Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

diabetes

artikel 10 mei 2022

welke producten heb je nodig als diabetespatiënt?

Suikerziekte of diabetes is geen lachertje. Je moet letten op wat je eet en drinkt, de juiste medicatie nemen, opletten dat je geen wondjes krijgt aan je voeten … Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen die je helpen om diabetes zo vlot en comfortabel mogelijk te integreren in je dagelijkse leven. We lijsten die graag even voor jou op.

welke producten heb je nodig als diabetespatiënt?

je diabetesdiagnose

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waardoor je een te hoog suikergehalte in je bloed hebt. Er zijn verschillende types diabetes: diabetes type 1, diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes. Over de verschillende types kan je in dit artikel meer lezen.

Met de juiste medicatie is diabetes gelukkig te behandelen en onder controle te houden. Daarnaast bestaan er nog andere producten en hulpmiddelen die je helpen om zo comfortabel mogelijk te leven met diabetes.

voetverzorging bij diabetes

Een goede voetverzorging is een dagelijks aandachtspunt wanneer je diabetes hebt. Voornamelijk omdat zelfs kleine wondjes aanleiding kunnen geven tot grote problemen. Ook hier geldt de regel: voorkomen is beter dan genezen.

Stel dat je toch een voetwonde oploopt, is snel handelen de boodschap. Daarbij is het belangrijk om zo weinig mogelijk wrijving te veroorzaken aan de wonde. Daarom steun je best niet op de wonde of draag je geen schoenen waarbij er wrijving mogelijk is. Door wrijving en druk loop je namelijk het risico dat de wonde dieper wordt en dat je onderliggend botweefsel aangetast wordt.

hulpmiddelen bij diabetes

Hierbij alvast enkele tips en hulpmiddelen om je voeten te verzorgen bij diabetes:

  • Loop nooit op blote voeten rond – zo vermijd je de kans op wondjes.
  • Was je voeten met een mild reinigingsproduct in lauw water en droog ze goed af. Zeker ook tussen je tenen.
  • Onderhoud je voeten en gebruik een nagelknipper of een vijl om je nagels voorzichtig bij te werken.

meten is weten

Als je diabetes hebt is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Dit doe je met een bloedglucosemeter. Echter enkel daarmee kan je de bloedsuikerwaarden niet meten. Je hebt ook bloedglucosestrips, lancetten en een prikpen nodig. Door middel van een bloeddruppel gaat de bloedglucosemeter je bloedsuikerwaarde weergeven op het scherm. De bloedglucosestrips zijn specifiek en verschillend per bloedglucosemeter. De frequentie van het meten is afhankelijk van de intensiteit van je behandeling en activiteiten.

Om je gebruikte insulinespuiten, pennaalden en bloedlancetten veilig op te bergen, kan je gebruik maken van een naaldcontainer.

Ook een insulinetasje is geen overbodige luxe. Een insuline koeltas is een speciale tas die ervoor zorgt dat insulinepennen gekoeld vervoerd kunnen worden. Deze is gevuld met kristallen die opzwellen tot een gel. Deze kristallen worden geactiveerd als het tasje wordt ondergedompeld in water.

Van de personen met diabetes type 2 heeft 40 tot 60% al een te hoge bloeddruk op het moment dat diabetes vastgesteld wordt.

Door bepaalde levensstijlaanpassingen te doen kan je zelf je bloeddruk doen dalen. Denk aan gewicht te verliezen als je overgewicht hebt, minder zout te eten, voldoende te bewegen, je alcoholgebruik te beperken en te stoppen met roken. 

Als dat onvoldoende effect heeft, zal je arts beslissen om een bloeddrukverlagend geneesmiddel voor te schrijven. Je kan zelf je bloeddruk monitoren aan de hand van een bloeddrukmeter.

een fitte levensstijl  

Eén van de belangrijkste pijlers binnen iedere diabetesbehandeling is streven naar een gezonde leefstijl. Dit met het doel om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te krijgen en te houden. Voldoende slaap, beweging en een aangepast dieet is cruciaal om je gezondheid op peil te houden.  Ook het vermijden van alcohol en stoppen met roken is aangewezen wanneer je kampt met diabetes.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen ondersteunen.

medicatie bij diabetes

Naast het optimaliseren van je levensstijl en dieet kan je behandeling ook aangevuld worden met medicatie. Deze is afhankelijk van je type diabetes.
Bij diabetes type 2 bestaat de behandeling uit (een combinatie van) suikerverlagende tabletten. Wanneer deze geneesmiddelen onvoldoende effect hebben, wordt insuline opgestart.

Bij diabetes type 1 bestaat de behandeling altijd uit insuline. Voor meer advies rond deze medicatie kan je terecht bij je huisarts en zal je apotheek je verder kunnen adviseren. Lees hier meer over de behandeling van diabetes.

test je risico

Aan de hand van onze vragenlijst kan je je risico testen op diabetes type 2. Dit is geen diagnose, maar bij een verhoogd risico als resultaat kan je dit bespreken met je huisarts.

test je risico
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius