Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

diabetes

artikel 12 oktober 2022

hoe eet ik gezond met diabetes: 9 tips

Wanneer je diabetes of suikerziekte hebt, speelt voeding een grote rol. Zowel bij diabetes type 1 als type 2 is het belangrijk dat je je leef- en voedingsgewoonten aanpast. Dankzij een aangepast dieet hou je je bloedsuikerspiegel onder controle. Daarnaast helpt gezond eten om verdere complicaties te beperken en te voorkomen. Maar wat mag je nu wel en vooral niet eten met diabetes? We geven je hieronder 9 praktische tips mee.

hoe eet ik gezond met diabetes: 9 tips

hou je gewicht op peil

Wanneer je overgewicht hebt, heeft je lichaam meer insuline nodig. Enkele kilo’s afvallen kan er al voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Het vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en bepaalde kankers. Laat je vooral adviseren door je arts of diëtist om op een gezonde en duurzame manier af te vallen.

volg de voedingsdriehoek

Gezond en evenwichtig eten is belangrijk voor mensen met diabetes. Daarom wordt er aangeraden om te eten volgens de voedingsdriehoek. Dit vormt een goede basis voor een gezond voedingspatroon. Ga ook langs bij een diëtist voor persoonlijke begeleiding en voedingsadvies.

maak een weekmenu

Als je je voeding wilt aanpassen, doe je dit best stap voor stap. Een weekmenu helpt je om je maaltijden te plannen. Dit brengt rust en zorgt ervoor dat je gevarieerder en gezonder eet. Wanneer je een lijst maakt van je boodschappen bespaart dit je ook nog eens tijd en geld. Je zal al bij al minder last hebben van stress wat ook je diabetes mogelijk ten goede komt.

ga voor meer maaltijden

Bij diabetes is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan je doen door regelmatiger kleine maaltijden te eten. Het is beter om zes keer per dag iets te eten, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Zo krijg je ook minder een hongergevoel waardoor je ongezond snacken voorkomt. Sla vooral geen maaltijden over.

let op met koolhydraten

Koolhydraten laten het suikergehalte in je bloed stijgen. Het spreekt dus voor zich dat je moet opletten met voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten. In welke mate je hiermee rekening moet houden hangt af van het type diabetes en de behandeling. Overleg dit altijd met je arts of diëtist.

Het is vooral belangrijk dat je je koolhydraten uit gezonde producten haalt. Vermijd dus snelle koolhydraten zoals suikers, snoep en frisdrank en kies eerder voor trage koolhydraten zoals volkorenpasta, -boterham, fruit enz.

eet voldoende vezels

Vezelrijke producten zoals brood, aardappelen, deegwaren, peulvruchten, groenten en fruit laten je bloedsuiker minder en langzamer stijgen. Kies bij brood, deegwaren en graanproducten voor de volkoren variant.

Eet zeker twee porties groenten per dag en probeer te variëren. Alle soorten verse groenten en diepvriesgroenten zijn goed, maar pas op met groenten uit blik of bereide groenten. Daar worden vaak vetten en zout aan toegevoegd. Fruit bevat ook suikers dus eet maximum twee stukken per dag.

Peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten bevatten trage koolhydraten en zijn bovendien een goed alternatief voor vlees.

beperk suikers en verzadigde vetten

Is je diabetes goed geregeld en heb je geen overgewicht? Dan zijn suikers in beperkte mate doorgaans geen probleem. Toch moet je hier goed op letten zodat je gewicht gezond blijft en je bloedsuikerspiegel niet te sterk stijgt. Kies eventueel voor zoetstoffen in de plaats.

Verzadigde vetten verhogen je cholesterolgehalte waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Deze komen onder andere voor in vlees, volle zuivelproducten, koekjes, snoep en frituurvetten. Die producten eet je dus best in beperkte mate.

drink suikervrij

Kies in de eerste plaats voor water en vermijd drankjes met suiker zoals frisdranken of vruchtensappen. Light of zero frisdranken zijn doorgaans een goed alternatief. Koffie of thee kan ook zolang er geen suiker in zit. Alcohol drink je best met mate want die bevat veel calorieën en suiker. Bovendien ontregelt dit de bloedsuikerspiegel. Let ook op met alcoholvrij bier want dat bevat veel koolhydraten.

beweeg voldoende

Als laatste tip is het aan te raden om elke dag een halfuur te bewegen. Regelmatig bewegen heeft namelijk verschillende voordelen:

  • Het vermindert (het risico op) hart- en vaatziekten.
  • Het zorgt voor betere lichamelijke fitheid.
  • Het leidt tot gewichtsbehoud- of verlies.
  • Het zorgt voor meer psychisch welzijn en levenskwaliteit.
  • Het vermindert de behoefte aan insuline en andere medicijnen tegen diabetes, cholesterolverstoringen of hoge bloeddruk.
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius