Heb je kloven? Gebruik dan een speciale klovencrème.

griep vs. corona

Laat je zowel tegen griep als corona inenten, en zeker als je tot een risicogroep behoort. Verzorg je hygiëne goed én volg de geldende coronamaatregelen stipt. Op die manier kan je een besmetting voorkomen en verklein je tegelijkertijd de kans dat je zelf iemand besmet.

Ben je niet zeker of het een gewone verkoudheid is of corona? Laat dan een sneltest afnemen. 

verhoog je weerstand: vraag raad aan je Goed-apotheker

Voel je je slapjes? Last van hoestbuien of een lopende neus? Nood aan extra energie? Hou beslist je weerstand op peil en volg gerust bovenstaande tips. En ga zeker eens langs bij een Goed-apotheker voor méér advies.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius